Mafija u panici, BN TV sačuvala policija

Prilog BN televizije o malverzacijama u prodaju građevinskog zemljišta u opštini Istočno Novo Sarajevo izazvao je burne reakcije.

Republika Srpska 20.11.2014 | 18:27
Mafija u panici, BN TV sačuvala policija

Načelnik opštine BN televiziju optužuje za medijski udar, a izvođač radova, koji ni jednom riječju nije spomenut u prilogu niti je bio tema priloga, prijeti novinaru.

U regulacionom planu opštine Istočno Novo Sarajevo piše jedno a na terenu se gradi drugo. Tender je raspisan pod jednim uslovima, a građevinske dozvole izdate pod sasvim drugim uslovima. Ove činjenice bile su dovoljne da odbornici SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo posumnjaju da nešto nije u redu i da  postave pitanje ima li malverzacije u prodaju zemljišta ili, kako se neki pitaju, ima li u Istočnom Novom Sarajevu građevinske mafije?

,,Odgovor na to pitanje treba tražiti u posebno organizovanoj Tv emisiji sa investitorima. Odgovorno tvrdim da svi investitori imaju jednak tretman'', kaže načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i postavlja pitanje:
,,Da li je bilo građevinske mafije u ranijem periodu kada je tadašnji načelnik Opštine prodavao zemljište svojoj firmi, gradio stanove i prodavao ih?"

Iz opozicionog SDS-a odgovaraju da ako Ćosić ima neke sumnje da su članovi i funkcioneri SDS-a prekršili zakon neka preda krivičnu prijavu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, kojeg odbornici SDS-a optužuju za kriminal, jer je sporne građevinske dozvole potpisao on lično a ne načelnik odjeljenja za urbanizam, opoziciju optužuje za politički a BN televiziju za medijski udar.

.,,Ovo nije napad na mene nego na ugled opštine. Mi smo najveće gradilište sa najrazvijenijim građevinskim sektorom u gradu Istočno Sarajevo'', tvrdi Ćosić ali mu šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Slavko Tošović odgovara:

,,Načelnik misli da je opština postala od onog momenta kada su on i SNSD došli na vlast i da će sve stati kad oni odu. Neće. Ovaj grad je napravio SDS a  ne SNSD. Oni su oduvijek pravili probleme i opstrukcije u gradu Istočno Sarajevo.''

I načelnik i opozicioni odbornici SDS-a očekuju odluku resornog ministarstva Vlade Republike Srpske.

SDS-ovci cijeli slučaj proslijediće i Tužilaštvu jer tvrde načelnik je počinio krivično djelo.

,,Raspisao je konkurs za prodaju građevinskog zemljišta pod jednim uslovima a izdao građevinske dozvole pod drugim uslovima i time je oštetio budžet Opštine za najmanje 500 hiljada maraka'', tvrdi Slavko Tošović.

Načinik Ćosič odgovara da će već na narednoj sjednici Skupštine opštine pokrenuti inicijativu za izmjenu Regulacionog plana te da će na toj sjednici biti i predstavnici ovlaštene kuće koja je uradila UT-e uslove za izgradnju spornih objekata i utvrdila de se tu ne mogu graditi objekti sa podzemnim garažama.

Iz SDS-a načeniku poručuju da izmjene regulacionog plana još nije počela, ali je gradnja spornih objekata u punom jeku te da ga naknadna izmjena Regulacionog plana ne amnestiraa od odgovornosti za pričinjenu štetu.

,,Načelnik je ovo pitanje mogao jednostavno da riješi. Ako se već ne mogu graditi objekti sa podzemnim garažama, kako je navedeno u Regulacionom planu, ali i u tenderu za prodaju zemljišta, trebao je poništiti tender, vrati ljudima novac i raspisati ponovo tender. Tako bi svi imali iste uslove za prijavu na tender i gradnju i otklonil bi se sumje u kriminal'', smatra odbornik SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Nebojša Popić.

I dok se vlast i opozicija prepucavaju novinarima prijete. Izvođač radova na spornim parcelama autora ovog i predhodnog priloga optužio je za narušavanje ugleda iako u prilogu on i njegova firma nisu ni pomenuti. Očigledno zabrinut za svoj sporni posao poručio je da dobro pazimo šta radimo, a iz naše redakcije udaljila ga je policija.

BN TV

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Milos

20.11.2014 17:38

Mafija je u panici,jer su naucili da rade sta hoce,a vremena se polako mijenjaju.Stanje je sve vise alarmantno!

ODGOVORITE
Name

Marko

20.11.2014 17:45

BN radi pravu stvar raskrinkavajući sve smutne radnje. Dobro je da postoje 2 približno jednake stranke kod nas sad kao i mediji koji mogu da razotkriju sve nezakonite radnje. To je uostalom i sav smisao demokratije.

ODGOVORITE
Name

ranko

20.11.2014 17:46

Iste stvari su se dešavale i u Trnovu 2012.godine dok je SNSD -ova vlast harala sa svojom građevinskom mafijom pa je revizija 2012-te godine utvrdila 500 000 pronevere budžetskih sredstav opštine Trnovo i za to niko nije odgovaro a sve dok je Dodik u Banjaluci niko ovde odgovarati neće.

