Ubrzati pomirenje Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan se ne sme zanemariti već treba ubrzati procese pomirenja i uključivanje država u tom području koje to žele u EU i NATO.

Region 26.11.2014 | 20:40
Ubrzati pomirenje Zapadnog Balkana

To je izjavio nemački predsednik Joahim Gauk na završetku dvodnevne službene posete Sloveniji.

Gauk je takođe naglasio da evrointegracija jugoistoka Evrope u EU ima stratešku važnost za očuvanje mira i bezbednosti, kao i za ograničavanje mogućih geopolitičkih aspiracija Rusije na jugoistoku Evrope.

Gauk je upozorio da je pred Srbijom odluka hoće li se odlučiti za Brisel ili za Moskvu, i ocenio da je za zauzimanje Krima bila kriva i nedovoljno jasna i dosledna politika EU prema Ukrajini.

Slovenački predsednik Pahor rekao je da Slovenija dobro razume svoju odgovornost pri stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi i da je u tom smislu, koliko je to god moguće, spremna da sarađuje sa EU.

Gaukova poseta Sloveniji je prva poseta jednog nemačkog predsednika Sloveniji nakon 12 godina.

U susretima s Pahorom, predsednikom vlade Mirom Cerarom i ostalim najvišim slovenačkim zvaničnicima, odnosi dve države su ocenjeni kao odlični.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

27.11.2014 15:43

Nema pomirenja dok se vi ne podijelite ponovo kao za vrijeme URSS,mnogo ste se digli treba vas smiriti dok nije kasno,pa normalno je da ste u odlicnim odnosima sa Slovenijom i Hrvatskom i Albanijom uvijek ste dijelili iste vrijednosti a to je fasizam

ODGOVORITE