Kaje li se Venger zbog prodaje ovih igrača?

Arsenal trenutno kuburi sa igračima na nekim pozicijama, od kojih je najupečatljivija rupa u sredini terena. Ovde pišemo o 11 igrača koji su prodati, a koji još igraju fudbal za vrhunske klubove. Arsene, zapitaj se!

Fudbal 01.11.2014 | 11:20
Kaje li se Venger zbog prodaje ovih igrača?

I ova Arsenalova sezona, kao i prethodne, ne ide onako kako je Arsen Venger planirao, a o tome svedoči činjenica da su tek na petom mestu sa 14 osvojenih bodova iz devet utakmica. Postigli su 15 golova, primili čak 11, a najbolji strelac im je Aleksis Sančez sa pet datih golova.

Poređenja radi, u istom periodu sezone, u oktobru 2004. godine, kada je Arsenal poslednji put postao šampion Engleske, Tobdžije su bile prve na tabeli sa 25 bodova iz devet mečeva, uz 29 postignutih golova i samo osam primljenih. Najbližem pratiocu Čelsiju bežali su čak pet bodova. Najbolji strelac tada je bio Tjeri Anri.

Na grafici prikazujemo 11 igrača koji su prodati ili otišli iz Arsenala, a da i dalje igraju fudbal za vrhunske klubove. Njih bi Venger sigurno sada voleo da ima u timu.

Iako se mnogo priča o lošoj odbrani Tobdžija, ova statistika odozgo nam govori jednu stvar. Nije odbrana ključni problem. Ipak, ako se uporede Vojčeh Šćešni i Lukaš Fabijanski sa početka ove sezone, jasno je da je Fabijanski (Svonsi) primio jedan gol manje od svog sunarodnika.

U toj ozloglašenoj odbrani Venger trenutno ima Mertezakera, Koščijelnog, Čejmbersa, Gibsa, Monreala, Debišija... Ovog leta, Bakari Sanja je otišao bez obeštećenja u Mančester Siti da greje klupu, što sve češće radi i Gael Kliši. To su desni i levi bek, a kada su štoperi u pitanju, možda je napravljen i gori posao. Tomas Vermalen je otišao u Barsu, gde nije video teren ni na treningu, dok je Joan Đuru u Hamburgu (ne tvrdimo da bi on mogao da bude nosilac igre, ali bi definitivno mogao da uleti kada zatreba).

Kada ne ide, kakav je slučaj trenutno sa fudbalerima sa Emirejts stadiona, ne možete kriviti samo špiceve zato što ne postižu golove, niti samo golmana pošto ih prima, već se morate zapitati šta se dešava u celom timu, kao i u njegovom srcu.

Verovatno je da upravo u tom vitalnom delu ekipe, Vengerov tim ima ponajviše problema, iako se tu nalaze igrači poput Vilšira, Ramzija, Artete, Ozila, koji na papiru deluju vrlo zvučno (uporedite ih sa Piresom, Vijerom, Ljungbergom, Žilbertom Silvom).

Tri su igrača sredine koja su u proteklim godinama otišli sa Emirejtsa, a koji bi i dalje mogli da igraju. I to verovatno i bolje od ovih gore navedenih.

Sesk Fabregas je najbolji asistent u Čelsiju, a svi znamo ko je prvi na tabeli Premijer lige. Aleks Song se polako uklapa u sjajni tim Vest Hema, dok je Samir Nasri prošle sezone svojim golom doneo titulu Mančester Sitiju.

Napad je posebna priča, jer da ove sezone nema Aleksisa Sančeza, Arsenal bi bio u još gorem položaju. Jasno je da je povređen Žiru, jasno je da Velbeku treba vremena da se uklopi u tim (čak i ne igra loše), ali kada se prisetimo šta je radio Van Persi, jasno je da ni Žiru u najboljoj formi ne može da igra kao on u svom zenitu. Novac od prodaje Van Persija Mančesteru potrošen je ponajviše na Ozila, koji je jedan od najkritikovanijih igrača protekle sezone.

Kao levo krilo koje je otišlo iz Arsenala, a i dalje igra fudbal može se navesti samo Aršavin, ali ne verujemo da bi on igrao nešto bolje nego što to radi Santi Kazorla.

Te krilne pozicije su jedino što je bolje sada nego u ovoj ekipi sa slike, pošto se mali Okslejd-Čembrlen sjajno snalazi na poziciji desnog krila, što se ne može reći za Žervinja iz vremena provedenog u crveno-belom dresu. Doduše, u raspoloženoj Romi je uz Totija možda i najbolji igrač.

Kada se sve ovo sagleda i uzme u obzir, jasno je da je Arsen Venger mogao mnogo bolje da vuče poteze tokom proteklih nekoliko godina. Ako nastavi ovako, ne treba se začuditi, ako na primer, vidimo Piksija Stojkovića na klupi kluba iz severnog Londona.

Koliko još strpljenja imaju navijači Arsenala za "punoletnog" menadžera, saznaćemo u narednim mesecima.

Komentari / 0

Ostavite komentar