Ne odgovara vam nijedna država? Osnujte svoju

Zamislite da možete da pobegnete od stega birokratije i osnujete svoju državu gde ćete sami utvrđivati pravila.

Zanimljivosti 26.11.2014 | 15:26
Ne odgovara vam nijedna država? Osnujte svoju

Tako nešto zvuči kao scenario naučno fantastičnog filma, ali istina je da je do sada na svetu osnovano više od 400 takozvanih “mikronacija”.

Već smo pisali o nekim od najpoznatijih, a sada vam predstavljamo još neke:

Republika Sože
U blizini francusko švajcarske granice nalazi se Republika Sože koju čini 11 gradova. Ona je osnovana 1947. kao šala, ali je danas popularna turistička atrakcija.
Ona izdaje čak i “pasoše” za ulazak, a ima i zvanične poštanske marke.

Kalsahara
Trevis Mekhenri osnovao je prvu mikronaciju u 15. godini života. Od tad se broj njegovih “država” uvećao na tri, a poslednja je Kalsahara na jugu Kalifornije.
Reč je o 23 kvadratna kilometra zemlje, koju mu je poklonila baka i koju naseljava između tri i deset građana.

Ova mikronacija ima svoje poštanske marke i valutu na kojima se nalazi portret nasmejanog Mekhenrija.

Konzulat La Buari
Ovaj konzulat osnovala su trojica prijatelja 2006. Filip, Paskal i Sebastijen koji dele ljubav prema francuskoj istoriji, geografiji i politici. Njihova zemlja od sedam hektara u Francuskoj ima sopstveni kalendar, praznike i hostel u kom gosti mogu da prenoće.
Redovno se održavaju zabave i balovi, a stanovnici ove “države” veruju u hedonizam i ekologiju.

Republika Konk
Kada je 1982. granični prelaz počeo da stvara velike saobraćajne gužve na početku jednog autoputa, glavnog ulaza u Florida Ki, Denis Vordlou, načelnik Ki Vesta, proglasio je otcepljenje od SAD i osnovao
Republiku Konk.
Danas je Republika Konk uglavnom turistička atrakcija, a svakog 23. aprila, ponosni građani i turisti slave “Dan nezavisnosti”

Republike.Seborga
Seborga i Italiji jedna je od najstarijih preživelih mikronacija na planeti. Osnovao ju je lokalni cvećar Đorđo Karbone 1960. koji je počeo da širi glasine da njegov grad nikada nije bio deo Italije. Navodio je
čak i istorijska dokumenta, uključujući i Akt o ujedinjenju Italije iz 1861. u koji nije uključena Seborga.

Iako vlada Italije ne razmatra nezavisnost Seborge, grad se i dalje drži svoje suverenosti, uglavnom kao turistička atrakcija.

Carstvo Atlantijum
Tri australijska tinejdžera su 1981. proglasili prostor od 10 metara kvadratnih u predgrađu Sidneja Carstvom Atlantijumom, a jednog od njih imenovali za cara Džordža II.

Od tada je Atlantijum preživeo kao jedinstvena mikronacija, koja ne želi da se otcepi od matične zemlje, nego insistira na dijalogu.

Sudeći po prisutnosti u medijima, misija je uspela. Car Džordž II (čije je pravo ime Džordž Krukšenk) postao je glas Levice u Australiji, iako je njegov stvarni
uticaj upitan.

Car je takođe postao stručnjak i ambasador svih mikronacija i predsednik PoliNacija, godišnje konferencije lidera mikrodržava.

Republika Molosija
Republika Molosija je parcela od 120 ari u pustinjskom gradu Dejtonu (Nevada) koju su osnovala tri tinejdžera 1977.

Iako se od tada promenilo mnogo režim i naziva, sadašnji premijer Kevin Bo posvetio se građenju “ozbiljnog” sistema, pa Molosija sada ima i poštu, saobraćajne znake i svoj tv kanal.

Bo se proslavio u zajednici mikrodržava i stvorio čak i prve Olimpijske igre mikrodržava u kojim je osvojio zlatnu medalju u bacanju frizbija.

Kraljevstvo Eleore
Ovo neobično kraljevstvo osnovano je 1944. na jednom danskom ostrvu. Ono je nenaseljeno, s tim što jednom godišnje na nedelju dana, dolaze podanici ovog mikrokraljevstva, kako bi proslavili godišnjicu od osnivanja njihove države.
Istorija Kraljevstva Eleore čak se uči u danskim školama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dodikov san

27.11.2014 18:06

Eto izlaza za našu nezavisnu Srpsku Republiku, nego sakrite ovu vest da nam Dodik ne proglasu jedino ovakvu moguću.

ODGOVORITE