Kreće prvenstvo Velike Britanije - Roni protiv svih!

Džud Tramp je osvojio Australiju, Mark Selbi Evropu, a Ding Đunhui Aziju... A ko će Veliku Britaniju?

Ostali sportovi 26.11.2014 | 08:45
Kreće prvenstvo Velike Britanije - Roni protiv svih!

Ono što je Vimbldon tenisu, a Velika nagrada Monaka Formuli 1, to je Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog kraljevstva snukeru! Jedno od najznačajnijih takmičenja u svetu igre velikih majstora, kojim se sezona lova na Veliku trojku proglasi otvorenom! U periodu od 25. novembra do 7. decembra iskrene ljubitelje ove interesantne igre čeka vrhunska bitka u legendarnom Barbikan centar u Jorku, a ovo će biti 30. jubilarno Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog kraljevstva - otkad je ovo takmičenje ušlo u sistem rangiranja - 37. ukupno!

Čak 128 takmičara vodiće džentlmensku borbu za glavnu nagradu od 150.000 funti i prvi trofej iz serije Velike trojke u sezoni 2014/15 (tu spadaju još i Svetsko prvestvo i Masters), a u prvi plan naravno iskaču asovi novijeg doba, poput vladajućeg šampiona Nila Robertsona, Marka Selbija, Džona Higinsa, Šona Marfija, Stivena Magirea, Dinga Đunhuija, Marka Fua... Ipak, sve oči svetske javnosti biće uprte u najvećeg čudaka i genija snukera - Ronija O'Salivena!

Čovek čije ime je čulo više ljudi nego što zna kojim sportom se bavi želi da ovogodišnje učešće na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije kruniše i petom titulom šampiona. Čime bi se izjednačio sa legendom ove igre - Stivenom Hendrijem, koji je već punih 18 godina neprikosnoveni vladar, sa pet osvojenih šampionata! Naravno, ne smemo zaboraviti ni čuvenog Stiva Dejvisa, koji ima čak šest pehara i apsolutni je rekorder! Ali, dva je u vreme kada turnir nije donosio bodove, no to ne umanjuje značaj neverovatnog uspeha!
"Čudno je sve to. Otvoreno prvenstvo je godinama bio turnir na kojem sam osvojio najviše pehara, iako sam uzimao titule na Mastersu i Svetskom prvenstvu. Poslednjih godina dobro mi ide u ta dva takmičenja, ali ne i na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog kraljevstva", rekao je O'Saliven.

Dominantnom igrom na turniru "Šampion šampiona", kada je u finalu protiv Džuda Trampa upisao čak četiri senturija (više od 100 poena u frejmu), popularna Raketa priznaje da igra u životnoj formi! Takođe, ima želju da pređe i rekord Stiva Hendrija po broju ostvarenih senturija - legendarni Škot se nalazi na broju 775, a O'Saliven ima 764. A to bi mogao da učini na svom omiljenom turniru. Interesantno, on je prvi trofej u karijeri osvojio upravo na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog kraljevstva kao golobradi klinac - sa 17 godina, davne 1993. godine.
"Taj turnir je poseban za mene, pošto je jedan od najvrednijih u snukeru, ali i jer je tu počeo moj uspeh. To je prvi veliki turnir koji sam osvojio, a to nikada ne zaboravite. Osvojio sam ga sa 17 godina i to je bilo neverovatno iskustvo", rekao je majstor snukera, koji lagano okreće poslednje stranice četvrte decenije života.
"Prošlo je sedam godina otkako sam poslednji put osvojio taj turnir, sada imam pet titula svetskog šampiona i pet na Mastersu i ispada da zaostajem na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog kraljevstva. Poslednjih godina nisam postigao onoliko koliko sam želeo i to bih želeo da ispravim".

Kako sam ističe nekrunisani kralj maksimalnih brejkova, želi da karijeru završi sa makar još jednim peharom na Otvorenom prvenstvu. Poslednji pehar uzeo je 2007. godine, a pre toga činio je i 2001. i 1997.
"Želeo bih da osvojim petu titulu u Jorku, pre nego što završim karijeru. Volim Jork, tamo mogu da trčim i da uživam. Sve do finala mečevi će se igrati na 11 frejmova i to je pomalo lutrija. Do sada je bilo na 17 frejmova i imao sam veće šanse, pošto duži mečevi odgovaraju jačim igračima. Daću sve od sebe".

Titulu će braniti plavokosi Australijanac Nil Robertson, koji će pokušati da iskoristi retku priliku i odbrani titulu osvojenu prošle godine. Otkad je ovo elelepno takmičenje uključeno u sistem rangiranja igrača svega dva asa uspela su da pehar Otvorenog prvenstva zadrže u svom vlasništvu dva ili više puta. Prvi je Stiv Dejvis, koji je u periodu od 1984. do 1987. osvojio četiri titule u nizu, pre toga je 1980. i 1981. godine uzeo prve dve titule. Stivenu Hendriju je tako nešto pošlo za rukom takođe dva puta - 1989. i 1990. godine, a potom i od 1994. do 1996. godine, kada je uzeo još tri pehara!

Kako bi uspeo u nameri da se uđe u društvo odabranih, Robertson se čak okrenuo se zdravijem načinu života, što podrazumeva i neke radikalne mere. Kao, na primer, potpuno vegeterijanstvo!
"Proveo sam sate i sate čitajući razne knjige i u istraživanju vegeterijanstva. U ovom trenutku, to je nešto u šta zaista verujem i daću sve od sebe da svoje telo naviknem na novi režim funkcionisanja. Smatram da nema potrebe da bilo šta menjam, jer sam ranije pio i po četiri kafe dnevno, a sada nisam uzeo nijednu već pune dve nedelje. I opet se osećam sjajno. To je posebno dobro ako imate malo dete", rekao je Robertson.

Što se tiče borbe za titulu, čovek koji je prošle godine uspeo da se vrati iz minusa od čak četiri frejma (5:1) u velikom finalu sa Markom Selbijem i pobedi sa 10:7 očekuje novi progres u igri.
"Prošle godine sam igrao možda i najbolji snuker u karijeri, ali nadam se da ću ove godine biti još bolji. Vratio sam se ovde prepun samopouzdanja i do sada sam već imao solidnu sezonu. Ovo je turnir kojem se igrači najviše raduju. Biće teško odbraniti titulu, ali me raduje što u takmičenje ulazim kao vladajući šampion. To daje novu dozu samopouzdanja".

Do sada je, prema zvaničnim informacijama, prodato preko 7.000 ulaznica za Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog kraljevstva – što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za veliko finale ulaznice su već rasprodate, a za ostale mečeve ostalo je tek po nekoliko ulaznica. Direktan prenos takmičenja obezbedila je, naravno, televizija BBC, koja će signal iz Barbikan Centra slati u preko 77 zemalja sveta, pa i u Srbiju. Procenjuje se da će takmičenje pratiti preko 100.000.000 ljudi, što samo potvrđuje da snuker postaje zaista cenjena igra u svetu vrhunskog sporta.

Istorija ispisuje neke nove stranice u Jorku. Pitanja na koja čekamo konačni odgovor su - hoće li bog i batina modernog snukera, Roni O'Saliven uspeti da se nađe rame uz rame sa velikim Stivenom Hendrijem? Može li Nil Robertson da odbrani titulu, da li će Mark Selbi na talasu novopečenog roditeljstva uzeti još jednu titulu i da li će svet konačno dobiti novu mladu zvezdu?

Vreme je da se zavese otkriju i igre počnu...

Komentari / 0

Ostavite komentar