Merkelova "ohrabrila" odbacivanje Dodika

Prema tvrdnjama visokog zvaničnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da za budućeg partnera u državnoj vlasti ipak odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP.

Bosna i Hercegovina 01.11.2014 | 16:54
Merkelova "ohrabrila" odbacivanje Dodika

Neformalnom “radnom kaficom” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u srijedu predveče u Konjicu otpočeli su pregovori između lidera pobjedničkih stranaka oko konstituisanja parlamentarnih većina.

Izetbegović i Čović su dogovorili za sljedeću sedmicu sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH na kojem će se razmotriti te programske poveznice između tradicionalnih partnera i modeli raspodjele vlasti na svim nivoima.

KOALICIJA NARODNJAKA

Juče su se u Mostaru susreli “najbolji prijatelji” Dragan Čović i Milorad Dodik. Vođa SNSD-a Milorad Dodik još uvijek očekuje puno od svoga najodanijeg saveznika u podršci za ostanak SNSD-a u državnoj vlasti, što presudno podrazumijeva omekšavanje Bakira Izetbegovića da ipak za strateškog partnera odabere Dodikov SNSD, a ne SDS Mladena Bosića i PDP svog novoga kolege u državnom Predsjedništvu Mladena Ivanića.

U tom kontekstu se možda i može tretirati kafica u Konjicu koju su relativno brzo ispili Izetbegović i Čović. Kako sada stvari stoje, teško da je Dragan Čović juče u Mostaru mogao prenijeti ohrabrujuće poruke Miloradu Dodiku. Naprotiv, zadnja previranja upućuju da je vrlo izvjesno kako je plan lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da u novoj vlasti pokraj sebe po svaku cijenu pokuša instalirati SNSD Milorada Dodika i SBB Fahrudina Radončiča i definitivno krahirao. Radončić je već shvatio svoju “nepoželjnu” poziciju pa je i sam javno “preduhitrio” obznanjivanje konačne odluke i SDA-u poručio da je njegova koalicija s Bakirom Izetbegovićem apsolutno nemoguća.

Senzacionalno, međutim, zvuče informacije iz izvora u vrhu SDA, a koje idu u prilog već prilično pouzdanim informacijama da SNSD Milorada Dodika neće biti dio državne parlamentarne većine pa dakle ni u Savjetu ministara BiH.

Naime, izvor je potvrdio je da je ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel navodno u dva navrata telefonom nazvala lidera SDA Bakira Izetbegovića. U prvom protokolarnom pozivu čestitala je Izetbegoviću na izbornoj pobjedi i zaželjela mu uspješan mandat i dobru saradnju s drugom dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te brzo formiranje novih vlasti na svim nivoima.

Prema izvoru, onaj drugi poziv najmoćnije svjetske državnice je bio daleko zanimljiviji i intrigantniji.Prema tvrdnjama visokog zvaničnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da za budućeg partnera u državnoj vlasti ipak odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP.

Pravdavajuće utemeljenje za tu gestu i elegantno izbjegavanje osude za jednostrano miješanje u unutrašnje političke procese u BiH, i Angela Merkel, ali i Bakir Izetbegović nalaze u sporazumu koji su u aprilu ove godine u Sarajevu potpisale domaće stranke koje pripadaju porodici evropskih narodnih stranaka.

To su dakle, uz SDA i HDZ BiH, upravo i SDS i PDP.Zanimljivo je kako izvor  spekulise, ali nema čvrste dokaze, da je Angela Merkel razgovarala i s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i da je i njemu sugerisala sličnu koaliciju kao i Izetbegoviću.

Uz to je navodno Čovića podsjetila kako je i Martin Raguž, lider HDZ-a 1990., jedan od potpisnika deklaracije u Sarajevu. Takođe, indikativno je da je nedavno Bakir Izetbegović otvoreno potvrdio da su neke zapadne zemlje, pri čemu je spomenuo Njemačku, živo zainteresovane da u budućem Savjetu ministara BiH ne bude SNSD Milorada Dodika nego stranke narodne orjentacije.

U cijeloj priči se ne smije smetnuti da je novi član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić jedan od lidera Saveza za promjene, odnosno lider PDP-a. Ivanić je ovih dana istupio dosta žestoko porukama da će on, kao najvišerangirani izabrani srpski zvaničnik koji je u RS dobio daleko najveći broj glasova, odrediti koja će opcija iz RS biti dio budućega Savjeta ministara.

Još su gromoglasnija bila upozorenja, praktično na rubu prijetnji, Izetbegoviću i naročito Čoviću, da moraju uvažavati taj njegov izborni legitimitet i da ne bi bilo dobro da već na startu u Predsjedništvu BIH dođe do sukoba.

“Ako Izetbegović i Čović ne uvaže moj legitimitet i otvore sukobe, onda će ih imati cijeli mandat. To nije dobro”, jasan je bio Ivanić. Sigurno je da će Bakir Izetbegović kod prelamanja i o tome voditi računa.

KOMŠIĆ U VLASTI

Dakle, kako se i najavljivalo, pregovaračke cikluse je otpočeo i SDA.

