Da li je depresija zarazna?

Jedan naučnik smatra da bi depresiju trebalo smatrati zaraznom bolešću, a ne emocionalnim poremećajem.

Zdravlje 28.11.2014 | 10:15
Da li je depresija zarazna?

Ovo stanje može biti rezultat parazitske, bakterijske ili virusne infekcije, a buduća istraživanja trebalo bi da otkriju više o ovim mikroorganizmima, kaže dr Tarhan Kanli sa Univerziteta Stoni Bruk u SAD.

Ako je njegova teorija tačna, on smatra da bi u budućnosti mogla da se razvije vakcina za ovo stanje.

U žurnalu “Biology of Mood and Anxiety Disorders”, dr Kanli kaže da se pacijenti sa depresijom ponašaju kao bolesni. Nemaju energije, teško ustaju iz kreveta i nisu zainteresovani za svet oko sebe.

Studije sprovedene nad pacijentima sa depresijom takođe pokazuju prisustvo zapaljenskih markera u njihovim mozgovima, kaže Kanli.

On smatra da je najbolji primer ono šta se dešava sa mentalnim stanjem čoveka koji je zaražen toksoplazmom. Inače, poznato je da osobe zaražene ovim parazitom mogu pokazati drastične promene u ponašanju, zbog načina na koji toksoplazma oštećuje mozak.

Kanli navodi analize 28 studija koje su pronašle vezu između virusa i depresije. Među njima su BDV, herpes virus, varičela zoster virus i Espstajn Bar, od kojih su svi češće detektovani kod depresivnih osoba, nego kod onih koje nisu imale probleme u ponašanju.

Njegov zaključak je da i naslednost ovog poremećaja do sad nije ispitivana na pravi način.

On kaže da je dokazano da virusi, bakterije i paraziti mogu da prenose gene u naše ćelije i dovedu do promene naše genetske strukture.

Takođe, njima može da se zarazi dete već na rođenju, zbog čega se depresija prenosi “s kolena na koleno”, smatra Kanli.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar