Nedovoljna pomoć za poplavljene

Građani Republike Srpske pretrpjeli su ogromne štete tokom majskih i avgustvoskih poplava. U  pokušajima da vrate život normalnim tokovima pomoć im je stizala sa različitih strana, ali najmanje je bilo one institucionalne pomoći.

Republika Srpska 31.10.2014 | 23:08
Nedovoljna pomoć za poplavljene

Predstavnici oštećenih u poplavama i klizištima gostujući u političkoj emeisiji "Izazovi" BN televizije složili su se da je Vlada Srpske mogla i može mnogo više da uradi za svoje građane.

Šteta od poplava u Doboju je procjenjena na 173 miliona KM, iako zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić cijeni da je ona daleko veća, ipak ističe da je tom gradu najteže palo 11 izgubljenih života. Međunarodna zajednica ulaže sredstva u obnovu stambenih objekata ali bez obnove privrede Doboj nema perspektivu, kaže Vasilić.

"Uspjeli smo da očistimo grad i koliko toliko vratimo život u normalu u našem gradu i da stvorimo uslove da odrđeni broj naših privrednik obnavlja svoje objekte i počnu sa svojom djelatnošću. Ali stalno ističemo da niko njima ne pomaže", rekao je Vasilić.

Dodaje da je poseban problem to što Doboj nije dobio saglasnost za kreditno zaduženje kako bi direktono pomogli privrednicima i tako vratili na posao one koji su ostali bez zaposlenja i prihoda.

U opštini Lopare klizišta su prouzrokovala štetu od skoro 15 miliona KM, za koju je do sada ova opština iz Fonda solidarnosti Srpske dobila nešto više od 300 KM. Stanovnicima Lopara domove grade humanitarne organizacije i njihova dijaspora ali Vlada još nije našla modus kako da im pomogne, kaže načelnik opštine Rado Savić.

"Ima pomoći, ali one institucionalne nema dovoljo i na pravi način. Trebao se zauzeti stav i prema ljudima koji su imali štetu od klizišta", kazao je Savić i naglasio da opštine same bez pomoći Vlade ne mogu izaći na kraj sa ovim problemima.

Nakon poplava iz 2010. godine Vlada Republike Srpske je pristupila izradi projekta zaštite od poplava, i zadnjih godina radilo se na izradi tog projekta, kazao je Dragan Anđelić, direktor JU Vode Srpske. Do sada se potpisana 24 ugovora sa izvođačima i projekti su u fazi realizacije, tvrdi Anđelić i naglašava da stanovnici Semberije ne treba da strahuju za svoju bezbjednost, pomoćni nasipi koji su urađeni su sigurni i neće pokleknuti pred novim padavinama.

Anđelić kaže da se zadnjih godinu dana intenzivno radi ali da su procedure jako stroge i da je upravo to ono što usporava projekte.

"Užasno su spore procedure. I konsultantska kuća i kuća koja vrši nadzor su stranci i imaju svoje procedure. Mi na njih ne možemo da utičemo i to je nešto što i nas jako nervira", rekao je Anđelić gostujući u emisiji "Izazovi".

Gradonačelnik Bijeljine je nepovjerljiv. Kaže da je istina da se radi intenzivnije u proteklih par mjeseci ali da se tako radilo od 2010. godine možda bi neki od nasipa bio sačuvan i ne bi se izlile sve rijeke i rječice koje protiču kroz Semberiju.

Od 10.500 poplavljenih domaćinstava u Semberiji, pomoć Vlade u vidu vaučera dobilo je 6.500 porodica, onih preostalih četiri hiljde koji su ostali uskraćeni su nezadovoljni rekao je Mićo Mićić gradonačelnik Bijeljine.

(BN TV)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Samac

31.10.2014 22:36

Naravno, kao i prije poplave, Samac zaboravljen od svih, a potpuno ne poplavljen, nego 15 dana potopljen, a nista od toga da ce "Doboj i Samac" imati poseban status"! Privredi- radnjama i firmama ni 1 marka!

ODGOVORITE
Name

Pitam se

01.11.2014 08:17

Ima li ta "vlada" ime i prezime?Ko koci? Neka strana javna glasila su izvestavala o "nestalim" parama koje su bile upucena ugrozenima od poplava.

ODGOVORITE
Name

Остојићево

01.11.2014 10:22

Шта је са општинским лоповлуцима око подјеле помоћи? Сва помоћ на општини Бијељина је дијељена по политичкој линији и у сврху избора,то сви знају и већ су подигнуте кривичне пријаве за то.И оно што је дошло у мају дијељено је 5-10 дана пред изборе.

ODGOVORITE
Name

velja

01.11.2014 16:38

Prodane duse

ODGOVORITE