Ruski turisti uzvraćaju "udarac"

Od sankcija ne stradaju samo oni kojima se uvode, već i oni koji ih uvode. Posledice među prvima osete turistički radnici. Zbog ukrajinske krize i posledica po rusku privredu, Rusi će dobro razmisliti da li će ove godine zimovanje provesti u poznatim ski-centrima u Austriji i Švajcarskoj.

Svijet 24.11.2014 | 11:15
Ruski turisti uzvraćaju "udarac"

Austrijska skijališta čuvena su u svetu, što zbog tradicije - trke za Svetski kup u alpskom skijanju ili nordijskim disciplinama, što zbog svetskog džet-seta koji redovno dolazi. I Rusi su rado viđeni gosti, ali ukrajinska kriza i ekonomska situacija menjaju navike.

"Ove zimske sezone očekujemo 20 odsto manje gostiju iz Rusije. Nekoliko turističkih kompanija sa kojima smo sarađivali kao da je nestalo sa tržišta", kaže Karmen Fender, predstavnica turističke agencije u Austriji.

Broj ruskih turista u Evropi ove godine je za trećinu manji nego 2013.
Da bi nadoknadili gubitak, u Austriji pokušavaju da jeftinijim aranžmanima privuku turiste iz drugih država.

Do sada se za novogodišnje i božićne praznike tražilo mesto više. Ove godine će biti teško nadoknaditi manjak ruskih gostiju, koji rado troše novac na odmoru.

Prema zvaničnim podacima, 40 miliona Rusa svake godine putuje u inostranstvo. Mnoge je uplašilo to što je rublja od početka godine oslabila skoro 30 odsto u odnosu na dolar.

"Domaći turizam je na dobitku. Cene aranžmana za destinacije u Rusiji su povoljne i nisu se menjale od prošle godine. Bez obzira na pad rublje, prodaja je veća za 20 odsto", kaže Maja Lomidze, predstavnica turističke organizacije u Rusiji.

Loše je što građani plaćaju cenu pogoršanja međunarodnih odnosa, rekao je nedavno premijer Dmitrij Medvedev, uz napomenu da su na udaru i privrede zemalja koje dočekuju turiste.

Komentari / 0

Ostavite komentar