Legitiman projekat “Velika Albanija”

Projekat "Velika Albanija" nekima je očigledno postao legitiman ako je suditi po istaknutim zastavama na Kosovu, među kojima je i crna zastava sa mapom velike Albanije i likovima Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", na zgradi Centra za kulturu u Dečanima.

Region 27.11.2014 | 15:54
Legitiman projekat “Velika Albanija”

 Portal "Vestionlajn" navode da je sporna zastava istaknuta u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani. Zastavu su mogli da vide i predstavnici Kfora, OEBS-a i strane diplomate koji su ponedjeljak prisustvovali liturgiji povodom slave manastira. Na vlasti u opštini Dečani je stranka Ramuša Haradinaja. Ministar za povratak i zajednice u vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić kaže da isticanje ovakve zastave nije samo poruka Srbima već i jasna poruka da ideja velike Albanije "nije samo mit već i nečiji cilj".

"Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu", dodao je Jevtić. Zastava "Velike Albanije" juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gdje Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine.

Predsjednik Mjesnog odbora Čaglavica Goran Stanković navodi da mještani tog sela ovo smatraju provokacijom i pritiskom. Član Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković, ispred čije porodične kuće je okačena zastava, ne očekuje reagovanje međunarodne zajednice.

"To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci sve mogu. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji", rekao je Trajković.

Prema njegovim riječima, ova zastava zapravo predstavlja ono za šta se oni zalažu. Kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž cijelog Kosova je sve više zastava Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu vidjeti kao naljepnice na staklima automobila, pišu "Vestionlajn".

Trajković je naveo da Srbi protiv toga ne mogu ništa. U blizini graničnog prelaza Božaj, u Crnoj Gori, okačena je zastava velike Albanije. Istaknuta je na zidu izletišta Vitoja, na kome se u avgustu tradicionalno okuplja albansko pleme Hoti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

max

27.11.2014 15:34

Velika Albanija od tog nema nista samo da bi se provocirali ali normalni znaju da nema nista od toga.

ODGOVORITE