Beč je već zahvatila božićna čarolija

U Beču su otvoreni božićni vašari koji. kao i svake godine, predstavljaju nezamenjiv deo praznične atmosfere u austrijskoj prestonici i ujedno privlače veliki broj turista iz celog sveta.

Putovanja 23.11.2014 | 14:07
Beč je već zahvatila božićna čarolija

Svake godine, sredinom novembra, u Beču se postavlja praznična rasveta, a na većini trgova postavljaju se drvene kućice u kojima se prodaju božićni ukrasi, suveniri, poslastice, kao i punč i kuvano vino, koji su glavni sastavni deo božićnih vašara.

Ovogodišnja ponuda bečkih božićnih vašara veća je nego prethodne godine. U austrijskoj prestonici ove zime biće otvoren 21 božićni vašar, sa ukupno 993 štandova, što je za 59 više nego prošle godine.

Glavni božićni vašar u Beču se nalazi na trgu ispred Većnice, a posebne atrakcije su vašari ispred dvorca Ssenbrun i na Karslplacu.

Božićnu atmosferu ispred Većnice doneo je božićni vašar "Kristkindelmarkt", koji je svake godine najposećeniji.

Na njemu je postavljeno ukupno 148 štandova, na kojima će zainteresovani moći da potraže interesantne poklone za predstojeće praznike.

Po prvi put ove godine otvoren je božićni vašar na Mihaelerplacu, trgu između bečke palate Hofburg i trga Kolmarkt u strogom centru grada.

Posebnost tog vašara su kulinarski specijaliteti koji su se nekada servirali na habsburškom dvoru.

Inače Austrijanci ove godine planiraju da potroše,u proseku, oko 340 evra na božićne poklone.

Svake godine božićne ponude u prodavnicama širom Austrije kreću sve ranije, tako je i ovaj put, tako da su već dva poslednja vikenda prepune trgovačke ulice i šoping - centri.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar