A rođaci - bez konkursa

Za dve godine, u Srpskoj zbog zloupotrebe položaja smenjeno oko 20 direktora osnovnih i srednjih škola. Prijateljima dodavali bodove. Nastavnici primani na neodređeno vreme mimo pravila.

Republika Srpska 28.11.2014 | 07:40
A rođaci - bez konkursa

Čak 20 direktora osnovnih i srednjih škola smenjeno je u protekle dve godine zbog zloupotrebe položaja, i to najčešće zbog prijema nastavnika u radni odnos bez raspisivanja javnog konkursa, saznaju „Novosti“.

Utvrđeno je da su ovi direktori prekoračili svoja ovlašćenja, ili nauštrb drugih različito bodovali određene kandidate, ne retko svoje rođake ili prijatelje. Takođe, jedan broj direktora je nastavnike samoinicijativno „prevodio“ iz statusa zaposlenih na određeno, u zaposlene na neodređeno vreme, što je takođe protivzakonito, jer i u ovom slučaju mora da se raspiše javni konkurs.

Jedan od smenjenih je i Milorad Bajić, dosadašnji direktor osnovne škole u Ribniku, koji se brani da je smena došla po „direktivi“.

"Inicijativu za moju smenu su pokrenuli Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i Republička prosvetna inspekcija i to po nalogu jedne grupice radnika koja je trebalo da bude proglašena kao tehnološki višak", kaže Bajić.

On tvrdi da, u njegovom slučaju, niko iz tri pomenute institucije nije došao u školu da utvrdi činjenično stanje, nego je sve urađeno po prijavi radnika.

"O svemu smo obavestili inspekciju, koja je po dolasku u škole konstatovala određene nepravilnosti. Pored inspekcije, i samo Ministarstvo je u svojim kontrolama pronašlo niz propusta i odmah su ti direktori smenjeni. Mi ćemo nastaviti da ukazujemo na sve nepravilnosti koje uočimo - rekao je Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Republička prosvetna inspekcija pronašla je da se najčešće nepravilnosti, u školama u kojima je izvršena inspekcijska kontrola, odnose upravo na prijem nastavnika bez raspisivanja javnog konkursa, angažovanje neverifikovanih nastavnika i tehnološki višak, potvrđeno je „Novostima“ u ovoj instituciji.

"U svim slučajevima gde su inspektori konstatovali nepravilnost, rešenjem su nalagali da se ona otkloni, a zbog počinjenih prekršaja izricali su i novčane kazne. Od 728 kontrola, koliko je u ovoj godini izvršeno u osnovnim i srednjim školama, u 171 su utvrđene nepravilnosti, te su inspektori školama izrekli 165 upravnih mera i izdali 12 prekršajnih naloga, u vrednosti od 19.000 KM - rekla je „Novostima“ portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Iz ove institucije navode da je Republička prosvetna inspekcija u ovoj godini u svim oblastima nadzora izvršila više od 1.100 kontrola.

"Pored redovnih kontrola koje se rade u skladu sa godišnjim planom kontrola, inspektori su na osnovu predstavki i inicijativa građana vršili i vanredne kontrole. U oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja izvršeno je 728 kontrola, od čega je na osnovu predstavki građana i drugih fizičkih i pravnih lica, izvršeno 486 vanrednih kontrola".

"Nakon izvršenih vanrednih inspekcijskih kontrola konstatovano je da su primedbe podnosilaca inicijativa bile opravdane u oko 30 odsto slučajeva, dok u 70 odsto slučajeva nije bilo nepravilnosti", naveli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Brojne nepravilnosti u radu direktora škola Republičkom pedagoškom zavodu prijavljuju i roditelji, učenici, nastavnici, ali ih iz te institucije upućuju na Republičku prosvetnu inspekciju.

"Koliko sam informisan reč je o kršenju zakonskih i podzakonskih akata od strane pojedinih direktora, a za taj deo je zadužena inspekcija - kaže za „Novosti“ direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

BROJKE

728 kontrola u školama u 2014.

171 škola sa nepravilnostima

165 upravnih mera izrekli inspektori

12 prekršajnih naloga izdato

 

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Василије

28.11.2014 08:00

Смјењивани само они који нису у владајућем клану,а ако су чинили и мегаломанске неправилности а били припадници владајуће олигархије,они нису смјењивани.Тачно сто посто.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

28.11.2014 10:16

Npr.,evo oglasa za posao u Mašinskoj školi u Mrkonjić Gradu: Дипломирани инжењер технологије(240 ECTS бодова) за предмет конструкција и моделовање производње – 1 извршилац, приправник , за 5 часова, до 30.5.2015. године Pitam se kakve veze ima modelovanje i konstrukcija u mašinstvu sa diplomiranim inženjerom tehnologije.Očigledno da je već sve sređeno.

ODGOVORITE
Name

Јован

28.11.2014 12:36

Овај СНСД је уништио и школство, темељ свакога нормалнога друштва, све су уништили

ODGOVORITE