Zbog mešetara BiH pred sankcijama

Zbog nerealno velikog izvoza pojedinih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju (RF) i sumnje da roba iz EU preko BiH završava na njihovom tržištu, najveća zemlja svijeta od BiH traži odgovore, a u krajnjem
slučaju mogla bi uvesti i sankcije i zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Bosna i Hercegovina 25.11.2014 | 16:11
Zbog mešetara BiH pred sankcijama

Za početak, RF od institucija BiH zatražila je hitan odgovor o tome koliko BiH proizvede određenih poljoprivrednih proizvoda i na kojim površinama je to zasađeno, prije svega jabuka, krušaka, krompira i grožđa. Iako je odgovor zatražen još 19. novembra, do juče on nije bio poznat.

„Plašimo se zabrane izvoza iz BiH u Rusiju i na to smo upozoravali, jer znalo se da će nakon što je Rusija uvela sankcije EU doći do pritiska na BiH u smislu da se preko nje izvozi u Rusiju“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara.

Inače, i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor RF nedavno je održala hitan sastanak sa predstavnikom Ambasade BiH u Moskvi jer se, prema njihovim podacima, uvoz voća i povrća povećao više od tri puta.

„U prvih devet mjeseci 2013. godine izvoz iz BiH zabilježen je u količini od 1.014 tona proizvoda iz oblasti zemljoradnje i voćarstva, a u prvih devet mjeseci ove godine izvoz pomenutih proizvoda iz BiH realizovan je u količini od 3.123 tone“, navodi se u pismu Ivana Brabalića, ambasadora BiH u Rusiji, koje je poslao na adresu Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, situacija s izvozom u Rusiju iz BiH je potpuno jasna. Radi se o tome da nakon što je Rusija uvela sankcije zemljama EU, poljoprivrednici i proizvođači iz tih zemalja preko BiH pokušavaju svoju robu da plasiraju u Rusku Federaciju.

„To ne rade proizvođači već mešetari i tajkuni koji su iskoristili momenat i vjerovatno uvoze i vrše reeksport“, kaže Dojčinović.On naglašava da je proizvođačima u BiH bilo dobrodošlo što je Rusija uvela sankcije EU i da su tu mnogi vidjeli svoju šansu, ali da će, kako stvari sada stoje, koristi imati samo tajkuni i pojedinci.

Sa druge strane, u UIO BiH kažu da će u narednom periodu izvršiti analizu izvezenih proizvoda u Rusiju. „Ako bude potrebe, radićemo provjere i na terenu“, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Prema podacima kojima raspolaže UIO, u prvih devet mjeseci prošle godine iz BiH u RF nije izvezen nijedan kilogram krompira, međutim u istom periodu ove godine čak 94 tone ove biljke su otišle put Rusije. Što se tiče jabuka i krušaka iz BiH u prvih 10 mjeseci 2014. ukupno ih je izvezeno 2.066 tona vrijednosti 2,6 miliona KM, dok je taj izvoz u prvih 10 mjeseci prošle godine bio svega 10 tona u iznosu od 9.410 KM.

U Rusku Federaciju iz BiH u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezeno je 65 tona grožđa ukupne vrijednosti 125.000 KM, a ove godine oko 53 tone vrijedne 87.204 KM.Zanimljivo je i to da se podaci UIO i podaci RF ne poklapaju, pa tako institucije Ruske Federacije tvrde da je iz BiH uvoz grožđa povećan pet puta i to sa 68 na 389 tona ove godine.

Zbog novonastalih problema u trgovini s Ruskom Federacijom juče je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH održan sastanak, koji do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nije bio završen.

Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Darko Stojanovic

25.11.2014 10:17

Nažalost opet će sve da puca po ledjima običnog gradjanina, seljaka i radnika. Ovde je u igri samo tvrdjenje pazara medju monopolistima na uvoz roba svake vrste, seljaci su u desetom planu!

ODGOVORITE
Name

axxe

25.11.2014 14:46

Hrvatska i Srbija peru ruke preko nase Bosne a mi najeb... Nemamo mi ni za nase potrebe a kamoli da izvozimo u Rusiju , A tako nam i treba mismo im dozvolili da rade to sve preko nasih ledja ..

ODGOVORITE
Name

Novica

25.11.2014 15:06

Pa svaka baba više zna da Crna Gora npr uvozi ogromne količine smrznutih svinjskih pršuta( Panto market,Martex.Goranović....) koje poslije prodaje kao "Njeguški"pršut što je prevara koju niko ne sankcioniše isto kao šverc cigara! Sada je BiH preplavljena, mesom i mesnim prerađevinama iz zemalja evropske unije! Ako nismo u stanju da kontrolišemo tržište ZASLUŽILI smo sankcije!

ODGOVORITE
Name

rodjo

25.11.2014 22:53

Sve je regularno,voce je iz Bajinog VOCNJAKA.

ODGOVORITE
Name

perjanik

26.11.2014 07:19

Sankcije hitno bagri uvesti

ODGOVORITE