Sokolac: Usvojen Nacrt rebalansa budžeta

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su na današnjoj sjednici Nacrt rebalansa budžeta opštine za 2014. godinu, koji je za oko 700 000 veći u odnosu na planirani. Plan budžeta po rebalansu iznosi 8 000 112 konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 27.11.2014 | 18:44
Sokolac: Usvojen Nacrt rebalansa budžeta

Prihvaćena je i informacija o izvršenju budžeta opštine za prvih devet mjeseci ove godine, gdje ukupna budžetska sredstva iznose oko 4 miliona i 400 hiljada i ostvarena su 60 odsto u poredjenju sa budžetom za ovu godinu.

Izvršenje budžeta opštine ne ide planiranom dinamikom, najprije zbog cjelokupne finansijske situacije, poručuje načelnik opštine Milovan Bjelica.

"Problem su neporeski prihodi, prihodi od korištenja prirodnih resursa, zatim doprinosi od šuma koji su pali, kao i između ostalog, nenaplaćeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta. I pored svih problema opština mora da živi i da se razvija, ispunjavajući svoje zakonske obaveze", ističe Bjelica.

Situacija bi se mogla popraviti rebalansom budžeta, koji je usvojila Skupština opštine Sokolac, a iznosi 8 miliona i 112 konvertibilnih maraka, što je za oko 700 hiljada više u odnosu na planirani budžet.

Klub odbornika PDP-a na prethodnom skupštinskom zasjedanju tražio je rebalans zato što je, kako tvrde, po svakom izvještajnom periodu u ovoj godini definisan deficit. Rebalans su podržali, ali zahtjevajući određene korekcije.

"Evidentno je da opština Sokolac ima ogroman problem konstantnog deficita budžeta, bez obzira na volju i želju rukovodstva ove opštine, posebno načelnika, da stanje ide na bolje. Problem je višak zaposlenih radnika i načelnik se mora suočiti sa tom činjenicom i napraviti sistematizaciju i broj radnika se mora drastično smanjiti. Naše mišljenje je da je oko 30 do 40 radnika u opštini Sokolac viška", napominje odbornik PDP-a Dragiša Delić.

Protiv usvajanja Nacrta rebalansa, kao i informacije o izvršenju budžeta opštine Sokolac za prvih devet mjeseci 2014. godine glasao je jedino opozicioni SNSD, čiji su odbornici smatrali da je loš odnos rukovodstva opštine prema raspodjeli budžeta.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

LEMI

27.11.2014 17:56

Šta da rade Opštine koje nemaju ni 100 m2 šume?

ODGOVORITE
Name

volonter

27.11.2014 18:14

Mi i dalje cekamo nasih deset plata.

ODGOVORITE
Name

volonter-u

27.11.2014 22:48

ko ceka taj i doceka. da si zasluzio mozda bi i dobio.

ODGOVORITE