EK: Šta čeka Partizan protiv Banvita?

Crno-beli protiv Banvita traže pobedu koja ih može zadržati u igri za prolazak u narednu fazu Evrokupa.

Košarka 26.11.2014 | 17:10
EK: Šta čeka Partizan protiv Banvita?

Kome je do košarke u ovom trenutku? Ekipa Partizana večeras igra u gostima protiv turskog Banvita, samo pet dana nakon što je navijač Crvene zvezde Marko Ivkovic ubijen u Istanbulu u sukobu sa navijačima Galatasaraja i ova tragedija potpuno je bacila u senku sva ostala košarkaška dogadanja.

Ovo će biti prvi susret srpske i turske ekipe posle ubistva Ivkovića, a iako je Bandirma udaljena 100 kilometara od Istanbula, u glavi su još sveže slike sa društvenih mreža na kojima navijaci Galatasaraja najavljuju obračun sa sledećim žrtvama poput pristalica Partizana, Olimpijakosa ili moskovskog CSKA.

Naravno, ne bi trebalo generalizovati stvari ili, što je još gore, širiti paniku, pa bi možda pokušaj fokusiranja isključivo na teren verovatno mogao da bude najbolji odgovor na zapaljivu atmosferu, ali i retoriku prisutnu u delu turske, ali i srpske javnosti.

U tom duhu je i trener crno-belih Duško Vujoševic govorio o predstojećoj utakmici i naglasio da njegova ekipa sa dobrim namerama dolazi u Tursku, sa ciljem da kroz sport promoviše prave vrednosti.

Srpski stručnjak na klupi Banvita Zoran Lukic takođe je apelovao na smirivanje strasti i najavio da ce turski klub uraditi sve da gostovanje crno-belih protekne u najboljem redu i bez ikakvih incidenata.

Turska policija, medutim, ovaj put rešila je da ne rizikuje i da ništa ne prepusti slučaju, pa su od trenutka sletanja na aerodrom Ataturk u Istanbulu, košarkaši i stručni štab Partizana dobili specijalne mere obezbeđenja pod kojima će biti svakog trenutka sve do poletanja nazad za Beograd.

Kada je samo o košarci reč, Banvit je večeras apsolutni favort protiv Partizana, ne samo zbog trenutne forme, već i zbog pozicije na tabeli i činjenice da je prilično lako u drugom kolu odneo bodove protiv crno-belih u hali Pionir.
„Banvit je ozbiljan protivnik, sledi nam dosta teško gostovanje. Videli ste i na meču u Beogradu, igraju svih 40 minuta, pogotovu u odbrani. Skup odličnih pojedinaca. Mi moramo da odigramo u jakom intenzitetu, sa velikom energijom“, istakao je centar Partizana Nikola Milutinov.

Što se tiče Partizana, pored pritiska zbog nesportskih stvari, srpski šampion ima i imperativ pobede ako želi da sačuva makar teoretske šanse za plasman u „Last 32“ fazu Evrokupa.

Košarkaši Partizana do sada u ovom takmicenju imaju samo jednu pobedu i pet poraza, dok je Banvit zabeležio pet trijumfa i jedan neuspeh. Čak i ukoliko napravi iznenađen je u Bandirmi, Partizan ce i večeras i do kraja prve faze takmičenja morati da osluškuje rezultate ostalih utakmica u E grupi.

Pomoćnik trenera Partizana, Goran Tadić, zadužen za skautiranje protivnika, upozorio je da mnogo toga u igri Banvita zavisi od američkog plejmejkera Erla Rolanda.
„U Pioniru protiv nas je bio rovit, došao je iz povrede. Sada se vratio i igra u punoj formi i tu su se donekle promenile uloge u njihovoj ekipi. Oni su drugi na tabeli, sa dva poraza u ligi. Sada su vezali pet pobeda u šampionatu. Njihova glavna snaga leži u igri na više pozicija i spoljnih i unutrašnjih igrača. Plejmejker Roland, Sami Mejia, igrač koji može da pokrije više pozicija, Kit Simons, potom visoki igrači, gde se ističe Belorus Veremenko, sa svojom konstantnošću u skok igri. Čeka nas odličan protivnik, verujem da ćemo mi pružiti bolji otpor nego u prvom susretu”, rekao je Tadić.


Gledajući rezultate prethodnom periodu, može se reći da je i Partizan u usponu forme, pošto je u poslednje četiri utakmice, računajući Jadransku ligu i Evrokup, zabeležio četiri pobede, uz poraz kod kuće od Lijetuvos Ritasa.

Zbog loših rezultata u dosadašnjem toku takmičenja u Evrokupu, crno-beli će u jednom od poslednja četiri kola morati da jure bar jedan „brejk“ na strani, uz dve pobede koje su imperativ u hali Pionir. Možda je baš duel u Bandirmi prilika da Vujoševićevi izabranici pokažu da stvarno rastu iz utakmice u utakmicu i tako na najbolji način najave ono što ih čeka sledećeg vikenda – duel sa gradskim rivalom Crvenom zvezdom.

Meč sedmog kola Evrokupa izmedu Banvita i Partizana igra se u Bandirmi od 18 sati. Utakmica će, kao i svi dueli Evrokupa i Evrolige početi minutom ćutanja u znak sećanja na navijača Zvezde ubijenog u Istanbulu.

Komentari / 0

Ostavite komentar