Dok su kod nas cigarete sve skuplje u Srbiji padaju cijene

Cene svih kategorija cigareta koje se prodaju u Srbiji nastaviće da padaju, i to već od naredne nedelje, saznaje „Blic“.

Republika Srpska 29.11.2014 | 07:29
Dok su kod nas cigarete sve skuplje u Srbiji padaju cijene

Neočekivano drastično smanjenje cena cigareta iznenadilo je sve, od potrošača do ekonomista. Neke robne marke pojeftinile su 30 dinara po paklici. Stručna javnost veruje da je razlog za niže cene pad potražnje i kupovne moći, kao i postojanje sivog tržišta rezanog duvana. Kako otkrivamo, iza ovog pojeftinjenja ipak leži drugi uzrok.

- Pravi razlog je pravi rat proizvođača duvana koji besni preko cena. U poslednjih godinu dana zbog stalnog povećanja akciza dolazilo je i do poskupljenja cigareta. Ali nisu svi poskupljivali. Neki proizvođači su odustajali od povećanja cena da bi privukli nove kupce, na štetu sopstvenog profita. Tako se tokom ove godine dešavalo da, recimo, pakla cigareta nekih proizvođača na trafikama ima cenu od 140 dinara, iako samo državne dažbine u tom trenutku iznose 136 dinara po paklici, što uključuje minimalnu akcizu i pripadajući PDV. Deo proizvođača to vidi kao nelojalnu konkurenciju, jer je nemoguće u četiri dinara koja preostanu smestiti sve: sirovine, proizvodnju, zaradu veleprodaje i maloprodaje - kaže za „Blic“ izvor blizak industriji duvana u Srbiji.

Većina duvandžija u Srbiji ne želi otvoreno da govori o pravoj „borbi ispod stola“ u kojoj se našlo ovdašnje tržište cigareta. Ipak, nezvanično, deo njih kao jednu od kompanija koja je, na primer, sredinom godine spustila cenu dela svog asortimana pominje „Imperijal tobako“. Kao primer nelojalne konkurencije navode ono što je ta firma radila sa svojom robnom markom „vest“, a kojoj su sredinom godine spustili cenu sa 170 na 140 dinara.

- Legitimno je pokušavati da se kroz nižu cenu povećava udeo na tržištu. Mi smo sredinom godine, nakon povećanja akciza, planirali da povećamo cene, ali smo shvatili da to niko od naših konkurenata neće da uradi pa smo odustali. Ni u ovom naletu pojeftinjenja nismo prvi spustili cene svojih cigareta, ali smo se pridružili ostalima - kaže za „Blic“ Vladimir Mikić, generalni direktor „Imperijal tobako Srbija“.

Ni „Japan tobako“ iz Sente nije povećavao cene tokom ove godine, ali u toj firmi kažu da ne žele da komentarišu politiku cena.

Kako saznajemo, deo proizvođača se povodom poremećaja na tržištu za koji veruju da će uticati i na manje prihode budžeta obratio Ministarstvu finansija. Rešenje ovog problema je, kažu, uvođenju efikasnije minimalne akcize po uzoru na razvijenije zemlje EU.

Inače, novo usklađivanje akciza na cigarete uslediće 1. januara 2015. Dodatni namet po pakli cigarete biće, kako nezvanično saznajemo, oko pet dinara.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar