Policija prepolovila broj štićenih ličnosti

Početkom godine više od 50 političara je imalo državno obezbeđenje, a sada je taj broj prepolovljen, piše Danas.

Srbija 01.11.2014 | 09:27
Policija prepolovila broj štićenih ličnosti

U toku je revizija odluka po kojima su MUP ili Vojska Srbije obezbeđivali pojedine ličnosti, te se, kako se dodaje, očekuje da do kraja godine broj onih o čijoj bezbednosti brinu državni organi bude još manji.

Poslednja kojoj je ukinuto obezbeđenje je bivša ministarka pravde Snežana Malović, koju su čuvali pripadnici vojne jedinice "Kobre", a prema nezvaničnim informacijama lista, obezbeđenje će uskoro biti ukinuto i nekadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu

Među prvima kojem je ukinuto obezbeđenje bio je tadašnji lider DS Dragan Đilas, navodi Danas i dodaje da je Đilasu obezbeđenje ukinuto krajem prošle godine, bez zvaničnog objašnjenja.

Sagovornici lista iz vrha MUP-a kažu da je u vreme vladavine Borisa Tadića policijska i vojna "pratnja" davana i "šakom i kapom", i da u mnogim slučajevima nije bila opravdana.
"Pravo na obezbeđenje imaju predsednik, premijer, ministri odbrane i policije. Ostali ga dobijaju na osnovu bezbednosne procene, koju rade BIA, VBA i MUP. Na osnovu procene Saveta za nacionalnu bezbednost, konačnu odluku o tome ko dobija obezbeđenje o trošku države donosi Vlada Srbije. Te procene su proteklih godina išle dosta široko, te se obezbeđenje sada ukida mnogima", objašnjavaju u MUP-u.

Sa tim je saglasan i bivši direktor BIA Andreja Savić, koji kaže da je potrebna hitna revizija odluka o tome ko treba da ima obezbeđenje, ali je neophodno i donošenje propisa koji bi tu oblast regulisali.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

01.11.2014 09:10

Kod nas u Bosni i cistacica u MZ ima licno obezbedjenje. Dobile su da stave na bicikl plavu indukcionu lampu da brze stignu na posao.

ODGOVORITE