Poljoprivrednici odlučuju o daljim potezima

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da će na današnjoj sjednici upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja, koja će biti održana u Gradišci, biti donesena odluka da li će biti nastavljena blokada carinskih terminala u BiH.

Republika Srpska 24.11.2014 | 10:45
Poljoprivrednici odlučuju o daljim potezima

Prema njegovim riječima, danas će biti zatraženo da za odluke koje je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio na sjednici u četvrtak 20. novembra budu određeni rokovi i odgovorni.

"Postavićemo uslov vlastima da se za svaku odluku odrede rokovi i osobe koje su zadužene za provođenje i koje će biti odgovorne u slučaju da odluke ne budu realizovane", rekao je Usorac.

On je napomenuo da poljoprivredni proizvođači traže samo da budu stvoreni uslovi da carinici rade svoj posao, odnosno da se kontroliše uvoz robe.

"Tražimo da se na graničnim prelazima Izačić, Orašje i Gorica stvore uslovi za izvoz robe, a ne samo za uvoz što je sada slučaj. Ovi granični prelazi su `rak rana`", kaže Usorac.

On je naveo da poljoprivrednici žele na ovaj način spasiti državu jer će tada i njima biti bolje.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici upravnih odbora biće odlučeno koji rok će biti ostavljen vlastima za realizaciju njihovih zahtjeva.

Usorac je rekao da će sjednici prisustvovati predstavnici svih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH osim voćara.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u četvrtak je usvojio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji omogućava poljoprivrednicima nabavku plavog dizela bez plaćanja akciza i putarina, podržan je zahtjev poljoprivrednika da se izjednači cijena veterinarskih pregleda pri uvozu u BiH sa cijenama na ulasku u EU.

Proizvođači mlijeka od 12. novembra drže u blokadi carinske terminale, a u međuvremenu su im se pridružili predstavnici drugih udruženja poljoprivrednika.

Sjednica upravnih odbora udruženja poljoprivrednih proizvođača biće održana u 11.00 časova, a izjave su planirane za 13.00 časova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

seljaci moji

25.11.2014 18:03

Pa ima li iko drugi jezik i pamet osim ovog lopova?

ODGOVORITE