Josipović: Šešelj duh iz boce

Hrvatska će na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Haškog tribunala, sredinom decembra, izneti svoju poziciju o Šešeljevim javnim istupima, izjavio Josipović.

Region 23.11.2014 | 15:52
Josipović: Šešelj duh iz boce

Kako je rekao predsednik Ivo Josipović, Hrvatska će od Saveta bezbednosti "zatražiti da u okviru svojih nadležnosti preduzme mere koje ima", prenosi Hina.

Na pitanje novinara da prokomentariše ocene srpskih zvaničnika da lider radikala nije važan politički faktor, Josipović je odgovorio da Šešelj lično možda i nije prevelik politički faktor "s obzirom na stanje i bolest", ali da je problem njegova ideologija koja je, kako je ocenio, "duh iz boce" koji plaši sve koji
znaju šta se dogodilo 1990-tih.

"Mislim da je zajednički zadatak svih, uključujući EU i Srbiju, da taj duh vrati u bocu da više nikad ne zaleluja ovim prostorima", rekao je Josipović.

Upitan za komentar izjave potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji vezano za slučaj Šešelj, Josipović je odgovorio kako je Dačiću poznato kakva je Šešeljeva ideologija kao i to koji su kriterijimi za ulazak Srbije u Europsku uniju.

"Prema tome, mora biti svestan da će, kao što smo i mi ispunili uslove, koji nisu samo usklađivanje s tehničkim normama, nego su i određeni standardi demokratije, i Srbija morati da ispuni te uslove", poručio je Josipović, navodi Hina.

Dačić je ranije danas rekao da je Šešelj "top tema" u Hrvatskoj iz tamošnjih unutrašnjepolitičkih razloga i predizborne kampanje, te da toj zemlji nedostaje hrabrost za rešavanje pitanja iz prošlosti.

"Srbija Šešelja nije dočekala kao nacionalnog heroja i mi nismo ni na koji način učestvovali u procesu njegovog puštanja. Sve to je samo jedna zamena teza i pokušaj da se Srbija uvuče u nešto što sa nama nema veze", rekao je Dačić. On je ponovio da Šešelj ne predstavlja nikakvu snagu na političkoj sceni Srbije, te da Srbija nema odgovornost za ono što će Šešelj govoriti.

U Hrvatskoj su predsednički izbori zakazani za 28. decembar.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

JA

23.11.2014 14:58

A kako ste vi gos.Josipovicu docekali Antu Gotovinu,i ostale ratne ZLOCINCE??? Bolje bi za vas bilo da cutite malo!!!

ODGOVORITE
Name

Sta je ovim ljudima?

23.11.2014 14:59

Seselj ima karcinom.Kakvu on predstavlja opasnost po Hrvatsku,neka ga se okanu vec jednom

ODGOVORITE
Name

zalosno

23.11.2014 15:06

Kako bi bilo divno da ste tako kriticni prema svemu sto se desavalo a i danas se jako cesto desava u Hrvatskoj prema Srbima koji nikakve veze nemaju sa zlocinima ali su Srbi. Ako je neko toliko posten neka prvo pocisti svoje smece. Za vas je ok svaki ratni zlocin od Hrvata jer oni su se toboze branili. Onaj ko se brani ne ubija civile i ne protjeruje, ne otima imovinu nego ako ima moral i karakter priznaje i svoje greske. Nikada vi ne bi otisli u EU da vas ne cuva Njemacka i Amerika.

ODGOVORITE
Name

mu

23.11.2014 15:15

Koliko vi imate duhova iz flase trebalo bi vam 100 godina da ih vratite,jer tolika mrznja prema Srbima je nevjerovatna. Od same rijeci Srbin 99 posto Hrvata dobija napade svejedno jesu li muskarci, zene djeca. To su duhovi koji se nikada nece unistiti i nisu nazalost od ovog rata nego oduvijek. Zivim u Hrvatskoj i znam sta kazem.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

23.11.2014 15:46

SACEKACEMO PRESUDU U JANUARU,A VI SIGURNO MORATE VRATITI SVU SRPSKU IMOVINU, ZEMLJISTE OBESTETITI, NASTALE. BILI STE VI AUSTROUGARSKI KONJUSARI, GENERALNO BOLESTAN NAROD. SEM ISTRE. STA KAZETE STOVANI NA TOMPSONOVE NASTUPE?

ODGOVORITE
Name

Srbin

23.11.2014 16:11

Jadni Hrvati, kompleksasi, bas mi ih je zao.

ODGOVORITE
Name

1389

23.11.2014 16:13

Josipovicu, Josipovicu za sva ona djela i zlocine koje ste pocinili, koji i dan danas cinite nad Srbima, ne sumnjam da vam se duhovi i ne prikazuju i proce mnogo vremena da se vas um razbistri od prikazivanja srpski duhova.

ODGOVORITE
Name

Дарко

23.11.2014 16:55

Ми Срби требамо да се окренемо себи и стварању бољeга сутра за нашу дјецy. Изјаве Xрватских првака не би смјеле да нас чуде, сви знамо да никад нисмо од тог народа добра видјели а вјероватно ће тако и остати, зато је важно да их увијек гледамо као комшије и ништа више.

ODGOVORITE
Name

VAROŠ101

23.11.2014 17:06

Vi ste svi duhovi iz boce a ne samo on,još uvek živite u 17 veku

ODGOVORITE
Name

Md

23.11.2014 19:34

Nije vama do Seselja nego proradila vam svijest,nemozete klati ubijati i mirno spavati,ako niste nista uradili sto ne treba zasto vas hvata panika,Seselj ce otici ali ostaju ostali sto vam nece zaboraviti,vama ne preostaje nista drugo nego da zivite sa tim dok postojite morate znati da cete platiti jednom za vasa nedjela

ODGOVORITE