Srbija hoće prvo najteža poglavlja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je evropskom komesaru Johanesu Hanu da Srbija želi da najteža poglavlja u budu otvorena na početku pregovora.

Srbija 22.11.2014 | 22:10
Srbija hoće prvo najteža poglavlja

Njegov gost tada mu je odgovorio da je praksa da se najpre otvore poglavlja 23 i 24 koja se tiču valdavine prava, pravosudja i osnovnih prava. Ipak još uvek se ne zna kada bi prvo poglavlje moglo biti otvoreno.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je manje bitno koja će poglavlja Briselskog sporazuma biti otvorena prva, jer će Srbija raditi na rešenju svih pitanja, ne da bi zadovoljila EU, već da bi postala bolja država, vredna divljenja.

“Srbija nije ta koja odlučuje kada će i šta biti otvoreno. Poglavlja u sebi sadrže brojne preporuke koje treba da ispunite i suštinski većinu stvari koje bi bilo dobro da uradite da bi vaša zemlja napredovala i da bi vaša zemlja bila bolja. Mi se baš tako ponašamo. Da li će nam otvoriti poglavlje 35, 32, 23, 24, 19, koje je recimo poglavlje o socijalnoj zaštiti, nije na nama da odlučimo o tome. A da li ćemo sve raditi da ta poglavlja budu ispunjena, da, radićemo, zato što je to dobro za nas...”, naveo je Vulin.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da će ovo biti višegodišnji pregovori i da je nezahvalno precizirati koliko će trajati.

“U ovom trenutku nije izvesno kada će doći do otpočinjanja pregovora i svakako, neka vrsta licitiranja s tim u vezi ne bi bila dobra. U svakom slučaju je jasno da ćemo krenuti od najtežih poglavlja, to je konkretno u slučaju Srbije poglavlje 35 koje se tiče Kosova, odnosno daljeg unapređenja odnosa Beograda i Prištine, a naravno kao po ugledu na stale države regiona može se očekivati da će se otvoriti poglavlja 23 i 24 koja se tiču unutrašnjih poslova i pravosuđa”, navodi Đukanović.

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han poručio je da se na Srbiju ne vrši pritisak da uvede sankcije Rusiji. On je naglasio i da brzina pristupanja Evropskoj Uniji zavisi isključivo od zemlje kandidata.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

23.11.2014 10:36

Sta god budes pregovarao sa gazdaricom Merkel Srbija nece bar jos 20 godina uci u EU zato sako polako bolje ti je da se drzis Rusije nego sto Si zaslijepljen idejom da Evropa ocekuje Srbiju sa zadovoljstvom

ODGOVORITE