Prijedlog za produženje pritvora Bilalu Bosniću

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za 25 dana za Huseina Bosnića, zvanog Bilal, osumnjičenog za organizovanje i vrbovanje građana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanje u oružanim sukobima u tim zemljama na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Bosna i Hercegovina 27.11.2014 | 16:08
Prijedlog za produženje pritvora Bilalu Bosniću

Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo će Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za Abdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, koji su sa Bosnićem uhapšeni u okviru akcije "Damask".

Mjere zabrane biće svedene na određeni oblik kućnog pritvora, odnosno ograničen na boravak u mjestu i objektu stanovanja.

Tužilaštvo je saopštilo da je istraga u ovom slučaju u završnoj fazi, te da se uskoro može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim zemljama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer je riječ o krivičnim djelima kojima se ugrožava bezbjednost građana BiH, navodi se u saopštenju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

27.11.2014 16:15

Sad ga mozete pustiti jer su izbori prosli jer vidite i sami da ne znate sta da radite sa njim.

ODGOVORITE