U petak blokada terminala u Orašju

Zatvaranje graničnih prelaza Izačić, Orašje i Gorica, na kojima ne postoje carinski terminali i kontrola robe, osnovni je uslov mljekara da prestanu sa blokadom carinskih terminala, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Bosna i Hercegovina 24.11.2014 | 21:12
U petak blokada terminala u Orašju

Nakon današnje sjednice upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja, održane u Gradišci, Usorac je najavio da će, u znak protesta zbog neispunjavanja prethodnog zahtjeva za ukidanje ovih prelaza, više
od 1.000 poljoprivrednika iz BiH u petak, 28. novembra, od 12.00 do 14.00 časova blokirati carinski terminal Orašje za uvoz i izvoz sve robe.

Usorac je podsjetio da poljoprivrednici ostaju pri ranijim zahtjevima da se napravi izmjena zakona o akcizama i porezima, poljoprivrednim proizvođačima omogući "plavi dizel", uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa u BiH, te omogući izvoz prema Turskoj i Rusiji.

"U toku je procedura izjednačavanja cijena veterinarskih pregleda pri izvozu i uvozu robe, tražimo da kontola uvoznih kvota bude realizovana za 30 dana, kako je i precizirano, i da se o tome izvjesti javnost", naglasio je Usorac.

On je dodao da poljoprivrednici traže da nadležne institucije prekontrolišu realizaciju kredita koje je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila prerađivačima, da se utvrdi da li su krediti
namjenski utrošeni za otkup poljoprivrednih proizvoda, da se odobri produženje ročnosti otplate kredita za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Usorac je dodao da je na današnjem sastanku utvrđen i novi zahtjev prema vlastima BiH - da se donese novi zakon, prema kome bi i pomoćnici ministara u Savjetu ministara bili funkcioneri i podložni reizboru.

"Pomoćnici ministara koji potpisuju važne sporazume moraju biti podložni reizboru i da na taj način odgovaraju za loše donesene odluke", ističe Usorac.

Predsjednik Udruženja peradara Federacije BiH Mesud Pinjo rekao je da BiH nema kontrolu nad svojom granicom, te da prema Crnoj Gori postoji 29 ilegalnih prelaza, na granici sa Hrvatskom 136, a prema Srbiji 154 nelagalna granična prelaza.

Predsjednik Udruženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić najavio je da će u petak, 28. novembra, na protestima u Orašju učestvovati članovi 11 granskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz FBiH.

Predsjednici udruženja mljekara, svinjara, tovljača pilića i povrtara Republike Srpske, te udruženja mljakara i peradara FBiH danas su zatražili da u roku od sedam dana održe sastanak sa članovima
Predsjedništva BiH, kojem će prisustvovati i predsjedavajući Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Da se pitam

24.11.2014 19:18

Da se ja pitam sve ove sto blokiraju prelaze bih istog momenta otjerao.Pa gospodo draga ja uzimam preradjeno mlijeko po 1'20 KM po litri,kupus 1,00 KM KG,a u okruzenju on je po 0,50 pfeninga.Da ne govorim o mesu i mesnim predjevinama koje su u okruzenju duplo jeftiniji.Problem je u subvencijama i gospodo draga pred Vladu pa tamo mitingujte.Da se Vas pita mlijeko bi bilo 5 KM meso 50 KM,a narod nema ni za kile hljeba.Tu se nasao jedan Usorac koji ima objekte vrijedne nekoliko miliona.Treba uvoziti sve sto je jeftinije jer narod nema para za skupe domace proizvode.Ove godine paradajz nije bio jeftiniji od 2,00 KM,paprika takodjer,a sad kupus 1,00 KM i to u Lijevcu polju koje nije nikakve veze imalo sa poplavama.

ODGOVORITE
Name

paor

24.11.2014 21:25

Jadni poljoprivrednici kad ih predvodi Usorac i njegova klika. Pa pogledajte ih, od njega pa na dalje, skoro svi imaju u prosjeku 120kg, nemaju zuljevite ruke, imaju traktore u prosjeku po 40.000km, cijene povrca astronomske. Neki dan sam u S. Mitrovici kupio kupus 20 din iliti 30feninga. A ovdje? Usorac je i prije bio kao kafanska pjevaljkka, kad neki iz vrha zatraze on se onda uzvrti prijeti blokadama itd. Zato je dobro sve naplatio, ima farmu koja vrijedi kvise nego cijelo selo. Zao mi je sto ce tradicionalni poljoprivrednici otici u istoriju a novi kulaci ce postati likovi kao Ostoja pacan, Miso konj, Rosic, Usorac itd itd. Jad i cemer.

ODGOVORITE
Name

jad

25.11.2014 08:17

Ko nas predstavlja,sve samozvani predsednici udruzenja,oni se bore samo za besplatne junice ili bespovratne kredite i slicno. Briga njih za poljoprivrednog proizvodjaca.Zasto se nisu borili pre usvajanja nepovoljnih zakona?? Ovi si su zahtjevi smijesni.

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

25.11.2014 08:33

Seljaka i poljoprivrednika treba podržati u svakom smislu riječi i po bilo kojoj potrebi. Samo ove blokade mi više lice na tvrdjenje pazara poznatih likova i igrača.Imam osjećaj da su nekome oštećena monopolska prava, pa sada idemo da se igramo blokada. Volio bih da griješim, ali koliko je meni znano seljaku kada dogori taj ide na Vladu i državu i ne troši vrijeme po granicama.

ODGOVORITE