Bobar banka ruši ekonomski sistem Srpske?

Uvođenjem prinudne uprave, svi računi i depoziti fizičkih i pravnih lica u Bobar banci su od četvrtka su blokirani. Niko više ne može da podigne svoju ušteđevinu ili depozit.
Nadležni se još ne oglašavaju, građani su zabrinuti a ekonomisti upozoravaju da ovaj slučaj može imati ozbiljne poslijedice po kompletan ekonomski sistem Republike Srpske.

Republika Srpska 28.11.2014 | 21:29
Bobar banka ruši ekonomski sistem Srpske?

Peru Romanića iznenadila su zatvorena vrata banjalučke filijale Bobar banke. Došao je da podigne svoju penziju da plati račune, a sada se osjeća bespomoćno jer kako kaže nema nikakvih informacija.

˝Bio sam i u fondu PIO da provjerim, da vidim šta je, ali ne nema nikakvih informacija, kažu biće ova penzija isplaćena, a kako će dalje biti to ne znam˝, kaže.

A prinudna uprava ušla je u četvrtak u Bobar banku i njihov prvi zadatak je da izvrši komlpetan popis imovine i stanja u banci. Kada to završe izvještaj će dostaviti prinudnom upravniku Dragi Ševaljeviću, koji se u petak nije javljao na telefon, ali je u četvrtak istakao kako se treba strpiti da prinudna uprava obavi svoj dio posla.

˝Još se uvijek ne zna konača epilog toga, sve dok se ne saniraju te stvari dok se ne utvrde prave činjenice, i dok akcionari ne donesu odluku u kom pravcu banka treba da ide˝, naveo je prinudni upravnik.
Šta će biti sa depozitima koji se nalaze na računima u Banci nije poznato. Prinudna uprava tvrdi da svi koji imaju depozite do 50 000 KM mogu da budu sigurni u njihovu isplatu kada za to dođe vrijeme, a svi ostali treba da se strpe.

U Ministarstvu finansija nismo mogli dobiti nikakve informacije jer je ministar Zoran Tegeltija navodno bio odsutan, pa tako nema ni odgovora na pitanje kako je propala banka u kojoj je vlasnik 10 odsto akcija Vlada Republike Srpske, i u kojoj brojna javna preduzeća imaju depozite.

Na pitanje o ovom slučaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kratko je prokomentarisao:

˝Pa Agencija radi svoj posao u skladu sa zakonom i to je to.˝

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, tvrdi da će se ovaj prvi slučaj propasti jedne komercijalne banke u Republici Srpskoj koja je bila miljenica vlasti negativno odraziti na kompletan ekonomski sistem u RS. Vukelić ističe da je ovo što se sada dešava bilo očekivano, s obzirom na prošlogodišnji revizorski izvještaj revizorske kuće Delojt, koja je utvrdila niz nepravilnosti u radu banke, na šta su institucije ostale nijeme.

˝Imali su prošle godine dokapitalizaciju od 10 miliona konvertibilnih maraka, koju su izvršili tako što su pravna povezana lica sa Bobar bankom kupila njihove akcije, a revizor je osnovano iskazao sumnju da su prije toga iz Bobar banke dali njima kredite da bi oni izvršili dokapitalizaciju i da je sve bilo fiktivno˝, napominje Vukelić.

Propast Bobar banke mogla bi koštati Republiku Srpsku destine miliona maraka, a posebno Investiciono razvojnu banku (IRB) Republike Srpske, koja je preko nje dala brojne kredite od skoro 30 miliona maraka. Ipak, iz IRB-a tvrde da neće biti oštećeni.

˝U svim slučajevima koji mogu dovesti do pokretanja postupka uvođenja prinudne uprave ili oduzimanja dozvole za rad banci, banka je saglasna i ovlašćuje IRB da izvrši klasifikaciju kredita po svim ugovorima o zajmu i da donese odluku o preuzimanju svih ili dijela kredita ili njihovom prenosu na drugog finansijskog posrednika zajedno sa pripadajućim instrumentima obezbjeđenja˝, pojašnjava portparol IRB-a Zoran Popović.

Kada prinudna uprava završi svoj posao predložiće i moguća zakonska rješenja za rješavanje statusa banke. Naime, moguća su rješenja ukidanje dozvole za rad i likvidacija banke, prodaja banke, spajanje sa drugom bankom ili pokretanje postupka stečaja

Izvor: RSE

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

valter

28.11.2014 20:47

Masa ovakvih afera nas ceka u skoroj buducnosti , kako u Federaciji tako i u R. Srpskoj , glasajuci za nacionalisticke stranke koje nemaju nista drugo da nam ponude od strasenja onim drugim , ocigledno nismo jos dotakeli dno jer od devedesetih pravimo konstantno iste greske , zar su ovo nasa dijeca zasluzila da nemaju buducnosti ?

