Hrvati Šešelja koriste u kampanji

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je da je Deklaracija hrvatskog Sabora o Vojislavu Šešelju donesena isključivo za unutrašnjopolitičke potrebe i u svrhu predizborne kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, ali i parlamentarne izbore naredne godine.

Region 27.11.2014 | 11:17
Hrvati Šešelja koriste u kampanji

To što se njihove stranke utrkuju ko je veći zaštitnik nacionalnih interesa bilo bi legitimno, ali da se ne čini preko naših leđa, izjavio je Ljajić.

On je naglasio da Srbija nema nikakve veze sa puštanjem Šešelja na privremenu slobodu i da se svi oni koji se bave njim treba da se obrate Haškom tribunalu, prenose beogradski mediji.

"Šešelja u Srbiji niko od zvaničnika nije dočekao, kao što su u Hrvatskoj dočekivani generali. Mi smo razgovarali sa velikim brojem ljudi u Briselu i svima je jasno o čemu je reč odnosno da tu nema krivice Srbije", kaže Ljajić.

On je podsjetio da je nedavno Hrvat iz BiH Dario Kordić, koji je osuđen na 27 godina zbog zločina nad Bošnjacima, dočekan na aerodromu u Zagrebu uz ovacije i prisustvo crkvenih velikodostojnika.

"Na sve to 90 odsto Šešeljevih govora odnosi se na kritike članova Vlade Srbije, tako da ne znam od čega bi trebalo da se ogradimo kad nemamo nikakve veze sa tom strankom. U Srbiji u parlamentu nemamo nijednu jedinu stranku koja se protivi putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU", kaže Ljajić.

On je dodao da su Srbiji potrebni najbolji mogući odnosi sa Hrvatskom, ali da ovo nije korak u tom pravcu. Hrvatski Sabor jednoglasno je usvojio Deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

Evropski parlament danas odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pop dujic

27.11.2014 17:18

Ustaše ruše sve sto podsjeća na Srbe! Ovo je zamjenja teza! Fašizam i nacizam je u Zagrebu!

ODGOVORITE