Evrozona sve bliža mrtvoj tački

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u novom izveštaju o svetskim privrednim progonzama navodi da nedovoljni privredni podsticaji možda ugrožavaju potencijalni rast i rizikuju da evrozona uđe u deflaciju.

Svijet 26.11.2014 | 09:00
Evrozona sve bliža mrtvoj tački

U izveštaju se takođe ukazuje na potrebu krupnih reformi u Japanu, čiji je dug, po oceni organizacije, neodrživ. OECD predviđa da će japanska privredna aktivnost rasti manje nego što je očekivano naredne dve godine.

OECD navodi takođe da Evropska centralna banka treba da preduzme dodatne mere, kao što su na primer dodatna kupovina osiguranih obveznica kao ili otkup suverenih obveznica i obveznica firmi. "Neophodna je veća monetarna podrška bez koje će nastupiti produžen period slabe inflacije, i čak deflacije", rekla je glavni ekonomista OECD-a Katrin Man u uvodnom izlaganju.

OECD je pozivao Evropsku uniju da ublaži svoje fiskalne stege i evropske vlade da troše više navodeći da usporen privredni rast u Evropi vuče na dole globalnu privredu. "Evro zona se približava mrtvoj tački i predstavlja veliki rizik za svetski privredni rast, sa visokim stepenom nezaposlenosti i inflacijom koja je daleko od cilja" od dva odsto Evropske centralne banke, naveo je OECD.

Organizacija predviđa za evro zonu rast od 0,8 odsto ove godine, 1,1 odsto iduće godine i 1,7 odsto 2016.

Propisi EU da njeni članovi treba da drže budžetske deficite ispod tri odsto od BDP-a su pod sve većim pritiskom pošto privreda u Uniji ne uspeva da se oporavi.

U izveštaju se navodi da sporiji ritam budžetske konsolidacije koje predlažu Francuska i Italija u njihovim budžetima za 2015. "izgleda opravdan". Ova ocena saopštena je u trenutku kada Evropska komisija ima problema da odobri francuski i italijanski nacrt budžeta za iduću godinu.

OECD koja okuplja 34 razvijene privrede je u prognozama za svet potvrdila svoja predviđanja iz 6. novembra uoči samita G20, prikazavši svetsku privredu u "maloj brzini".

Svetski privredni rast će dostići 3,3 odsto ove godine, 3,7 iduće i zatim 3,9 odsto, predvođena SAD (2,2 odsto, zatim 3,1, i 3.0), Kinom (7,3 odsto, zatim 7,1 i 6,9 odsto) i Velikom Britanijom (3.0 odsto, zatim 2,7 i 2,5 odsto).

Rast će, po njenim predviđanjima, biti usporen u evro zoni, sa Francuskom u teškoćama i Italijom u još većim problemima - OECD predvidja recesiju od 0,4 odsto 2014, zatim rast od 0,2 i 1.0 odsto, naspram snažnije Nemačke - rast od 1,5 odšto 2014. zatim 1,1 odsto i 1,8 odsto.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

26.11.2014 08:29

I oni uveli sankcije Rusima tako vam i treba kad vam je nos u dupetu obaminom neznate nista bez njega

ODGOVORITE