Lajčak: Prošlo je vrijeme blokada reformi

U protekle četiri godine bh. političari su se bavili formiranjem, reformiranjem, deformiranjem... Ali mislim da su sada svi svjesni da je narod postao nestrpljiv, rekao je Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH.

Bosna i Hercegovina 22.11.2014 | 07:45
Lajčak: Prošlo je vrijeme blokada reformi

On je izrazio optimizam da se neće ponoviti period iz proteklog mandata, kada su sve reforme stajale zbog svađa domaćih političara.

"Svi vjeruju da bi ovog puta formiranje vlasti moglo da bude mnogo brže. Ovaj put nisam osjetio da bilo ko ide na neko vještačko produžavanje tog procesa. Osjetio sam i da su svi pozdravili inicijativu EU i dobro je shvatili. I mislim da su svjesni svoje odgovornosti", rekao je Lajčak u intervjuu za Nezavisne novine.

NN: Mnogo se govori o britansko-njemačkoj inicijativi. Da li je sada, nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak, ta inicijativa stav cijele EU ili još samo te dvije zemlje?

LAJČAK: To je sada u potpunosti stav EU, dogovorili smo se na diskusiji koju smo imali u ponedjeljak da to svi prihvatimo. Štaviše, Frederika Mogerini je rekla da to nije nova inicijativa jer su sa sličnom filozofijom ranije izašle Slovenija i Hrvatska, koje su...

NN: Da, upravo je zbog toga nastao možda mali nesporazum. Gospođa Mogerini je spomenula hrvatsku i slovenačku inicijativu, pa se pojavilo pitanje da li...

LAJČAK: Ona je samo rekla da su te inicijative mišljenje koje ide u istom pravcu - da se olakša put BiH ka EU. To ne znači da se odustaje od nekih uslova ili da se umanjuje proces. Ide se samo da se promijeni redoslijed koraka i da je EU spremna odmah da reaguje prvo preko dobijanja kandidatskog statusa, a onda kroz otvaranje pregovora.

NN: Po mom mišljenju, pitanje svih pitanja je da li će domaći lideri da sarađuju. Da li ova inicijativa na neki način počiva na njihovoj dobroj volji da krenu da je sprovode?

LAJČAK: Zato se očekuje da oni zvanično potpišu da se slažu s tom inicijativom i da će na njoj raditi. Mislim da je dobar tajming da je inicijativa došla u ovoj fazi kad se formiraju institucije vlasti nakon izbora. I dobro bi bilo da se vlasti brzo formiraju i da inicijativa bude obaveza novih vlasti.

NN: Bilo je puno pozitivnih reakcija na inicijativu, ali i dvije rezerve. Prva se odnosi na to da je inicijativa previše uopštena, da nije detaljna ni dovoljno konkretna.

LAJČAK: U ovoj fazi nije ni potrebno da ima detaljizacija. U ovoj fazi je bitno da je EU pružila ruku, a ovo jeste pružena ruka. A treba da znate da to nije slučaj sa svakom zemljom u vašem susjedstvu. Sada je potrebno da BiH inicijativu zvanično prihvati i da onda krenemo u njenu realizaciju.

NN: Dakle, vi ne vidite problem u tome što je ona uopštena, što nema puno detalja?

LAJČAK: Ne. Zna se šta su uslovi. Tačno se zna na šta se BiH obavezala na svom evropskom putu. Nije to ništa nepoznato.

NN: Druga primjedba je da su bh. lideri i dosad svašta obećavali, i ranije je bilo inicijativa sa sličnim optimizmom, ali na kraju - ništa. Šta je ovaj put drugačije?

LAJČAK: Ih, šta je drugačije... Drugačija je naša nada da će nove institucije biti ozbiljnije i da će se više baviti očekivanjima građana, a manje same sobom! EU je stvarno pokazala da misli ozbiljno i da nema nikakve sumnje da želi da se BiH približi članstvu.

NN: Kada vidim djelovanje međunarodne zajednice u BiH u proteklih 20 godina, čini mi se da se uvijek forsiralo lidere, pokušavalo se naći kooperativne lidere ili smijeniti lidere koji nisu kooperativni. Uvijek se išlo odozgo prema dolje. Nije li ispravnije raditi odozdo prema gore, graditi institucije...

LAJČAK: Institucije morate vi da gradite! Mi želimo da stvorimo motivaciju. Ja sam javno prenio poruku da očekujemo da bez odlaganja naprave institucije koje će raditi svoj posao odgovorno. Znate, vaši su izbori - vi ste glasali, lideri su vaši koje ste vi izabrali. Konačno, vaša je odgovornost.

NN: Znate, u svim zemljama bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije, vidim slične probleme - jake lidere, a slabe institucije. Čini mi se da su u postkomunističkom razdoblju kod svih nas institucije bile nekako u zapećku...