ODGOVORITE
Name

PAJO

28.11.2014 20:50

i vlast

ODGOVORITE
Name

Mico M

28.11.2014 20:53

Pravac SBER BANKA valjda rusi nemogu propasti. Sad je na redu GLINICA....

ODGOVORITE
Name

Trebinje

28.11.2014 21:01

Hidroelektrana na Trebisnjici u Bobar banci orocila 14 miliona km. Sta ce biti sa novcem, pojela maca... Ovo je cist kriminal u ulozi rezima!

ODGOVORITE
Name

bosnjak

28.11.2014 21:12

Zivio Baja koji malo pomalo ukida RS!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re Trebinje

28.11.2014 21:28

Svi koji imaju kredite moraće ih vratiti a depoziti i štednja će propasti i šta ti to govori.. Pljačka

ODGOVORITE
Name

liberal

28.11.2014 21:34

Ekonomski sistem RS????? Plakati ili se smijati?

ODGOVORITE
Name

PERO

28.11.2014 22:27

ODE VLASNIK NEK MU JE LAKA ZEMLJA. A NARODNU USTEDZEVINU CE NAMIRITI B A J A.

ODGOVORITE
Name

prijedor

28.11.2014 22:35

PA ZAR SMO IMALI EKONOMSKI SISTEM DRZAVE MA JOK IMALI SMO PRIVATNI EK SISTEM ILI DRZAVU U VLASNISTVU PAR POJEDINACA AJD UZDRAVLJE OVDJE SAM RODJEN U KRIZI I UMRIJECU U KRIZI ZATO KO MOZE NEKA BJEZI GDJE BILO GLAVOM BEZ OBZIRA.

ODGOVORITE
Name

micko

28.11.2014 22:37

Treba opet napraviti krizu ko sto je bila ona iz 2008, pa da se na osnovu nje pravdaju za nerad narednih 10 godina.

ODGOVORITE
Name

Silver

28.11.2014 22:50

Čega se god dotakne ova vlast,to i uništi.8 godina konstantnog propadanja ekonomije,i narod mu ponovo da mandat na 4 godine.Zaista za rubriku-vjerovali ili ne!

ODGOVORITE
Name

Semberac

28.11.2014 23:12

Umro Gavrilo Bobar. Hajde da likvidiramo Bobar banku. Ostalo ćemo posle.

ODGOVORITE
Name

moki istok

28.11.2014 23:32

A brate jake drzave i sistema kad je jedna banka urusi

ODGOVORITE
Name

Logika..

28.11.2014 23:49

U sustini ja sam u plusu.. Nemam posao, kucu, nikakva primanja i nikad pozajmio nisam.. I to debelo u plusu..

ODGOVORITE
Name

advokat

28.11.2014 23:53

Popravice to vlada Sojic Zeljke i papka.

ODGOVORITE
Name

BROD

29.11.2014 04:50

ULICA I SAMO ULICA.

ODGOVORITE
Name

2014

29.11.2014 05:36

KO CE DA ODGOVARA ZA OVAJ KRIMINAL? KAKO CU DOBITI PENZIJU KOJU SAM ZARADILA PO ZAKONU I KOJA IDE PREKO BOBAR BANKE IZ FEDERACIJE? KAKO DA KUPIM HLJEBA? JADAN TI JE OVAJ NAROD.SVE MU JE RECENO.TRAZIM ODGOVOR OD GOSPODINA DODIKA.

ODGOVORITE
Name

xy

29.11.2014 05:41

Dragi "Mico M", nema toga što ne može propasti u kapitalizmu. Sber banka (kao i ostale banke, bez obzira koje (ne)vjere i nacije, ima ulogu da svojim akcionerima i menadžerima obezbjedi lagodan život pun luxuza. Podigni Ti pare (ako ih imaš) i kupi bašču koju neko prodaje, te to dobro uvedi u katastar i gruntovnicu.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

29.11.2014 06:15

Cudno je da se to deslio odmah nakon izbora....

ODGOVORITE
Name

S.Koreja

29.11.2014 06:40

Spavajte mirno gradjani Republike Srpske.Vas veliki vodz se brine za vas i on ce to rijesit.

ODGOVORITE
Name

Njegoš

29.11.2014 09:51

Pleme moje snom mrtvijem spava... Opozicija je godinama upozoravala da će Bobar banka bankrotirati i tako bi. Opozicija godinama upozorava da će Republika Srpska bankrotirati i tako će biti. Žalosno u kakvu smo se stoku pretvorili.

ODGOVORITE