ODGOVORITE
Name

laki

20.11.2014 17:49

Ako vam prijete podnesite krivicnu prijavu,nemojte da smarate javnost,uostalom to je vas predlog nacelniku pa je normalno da i vi tako reagujete

ODGOVORITE
Name

Bravo

20.11.2014 17:54

BN-TV, radite pravu stvar,ali kad ce doci na red velike ribe da nam bude svima bolje? Lopove iza resetki.

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2014 17:54

Građevinska mafija može kako hoće, ali ne i dokle hoće.

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

20.11.2014 18:14

Palac gore i puna podrska BN Televiziji!

ODGOVORITE
Name

budite bar malo objektivni

20.11.2014 19:07

Rekli su gradjani I. N. Sarajeva sta misle o Tosovicu, Popicu, Sarovicu i bratiji... U tako maloj opstini je SNSD pobijedio sa razlikom od blizu 2000 glasova. To je omjer kao u BN, s tim sto je tu pobijedio Mico... Pa, Tosovicu je lako bilo da bude nacelnik, samo je prodavao zemljiste i tada imao budzet preko deset miliona, sta je njime napravio, ne racunajuci desetine stanova svoje firme?!

ODGOVORITE
Name

Ašov

20.11.2014 19:15

Ko je glavni baja gradjevinske mafije?

ODGOVORITE
Name

Očistiti državu od bandita

20.11.2014 19:16

Svaka čast ovoj novinarki!

ODGOVORITE
Name

Kao da je bitno

20.11.2014 19:35

Kome trebaju podzemne garaže? Koga interesuje promjena regulacionog plana? Da li iko od stanovniak je do ovog priloga znao da je došlo do promjene regulacion plana? Bitno je da se gradi, da se napreduje, a novinara željnih senzacija uvijek će biti, za druge vijesti i nisu sposobni, kao i onih koje će sve te vijesti gutati jer drugi smisao života nemaju.

ODGOVORITE
Name

objektivno

20.11.2014 19:58

Zna li javnost naklonjena Savezu za promjene ko bi cinio vlast u Gradu I. Sarajevo da se kojim slucajem preslikaju rezultati opstih izbora?! Zato je Sarovicevoj ekipi bolje da ne prica puno, oni su pricali prije malo vise od mjesec dana... Pa, ljudi, pometeni su!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

20.11.2014 20:32

Šta ima Slavko Tošović da priča, pa njegova kuća je građevinsko zdanje koje je je napravio od materijala iz Grada Istočno Sarajevo,i nikad nije platio, a ostali narod tuže, i sad prodaje stanove od svoje građevinske firme i krije se iza drugog čovjeka, onako star i otrcan htio bi opet da bude neko i nešto, ali je kasno

ODGOVORITE
Name

Silver

20.11.2014 21:48

Ovo će se brzo zataškati.Ranko je u pravu,dok je Dodik na čelu RS niko od njegovih pulena neće odgovarati za kriminal!

ODGOVORITE
Name

Mico

20.11.2014 22:02

Slavko je prolupao, penzija...

ODGOVORITE
Name

Cosicu lopove!

20.11.2014 22:08

I pored dokaza da je sve neregularno, tebi je kriv novinar RTBN? Njemu svaka cast, a tebi je mjesto u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Milan

20.11.2014 22:18

Slavko, znamo mi tebe odlicno.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

20.11.2014 23:42

OĆE LI IKAD IKO DA DOĐE U PRIJEDOR ,NEKI ODVAŽNIJI NOVINAR ,DA ISPITA ŠTA SE URADILO NEZAKONITO U ZADNJI DESET GODINA,A VJERUJTE DA JE OVDJE VEĆI KRIMINAL NEGO IGDJE U R SRPSKOJ.

ODGOVORITE
Name

Čudo

20.11.2014 23:53

Zaista ne znam ništa o građevinskoj mafiji ali sam šokirana činjenicom da ima toliko građevinskih firmi a opet sve je tako neuređeno i zapuštano. Moja zgrada je napravljena prije pet godina i već je sva zaprljana i oko nje je puno raznog građevinskog otpada jer se pored gradi nova zgrada. Stiče se utisak da se nešto pogrešno radi. Mislim da je u pitanju opcija da se što prije izgradi zgrada, prodaju stanovi a za sami izgled grada niko ne mari.

ODGOVORITE
Name

rr

21.11.2014 06:41

Ovo je dobro što je načeto treba ispitati sve zemjlište dosad prodato pa da vidimo gde će Tošović završiti.

ODGOVORITE
Name

Cenzura...

21.11.2014 07:56

Evo jedne ideje za novinarsko istraživačku temu... Banjalučka mljekara, njena privatizacija (Kada, ko, kome i kako)Interesantno u svemu je to da je ona već nekoliko godina leglo glodavaca i ambrozije a možda i još nečega što se ne vidi...Jedan od većih BiH giganata toga tipa u svoje vrijeme i jedini bez ratnih dejstava koji je uništen planski...

