Može li Čuka biti srpska Rijeka?

"Evropa je jedini pravi parameter. Da vidimo gde smo i šta smo", kaže Igor Matić, kapiten tima sa Banovog brda i bez svake sumnje jedan od najboljih igrača u ligi.

Fudbal 31.10.2014 | 23:15
Može li Čuka biti srpska Rijeka?

Na golu Borivoje Ristić ili Nemanja Stanović, po bokovima - ne slučajno - deca Partizana i Crvene zvezda Rajko Brežančić i Filip Stojković, štoperski tandem čine iskusni legionari Lukas Pijasentin i Ukah Ugočukvu, ispred vezni red kakvim se retki u Superligi mogu podičiti – Obeng Regan, Ivan Todorović i Igor Matić – ispred brzonogi Slavoljub Srnić i Petar Bojić, u samom špicu talentovani Nikola Stojiljković ili prekaljeni Nenad Mirosavljević, sa klupe šansu čekaju mladi reprezentativci Staniša Mandić, Andrija Pavlović…

Nema sumnje, za srpske uslove Čuka ima opasan tim!

U 10. kolu Superlige na svojoj koži je to osetio i OFK Beograd, koji je na Karaburmi doživeo debakl (0:4). Igor Matić je sa dva gola i asistencijom drigovao igrom Čukaričkog.
"Lako je kad ceo tim igra dobro. Znali smo da OFK ima dosta brzih igrača i znali smo da moramo da čvrsto uđemo u utakmicu. Nametnuli smo naš stil igre, prvi stigli do vođstva. Mogli smo da budemo i ubedljiviji", skromno komentariše kapiten tima sa Banovog brda.

Tima koji bi, ipak, barem ako je za suditi po kvalitetu u igračkom kadru, možda morao da ima i više bodova na kontu? Trener Vladan Milojević spada u grupu "privilegovanih" u Srbiji. Plate su redovne, ekipa pokrivena na svim pozicijama. Stiče se utisak da igrači možda i potcenuju sopstvene mogućnosti?
"Hm… Moje lično mišljenje, a to pričam i u svlačionici, da smo na osnovu kvaliteta i organizacije kluba zaslužili i veći broj bodova. I nije to do mentaliteta ekipe. Ovde su igrači – između ostalog – dovođeni i zbog tog pobedničkog mentaliteta. Ima tu dosta momaka iz omladinskih škola Crvene zvezde i Partizana", na glas razmišlja 33-godišnji plejmejker i trudi se da ponudi odgovor.
"Imali smo problema sa realizacijom. Stvarali smo i po devet ili deset šansi, ali nismo davali golove. Međutim, nije da ne cenimo sebe. Samo na početku nam je i sreća okrenula leđa. Eto, juče kako smo šutnuli lopta je ušla u gol. Ali, istina je da smo i sami krivi. Gubili smo bodove tamo gde nismo smeli i zaostajali za vodećim triom".

Može biti i da je onaj debakl u prvom susretu sa Gredigom (0:4) u kvalifikacijama za Ligu Evrope urušio samopouzdanje u svlačionici?
"Ima i do toga. Ostao je gorak ukus, poremetilo nas je sve to. Ali, znate i sami da smo do Evrope stigli tek kada je Zvezda odustala. Imali smo 15 dana priprema. Pa ja sam prvi na trening stigao sa plaže. I onda to isključenje Lukasa u 25. minutu. I tri gola u našoj mreži u poslednjih deset minuta. U revanšu smo (pobeda od 2:1, prim.aut) pokazali da možemo. Bilo je kasno".

Ipak, taj dvomeč sa Redingom dao je igračima Čuke priliku da "omirišu" Evropu. Dopalo im se ono što su videli. Cilj je da se i sledećeg leta nađu tamo. Možda i da krenu putem Rijeke, koja je pod patronatom novog vlasnika Gabrijelea Volpija postala hit u Hrvatskoj. Dinamo je još neprikosnoven u prvenstvu, ali Rijeka igra Ligu Evropu. Pre tri dana je na Kantridi savladala Fejenord sa 3:1.
"Tamo se dosta uložilo. Nalik Čukaričkom, Rijeka je sada dobro organizovan klub, finansijski stabilan. Njeni rezultat nisu slučajnost. Mi smo sličan primer u Srbiji. Samo, poslednjih godina naši klubovi potcenjuju ne našu ligu, već sopstveni kvalitet. Ako hoćeš da pobediš moraš da veruješ da ćeš da pobediš. Imaš tih 10 evropskih klubova kojima niko ne može ništa, ali nije fraza – jaz između ostalih je sve manji", lagano ulazi Matić u dublju analizu.
"I Azerbejdžansi su savladali Dnjepar, pa Karabag igra Ligu Evrope. Dakle, i oni koji su favoriti – kao što je Fejenord bio u Rijeci – mogu da upadnu u problem ako dođe do opuštanja. Imate i primer Partizana sad. Jeste, Bešiktaš je ozbiljan klub, ali nije toliko bolji od crno-belih da pobedi u Humskoj sa 4:0. Moraš da veruješ, da uđeš čvršće, da se ‘pobiješ’. Kod nas klubovi žive od prodaje igrača, pa gurnu u vatru tri klinca od 17 godina i sagore ih. Nije ni to pravi recept. Vidim da posle tog Bešiktaša svi pričaju to je realnost srpskog fudbala. Pa nije baš tako. Pre samo 20 dana taj isti Partizan je igrao egal sa Totenhemom, u pojedinicim stvarima bio i bolji".

Matić očigledno veruje u bolje dane za srpski klupski fudbal. Ali, za potvrdu njegovih reči moraćemo da sačekamo sledeću sezoni i nadamo se da će se Čukarički - i ne samo Čukarički - prikazati u svetlu u kakvom je Rijeka?
"Bože zdravlja. Nadam se, jer smo na pravom putu. A Evropa je jedini pravi parameter. Da vidimo gde smo, šta smo", kaže Matić.

Komentari / 0

Ostavite komentar