Najbolja investicija ser Aleksa je ON!

Na današnji dan 1992. godine Aleks Ferguson povukao je možda i najbolji potez na fudbalskom tržištu u dugoj karijeri!

Fudbal 26.11.2014 | 19:25
Najbolja investicija ser Aleksa je ON!

Na današnji dan pre 22 godine Mančester Junajted rešio je da dovede tada još uvek nedovoljno dokazanog francuskog napadača iz Lidsa, a cena koju su tada Đavoli pogodili s klubom iz Jorkšira ostavila je Upravi prostora za bezazlenu grešku. Niko tada još uvek nije bio svestan da je Aleks Ferguson povukao možda i najbolji potez na tržištu u svojoj karijeri plativši 1.200.000 funti kako bi na Old Traford doveo Erika Kantonu.

Kantona do prelaska u Junajted nije nagoveštavao da bi mogao postati veliki igrač kakvim ga danas pamtimo. Naprotiv. Francuz je imao 25 godina kada je došao na Ostrvo, a njegova karijera mogla je krenuti potpuno različitim putem od onog kojim je išla. On je, naime, neposredno pre nego što će preći u Lids iz Nima nuđen tadašnjem menadžeru Liverpula Grejemu Sunesu kojem je Mišel Platini toplo preporučio da ga što pre dovede na Enfild, ali je Sunes procenio da za Kantonu nema mesta u Redsima i Francuz je završio u lokalnom rivalu iz Jorkšira za samo 900.000 funti.

Posle solidne polusezone u Lidsu za koji je postigao devet golova bilo je vreme za prelazak na veću pozornicu i Ferguson je očigledno dobro znao šta radi. Jorkširci su zaradili samo 300.000 funti na Kantoni koji je tog 26. novembra 1992. godine potpisao za Junajted, debitovao je deset dana kasnije u derbiju protiv Sitija, da bi sve potom postala istorija.

Narednih pet sezona bile su i najbolje u karijeri harizmatičnog fudbalera poreklom iz Marselja. Erik je odigrao 185 mečeva za Mančester, postigao je 82 gola uz karakteristične proslave, postao je kapiten najvećeg mančesterskog kluba i sve to činio je sa stilom koji se nekima mnogo sviđao, a nekima uopšte. Sredine nije bilo.

Veći deo vremena u Junajtedu Kantona je bio omiljeni igrač navijačima Mančestera i idol Old Traforda. U isto vreme, kontroverzni napadač bio je jedan od najomraženijih premijerligaških fudbalera devedesetih u Engleskoj. Netrpeljivost protivničke publike uglavnom je dolazila kao posledica činjenice da je uvek mogao da zavije njihov tim u crno golčinom sa 30 metara, ali i kao posledica incidenata koje je Francuz pravio i njegove prgave naravi. Naravno, velika većina ljubitelja fudbala i dalje pamti čuveni kung-fu potez Erika Kantone u meču sa Kristal Palasom po čemu će, pored sjajnih golova i podignute kragne, ostati najpoznatiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar