Manje stranaca u Seriji A od 2016.!

Italijanska fudbalska liga uvešće u narednom period nova pravila koja značajno ograničavaju broj stranaca.

Fudbal 21.11.2014 | 21:15
Manje stranaca u Seriji A od 2016.!

Promene će se odraziti na prve timove i akademije klubova na Apeninima.

Novi predsednik FIGC Karlo Tavekio, suspendovan od FIFA zbog rasističkih komentara, dobio je izbore na platformi koja je najavila ovakve poteze.

Ograničenje će u određenoj meri zahvatiti igrače iz ostalih zemalja Evropske unije, a u mnogo većoj one iz ostatka sveta, uključujući Srbiju.

Timovi u Serie A imaće pravi na 25 seniora (dodatna mesta mogu da dobiju igrači do 21 godine), uz najmanje osam igrača koji su fudbalski školovani u Italiji i najmanje četvoricom fudbalski školovanih u samom klubu (po stadnardima FIFA fudbaslki školovan je igrač koji je od 15-21 godine proveo najmanje tri cele sezone u toj zemlji ili klubu).

Sličan sistem već godinama se sprovodi u Ligi šampiona.

Akademije neće moći da dovode igrače izvan EU osim ako već neko vreme žive u Italiji, nakon što su im roditelji iz nefudbalskih razloga došli u zemlju i posle najmanje četiri godine školovanja u Italiji. Taj propis primenjuje se u većem delu Evrope, ali su španski klubovi, pre svih Barselona, pronalazili prethodnih godina rupe u sistemu (zbog toga je Barsa pod suspenzijom transfera).

Seniori iz zemalja izvan EU moći će da budu dovođeni samo da bi zamenili druge strance, i samo ukoliko su već tri godine profesionalci. Još važnije – neće biti dozvoljeno prekobrojne strance pozajmljivati drugim klubovima u inostranstvu.

Ova poslednja promena mogla bi da dovede do velike rasprodaje igrača, s obzirom na to da brojni italijanski klubovi imaju ukupno stotine igrača na pozajmicama u inostranstvu, a prednjači Udineze.

Cilj FIGC je da klubovi u Italiji postanu finansijski stabilni i održivi, uz paralelno ulaganje u akademije koje razvijaju domaće igrače.

„Ove reforme vrlo su važne, jer će pospešiti razvoj italijanskog fudbala, kroz napredak na bazičnom nivou i mlade igrače“, kaže predsednik Serie A Mauricio Bereta. „Sve ovo planiramo već godinama, ali trebalo nam je vreme da primenimo sve i napravimo propise koji će moži da funkcionišu. Ne sređuju se ovakve stvari od danas do sutra“.

Novi propisi stupaju na snagu 2016. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar