Srbac: Srednjoškolci darovali krv

Crveni krst Srbac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Gradiške, srbačkim Domom zdravlja i Školskim centrom „Petar Kočić“ Srbac, danas je u Srpcu organizovao treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi na koju se odazvalo 48 srbačkih srednjoškolaca od kojih je njih 23 ispunjavalo zdravstvene uslove da daju ovu dragocjenu tečnost za potrebe Opšte bolnice Gradiška.

 

Republika Srpska 27.11.2014 | 18:58
Srbac: Srednjoškolci darovali krv

Sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Jovičić izrazila je zadovoljstvo što su srednjoškolci izrazili veliku volju da učestvuju u ovoj akciji, pogotovo što su čak dvije trećine bile omladinske, ali zabrinjava činjenica da 50 odsto učenika nije moglo dati krv zbog anemičnosti, prehlade, ugradnje pirsinga, tetovaže i slično.

Jovičićeva dodaje da je bilo planirano da se u ovoj godini organizuju četiri akcije, ali je jedna izostala zbog poplava u kojima su srednjoškolci bili angažovani kao volonteri na terenu.

Učenik četvrtog razreda Tehniške škole Duško Plavšić kaže da se osjeća ponosnim što je dao krv koja će možda nekome spasiti život i obećao da će biti redovan davalac krvi.

-Moram priznati da sam imala tremu, ne što dajem krv, već zbog straha da li ću proći ljekarski test. Krv sam dala i sada vidim da to nije bauk, već velika korist, i to ću prenijeti svojim drugovima u školi, kako bi se drugi put i oni odazvali na ovu plemenitu akciju – kaže Sladjana Davidović, učenica četvrtog razreda srbačke Gimnazije.

Dr Tatjana Milešević Babić iz Zavoda za transfuziju krvi Gradiška preporučila je mladima da više jedu meso, povrće i voće, da borave više na čistom vazduhu i da se bave sportskim aktivnostima kako bi izbjegli anemičnost koja je veoma prisutna kod njihove generacije.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejo Gradiska

28.11.2014 06:36

Pohvale za omladini...i naravno ni jedan komentar.

ODGOVORITE