Bandić do daljeg u zatvoru

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda iz "procesnih razloga" ukinulo je rešenje o određivanju istražnog zatvora gradonacelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenima za korupciju, ali to ne znači da će oni i izaći iz Remetinca, jer je novo ročište, na kojem će sudija ponovno odlučivati o pritvoru, zakazano za ponedeljak.

Region 31.10.2014 | 19:42
Bandić do daljeg u zatvoru

Istovremeno, Veće je potvrdilo odluku istražnog sudije da Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, takođe uhapšeni u aferi Agram, uz položenu kauciju, mogu da se brane sa slobode.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedeljak, na koje će biti doveden i Bandić, još neki saosumnjičeni ponuditi kauciju, kao, na primer, predsednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, koji je ponudio i ostavku na svoju dužnost.

Za razliku od njih, glavni osumnjičeni Bandić, koga Služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala tereti da je bio veza među svim učesnicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira da podnese ostavku, a njegov advokat je izjavio da nisu razmišljali o kauciji.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćena kaucija, u zatvoru su završili i gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, načelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum...

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dve firme, a Tužilaštvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svedoka tokom istrage, što može potrajati mesecima.

U svim slučajevima, zagrebački gradonačelnik se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12
godina, osim u slučaju povezanim s predsedničkom izbornom kampanjom gde je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene posle izbora 2010. navodno oštetio i državni budžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na oko 2,6 miliona evra, piše agencija Hina.


Komentari / 0

Ostavite komentar