Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku

Lekovita priroda: Pelin je izuzetno delotvoran kod grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha. Kod visoke temperature i malarije efikasniji od kinina.

Zdravlje 31.10.2014 | 17:19
Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium), gorčika, vermut, osenač, nazivi su iste biljke, u narodu poznate po lekovitim svojstvima. Latinsko ime je dobila po boginji Artemidi, koja ga je poklanjala ženama da bi se lakše porodile. Hipokrat ga je prepisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma, a uvršten je kao lek i u sve naše srednjovekovne medicinske knjige. Samo je u 18. veku bio zabranjen, zbog zloupotrebe u opojne svrhe. Ipak, dobri poznavaoci znaju koliko je blagotvoran za organizam u određenim dozama, što su potvrdile i brojne zvanične studije.

Osobe s Kronovom bolešću su ga uzimale tokom 10 dana, umesto steroida. Nakon toga je ustanovljeno da mnogim pacijentima steroidi više nisu bili potrebni, a kvalitet života im se poboljšao.

Pelin je i jedan od najbrže delujućih lekova, za sve tegobe sa varenjem i žuči, a snažno podstiče i apetit. Digestivna svojstva poseduje zbog izražene gorčine, zahvaljujući sastojku absintinu. Odavno je poznato da uzimanje gorkih namirnica pre jela pospešuje varenje, podstiče stvaranje žuči i rad creva. Osim toga, deluje protiv grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha.

Koristi se i kod visoke temperature i malarije, čak se pokazao efikasnijim od široko rasprostranjenog kinina. Narodna medicina ga preporučuje i protiv gojaznosti i dijabetesa. U malim količinama podstiče rad bubrega i bešike, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Uzima se u vidu praha, tinkture, dodaje vinu i rakiji, a najpoznatiji proizvod je gorki liker pelinkovac. U lekovite svrhe koristi se koren i list, svež ili sušen u hladu. Koristi se u strogo propisanim dozama, a s
obzirom na to da je izuzetno gorak, može da se meša sa medom i sokom ili da se popije u obliku kapsule.

Uprkos lekovitim svojstvima, ne preporučuje se u trudnoći, ako postoji rizik od moždanog udara, kao
ni kod oštećenja želuca i drugih unutrašnjih organa. Ne sme da se uzima istovremeno s preparatima gvožđa, ni kod težih oboljenja bez saveta s lekarom. Isto tako ne preporučuje se korišćenje duže od sedam dana, čak i kada nema nikakvih smetnji.


Komentari / 0

Ostavite komentar