LAJČAK: Institucije jačaju tokom procesa. To je i naše slovačko iskustvo. Nije slučajno da je jedan od glavnih uslova EU integracija jačanje administrativnih kapaciteta. To znači jačanje institucija, da su spremne da rade svoj posao. Ali to nije trenutno problem. Bitno je da je na kraju procesa zemlja spremna, a ne na početku. Bitno je da BiH uđe u taj proces i vjerujte mi ja to lično doživljavam. Vidite šta se desilo za četiri godine u vašem okruženju? A šta se ovdje desilo? Ništa.

NN: EU stoji iza britansko-njemačke inicijative. Da li su tu još neke zemlje, van EU

LAJČAK: Amerika je podržala inicijativu.

NN: Moje pitanje se možda malo više odnosilo na Rusiju. Proteklih dana imali smo sumnje ili pitanja u vezi s ruskom ulogom u BiH nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a kad Rusija nije glasala za produženje Misije EUFOR-a. To su neki doživjeli kao prvi korak blokade evropskih integracija...

LAJČAK: Rusija je mnogo puta zvanično i nezvanično rekla da podržava evropski put zapadnog Balkana i da ona tu nema problem. Ona jedino ima neke dileme u vezi s NATO-om. I to se nije promijenilo.

NN: Sami ste čuli, vjerovatno, i u njemačkim medijima da će sad Rusija zbog Ukrajine da navodno pravi probleme na zapadnom Balkanu...

LAJČAK: Spekulacija je uvijek bilo. Prije dvije nedjelje bio sam domaćin skupa ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i zapadnog Balkana i to je bila tema i nijedan od partnera iz regiona nije rekao da Rusija želi bilo šta da koči. Mislim da je ovo pitanje strateški riješeno.

NN: Da li su sastanci koje ste imali sada u BiH pokazali neku novu energiju? Vi odlično poznajete našu zemlju. Vidite li nešto novo?

LAJČAK: Za mene 75 odsto programa je bilo da slušam, a 25 odsto da prenesem poruke koje su javnosti dobro poznate. Nije bilo ništa tajno, nema teorija zavjere. EU se bavi BiH, to je pokazala u ponedjeljak. Ovo je osjetljivo vrijeme kad se formiraju institucije. Jako dobro poznajem svoje sagovornike i situaciju i mislim da mogu da osjetim gdje se nalazimo i šta možemo da očekujemo.

NN: Osjetili ste pozitivnu energiju?

LAJČAK: Osjetio sam kod svih mojih partnera, a imao sam desetak sastanaka, da svi vjeruju i misle da bi ovog puta formiranje vlasti moglo da bude mnogo brže. Ovaj put nisam osjetio da bilo ko ide na neko vještačko produžavanje tog procesa. Osjetio sam i da su svi pozdravili inicijativu EU i dobro je shvatili. I mislim da su svjesni svoje odgovornosti.

NN: Prije izbora je bilo puno nepoznanica da li će EU uopšte priznati nove lidere s obzirom na to da su izabrani po diskriminišućem zakonu...

LAJČAK: Bilo je nekih individualnih glasova, ali nije bilo stava EU da se ne prihvati. Naravno, pitanje "Sejdić i Finci" ostaje kao i dosad.

NN: Za zastoj protekle četiri godine sami smo najviše krivi. Ali ima li nešto da je i EU mogla možda drugačije da napravi?

LAJČAK: Ne vidim da je EU išta mogla drugačije da napravi. EU je izašla sa svojom strategijom, koja je bila pozitivna, i BiH su postavljeni samo oni uslovi koji su važili i za druge. Tada sam bio u Briselu i bavio sam se BiH. Sad smo uradili još jedan iskorak ne u smislu kvaliteta nego procesa.

NN: Baš zato sam ranije i pitao ono u vezi s našim liderima. Išli su oni u Brisel, vi ste dolazili ovamo, bilo je puno optimizma i na kraju nije bilo rezultata.

LAJČAK: Protekle četiri godine je bila potpuna blokada. Svi su se bavili samo kombinatorikom u vlasti - formiranjem, reformiranjem, deformiranjem... Ali mislim da su sada svi svjesni toga da je narod postao nestrpljiv. I to političari shvataju.

Aleksandar Vučić realizuje obećanja

NN: Kada smo zadnji put radili intervju i pričali o Aleksandru Vučiću rekli ste da je ispunio sve što je obećao. To je bilo u januaru. Mislite li i sada isto?

LAJČAK: Da, mislim. Ušao je iz faze obećanja u fazu realizacije, koja je teška. Ali on nastavlja u tom smjeru i svojim riječima i svojim djelima. Ja želim da izrazim nadu da građani Srbije shvataju da je to što Vučić radi dobro za njih. To nije lako, posebno na početku, ali uvjeren sam da će na kraju dati rezultate koje građani očekuju.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar