Jod važan u trudnoći

Posledice nedostatka joda u organizmu naročito su ozbiljne za trudnice i decu.

Zdravlje 17.11.2014 | 22:13
Jod važan u trudnoći

Neki naučnici se možda spore oko pitanja koja je optimalna dnevna doza joda za ljudski organizam, ali svi se slažu da je ovaj mineral apsolutno neophodan za zdravlje štitne žlezde, ali i jajnika, dojke, kao i prostate.

Uz to, jod štiti i od otrova kao što su flor i bromid i pomaže kod eliminisanja olova i žive iz organizma. S druge strane, posledice nedostatka joda u organizmu naročito su ozbiljne za trudnice i decu. Stoga endokrinolozi svim budućim mamama preporučuju da se na početku trudnoće obavezno podvrgnu analizi nivoa joda u krvi jer i najmanji nedostatak ovog minerala u tom periodu može negativno da utiče na normalan razvoj ploda.

Na to ukazuju i rezultati istaživanja koje je nedavno sprovedeno na uzorku od 1000 žena. Ovi rezultati otkrivaju da blag ili umeren nedostatak joda tokom prvog tromesečja trudnoće, kada se razvija nervni sistem fetusa, kasnije može da prouzrokuje niži koeficijent inteligencije kod deteta.

Osim toga, najnovija naučna studija koja je objavljena u "European Journal of Endocrinology" otkriva jasnu vezu između ishrane bogate jodom tokom trudnoće i rađanja mališana sa boljim kognitivnim sposobnostima. Upravo zato trudnice, dojilje, novorođenčad i deca treba što češće da jedu ribu, mlečne proizvide i jaja, kao i da u ishrani koriste jodiranu so. Ali, ne više od pet grama na dan za odrasle i dva do tri grama za decu, ističu stručnjaci.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

moki i

18.11.2014 06:44

Tako brate, pisite o poucnim stvarima a ne samo crnjak

ODGOVORITE