Bijeljina: Višnjićevi dani od 4. novembra

Kulturna manifestacija "Višnjićevi dani 2014" biće održana u znaku 5 značajnih jubileja - 180 godina od smrti Filipa Višnjića, 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušića, 100 godina od početka Velikog rata i 90 godina od smrti Alekse Šantića.

Republika Srpska 31.10.2014 | 22:10
Bijeljina: Višnjićevi dani od 4. novembra

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Bijeljine, organizator ove 21. po redu manifestacije, najavilo je da će program početi 4. novembra podizanjem zastave "Višnjićevi dani", nakon čega će uslijediti Svečana akademija.

Program 21. "Višnjićevih dana" obuhvata redovne sadržaje kao što su literarni konkurs, takmičenje recitatora i besjednika, svečana akademija, predstavljanje jubilarnog 40. broja časopisa "Srpska vila", predstavljanje novih izdanja značajnih za kulturni napredak srpskog naroda, posjete manastiru Tavni, Trnovi i Međašima, te guslarsko i folklorno veče.

Na ovogodišnjoj manifestaciji akcenat je stavljen na aktivnosti institucija koje nose ime "Filip Višnjić" - Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i Gimnazija "Filip Višnjić".

Muzičko-scenskim performansom "Svjetlost muzike i stiha, s Višnjićem u sjećanju", publici će se predstaviti Savez slijepih Republike Srpske, kao i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, čija će izložba "Sima Milutinović Sarajlija" biti postavljena u Galeriji Centra za kulturu.

Podizanje zastave "Višnjićevih dana" predviđeno je na platou Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u utorak, 4. novembra, u 17.30, a Svečana akademija u 19 sati u velikoj sali Centra za kulturu u Bijeljini.

"Višnjićevim danima" u Bijeljini prethode "Višnjićevi dani" u Šidu koji su počeli juče i traju do 3. novembra.

Delegacija iz Bijeljine položiće vijenac na spomenik Filipu Višnjiću u Šidu sutra u 11 časova i prisustvovaće programu u okviru svečanosti u 12 časova.

Dan kasnije, u 18 časova, delegacija iz Bijeljine prisustvovaće Svečanoj akademiji u Šidu, a delegacija iz Šida prisustvovaće programima "Višnjićevih dana u Bijeljini.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije koja, traje do 8. novembra, su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Komentari / 0

Ostavite komentar