Kada će objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH?

U poslednje vrijeme sva pažnja javnosti okrenuta je ka izbornim rezultatima oktobarskih opštih izbora, a malo ko pominje rezultate popisa održanog u BiH u oktobru prošle godine.

Bosna i Hercegovina 21.11.2014 | 17:01
Kada će objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH?

BiH je dugo bila crna rupa u svijetu jer više od dvije decenije nije obavila popis stanovništva.To je konačno urađeno u otobru prošle godine ali rezultati tog popisa još nisu objavljeni.

Kada ih možemo očekivati?

U razvijenim evropskim zemljama popis se obavi i rezultati se saznaju za 10-ak dana jer te zemlje za popis stanovništva koriste baze podatataka socijalnog, zdrvastvenog, obrazovnog i sličnih sistema.BiH je među zemljama koje popis obavljaju na tzv. tradicionalan način, od vrata do vrata, pa procedura i objava rezulata traje znatno duže.

Prvi rezultati očekuji se prije ljeta naredne godine, a direktor EVROSTAT-a, Kancelarije Evropske unije za statistiku, Piter Everaers kaže da to nije puno i da se uklapa u evropski prosjek.

,,Kada je riječ o popisu imamo preliminarne rezultate, one koji su objavljeni 10-ak dana nakon popisa, a zatim imamo i prve rezultate koje u BiH očekujemo u maju ili aprilu naredne godine. Ti prvi rezultati objasniće u detalje brojna pitanja. Nakon toga slijede brojne analize, razne publikacije i knjige koje će se koristiti u istraživanjima. To će trajati godinama, ali rezultati koje ćemo saznati za pola godine, to su najvažniji rezultati. Oni će definisati populaciju, grupe unutar populacije, broj zaposlenih, obrazovanih i slično'', kaže Everaers.

Everaers dodaje da će rezultati popisa u BiH biti vjerodostojni i da međunarodna posmatračka misija, koja je vršila monitoring pripreme i provođenja popisa nije uočila nepravilnosti.

,,Najvažnije je da nije bilo nikakvih političkih uticaja na popis stanovništva u BiH i da su sve tri kancelarije za statistiku u BiH nesmetano obavljale svoj posao'', zaključio je direktor EVROSTAT-a.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

????????????????????????????

22.11.2014 22:59

koga je briga u ovoj zemlji za stanovnistvo??

ODGOVORITE