Čija odluka bi izazavala “smrt” EU?

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Herman van Rompoj rekao je da EU ne bi mogla da preživi bez Francuske, a ne Velike Britanije.

Svijet 27.11.2014 | 10:24
Čija odluka bi izazavala “smrt” EU?

On je istakao da bi izlazak Velike Britanije iz sastava EU samo “ranio“ projekat Evropske unije, dok bi takva odluka Francuske izazvala “smrt“ EU.

Govoreći o nedavnim navodima premijera VB Dejvida Kamerona da će VB napustiti EU on je istakao da fundamentalni principi Evropske unije nisu ne mogu biti predmet pregovora.

“Mislim da bi evropski partneri mogli veoma ozbiljno da razmotre zahteve zvaničnog Londona, ali pregovora oko ključnih stvari, kao što je sloboda kretanja, neće biti“, rekao je Van Rompoj.

Holandski diplomata je istakao da će pitanje Britanije biti ključno za njegovog naslednika na mestu predsednika Evropskog saveta, Donalda Tuska zahvaljujući Kameronovom obećanju da će razmotriti članstvo VB u EU na referendumu 2017. godine, ukoliko Torijevci budu pobedili na izborima sledeće godine.

“Nemam na čemu da prigovorim Britancima... Njihova vlada je bila konstruktivni partner, ali nije deo možda i najvećih projekata, zajedničke monete i Šengenske zone. U svakom slučaju, izlazak Britanije ne bi ostavio velike posledice na EU, dok bi takva odluka Francuske predstavljala smrt EU“, istakao je Van Rompoj.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

профа

28.11.2014 15:57

Волио бих да моја одлука изазове АГОНИЈУ и СМРТ ове вештачке творевине, али Французи одлучују

ODGOVORITE