ODGOVORITE
Name

Veljko Vlaški

21.11.2014 08:52

RE Ranko Tako je zaista i bilo.U Trnovu je "Radis" iz I.Sarajeva dobro "omastio " brkove, zato sad opština Trnovo životari.

ODGOVORITE
Name

Mila

21.11.2014 08:59

Dobro je da je reagovala policija., da je smjela od diktatora.Biće mafija svih vrsta u još većoj panici, kad se krene sa ispitivanjem za korupciju imkriminal od istoka do zapada,širom RS.Tad ćemo mi gladni i pošteni da se smijemo, a oni što su stekli bogatstvo neće im moći zaleći za advokate i lijekove. Hvata ih groznica, i ako se ne pominju,.

ODGOVORITE
Name

Ilić Dušan

21.11.2014 09:19

U Bosni i Hercegovini još jedino BN-TVe radi dobro svoj posao.A šta radi piolicija,sud...............?

ODGOVORITE
Name

Anonimus

21.11.2014 09:25

Sve pohvale za hrabrost BN TV novinara. Ali jadna je ova Republika Srpska kad je dočekala da novinari moraju da se bore protiv krimunala. Umjesto da to rade nadležni organi, oni su se stavili u službu tog istog kriminala. Ali ako bacimo pogled na poslednje izbore, dolazimo do vrlo jasnog zaključka. Treba to ovom narodu. Bolje nije ni zaslužio.

ODGOVORITE
Name

AG

21.11.2014 11:17

BN TV Jedina koja ima hrabrosti da iznese istinu..svi mi mozemo ovdje pisati komentare i niko ne zna ko je ko, ali BN se bori sa istinom...

ODGOVORITE
Name

Marko

21.11.2014 16:28

Potpisujem sve što kaže ĐURĐA I M, I DODAJEM DA JE STANJE JOŠ I GORE U PRIJEDORU, U PRIJEDORU SAMO RADE DVIJE PAVIĆEVE GRAĐEVINSKE FIRME I NEKOLIKO LOKALA U VLASNIŠTVU SINA VRLOGA, ALIII NEĆETE JOŠ DUGO.

ODGOVORITE
Name

Beli

21.11.2014 17:42

Dobro je sto je ovo pokrenuto.Treba napraviti reviziju .

ODGOVORITE
Name

pravda

21.11.2014 18:17

Presuda u ime naroda, Deset godina prinudnog rada u Institucijama BiH okrivljenom Ćosiću, a na njegovo mjesto bez odlaganja postaviti Tošović Slavka da dovrši izgradnju Srpskog Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

kondor

21.11.2014 18:41

GLAVNA MAFIJA JE U BANJALUCI DODO I KUMOVI.

ODGOVORITE
Name

Milos

21.11.2014 21:16

Novinari bi trebalo da se pozabave i malverzacijama na Palama. Majnex gradi jednu zgradu na lokaciji za koju im niko normalan ne bi dao dozvolu, ta zgrada je u blizini Filozofskog fakulteta. Da ne govorim o tome da je saobracaj ugrozen zbog krana koji prenosi teret preko ulice koja je otvorena, ne daj boze da slucajno padne na nekoga... Takodje prodavano je drzavno zemljiste na kojem je trebala biti izgradjena nova policijska stanica, sad tu lokalni mafijasi dizu kuce. A inace tamo na Palama je takva situacija da se cini kao da se rat nije zavrsio, studente cesto presrecu lica u skupocjenim automobilima koja se izivljavaju uperujuci u studente oruzje. Sve ovo je samo vrh ledenog brijega.

ODGOVORITE
Name

сви срећни

22.11.2014 10:20

Послије дугогодишњег крвавог разрачунавања у Палама су подијелили сфере утицаја.Једни граде стамбене зграде на атрактивним локација у близини факултета, у којима на име рекета познатим локалним криминалцима поклањају пословне просторе за покретање угоститељског бизниса. Идеално за прање прљавог новца стеченог крађама скупоцјених возила и продајом наркотика. И нико никога не дира.Општином и полицијом руководе из зоне сумрака, на начин да постављају лојалне- што видим не видим што чујем нисам чуо.

ODGOVORITE
Name

Momir

22.11.2014 18:25

Prvo zelim da naglasim da ne pripadam ni jednoj politickoj partiji niti me politika interesuje ali kao gradjanin Istocnog Sarajeva imam zelju samo ovo da kazem - Slavko Tosovic,za one koji ne znaju ,je covjek koji je prije rata radio kao magacioner u Energoinvestu u Sarajevu,koji se lopovlukom kao i vecina ljudi koji su sada na vlasti obogatio . Jedan od mnogih ratnih profitera. Covjek koji je kao nacelnik sam sebi namjestao tendere i bogatio se. Pitam se ,posle tako bogate Slavkine biografije kako neko moze ista da vjeruje ovome covjeku. Ovo vrijedja moju inteligenciju .

ODGOVORITE