Bakir Izetbegović je napokon ogolio svoj stav i na državnoj televiziji priznao da je najskloniji koaliciji na državnom nivou sa strankama iz porodice evropskih narodnih stranaka kojoj pripadaju SDS, PDP, HDZ i SDA.

“Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjećemo imaju li oni snagu napraviti većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštovaćemo volju naroda i sarađivati sa SNSD-om i pokušati uticati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH k NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici BrISEL, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim ko može pomoći BiH. Izetbegović smatra da vlast na državnom nivou može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na nivou Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do saradnje sa Savezom za bolju budućnost-Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata saradnji.Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme “odmoriti se”.


TRGOVAČKE VRATOLOMIJE

Što se tiče formiranja vlasti u RS-u, tu je situacija iz dana u dan sve zamršenija. Istina, Milorad Dodik uvjerava svoje birače i javno mnijenje kako je partnerstvo njegove stranke s DNS-om Marka Pavića i SP-om Petra Đokića svršena projekcija, ali opozicija upozorava na činjenicu kako to nisu potvrdili još Pavić i Đokić.

U tim relacijama se po svemu sudeći u zadnje vrijeme kreiraju neki dramatični poslovi.

Naime, saznaje se da pojedinci iz DNS-a flertuju sa Savezom za promjene i ne žele novo partnerstvo sa SNSD-om. Takođe, koalicija Domovina sa svojih pet poslanika u Narodnoj skupštini RS itekako može pomrsiti račune SNSD-a.

Naime, pregovarački tim koalicije Domovina je ovlašten svim silama pokušati dobro trgovati i za podršku u formiranju skupštinske većine u RS ucijeniti i SNSD i Savez za promjene, prvenstveno brojem ministarskih pozicija. Dostupne informacije govore da je Savez za promjene spreman više udovoljiti zahtjevima Domovine nego što to i može SNSD.

Inauguracija tročlanoga Predsjedništva BiH kao prve “darovnice” oktobarskih izbora zakazana je tek za sredinu novembra. Nakon toga tek slijede trgovačke vratolomije.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 56

Ostavite komentar
Name

SZP

31.10.2014 14:16

Ako Izetbegović zaista stane na stranu Milorada Dodika,neka se onda svi Muslimani dobro zapitaju koliko im on to želi dobro kada šuruje sa čovjekom koji već 9 godina svoje vladavine proziva Muslimanski narod gdje stigne i kako stigne,riječi ne bira...SDA ovaj put pamet u glavu...

ODGOVORITE
Name

lko

31.10.2014 14:16

Jooj, šta će Baja da kaže?

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

31.10.2014 14:22

Dat ce Bog da vlast formiraju bez SNSD a da malo ove lopove smijenimo Pa posle nek vlada ko hoce.Samo da mi je da tu bagru vidim u opiziciji godinu dana I..posle nek bude sta bude..nek ..vide koliko ih narod mrzi.

ODGOVORITE
Name

Dejo Gradiska

31.10.2014 14:24

Cim Nijemcima nije dobar za nas je odlican.Neka ide SP gdje hoce SNSD i DNS ce za 4 godine imati 50 poslanika.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

31.10.2014 14:26

Senad Sepic podpredsjednik sda jasno danas kaze nema dogovora bez Ivanica i Saveza.Oni su nezaobilazni.Samo narodnjacke stranke u narednom sazivu dolaze u obzir.to je velika pobjeda saveza i znaci pocetak kraja manipulatora,bukaca,prevrtljivca,unistitelja svega normalnog.Jos malo i materijalizovat ce se veliki napori saveza.Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

gas gas

31.10.2014 14:27

Gdje su sad oni sto viknuse To Putine srpski predsjednice ti si nas spas, pa onda, zavrni gas Evropi nek se smrznu pa onda parada itd.itd.Rusija moze i bez Srba i bez Srbije, ali nemoze bez Evrope i upravo se to i desilo.Rusija potpisala ugovor sa Ukrajinom i Evropom o isporuci gasa a istovremeno Srbiji zavrnu gas.Dali ste to ocekivali od "bratske Rusije" i zato spustite se na zemlju vidite da vas niko nezeli ni u putu sresti.

ODGOVORITE
Name

Mujo

31.10.2014 14:31

Za SZP:Mnogi nas prozivaju ali na žalost i Srbe isto prozivaju samo da bi opstali na vlast! Za vjećinu njih narod je stoka!

ODGOVORITE
Name

ZE-SDS

31.10.2014 14:52

Narodne stranke bi trebale biti u koaliciji da se ispoštuje sporazum!

ODGOVORITE
Name

eroj

31.10.2014 15:09

Tako i treba Мilorada Dodika sa sviх vlasti. Posto je najveca lopovcina na svjetu.

ODGOVORITE
Name

stole

31.10.2014 15:09

Tako je Dejo, Amerika, Njemacka i Engleska bice zemlja proleterska, koji ce nam oni i njihova valuta. Nas predsjednik bi trebao sad uvesti srpski novac pa da svi brojimo milijarde kao nekad.

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

31.10.2014 15:21

JADNI MI SRBI ... STVARNO SMO JADNI .... ODOH JE U ESKIME.

ODGOVORITE
Name

hercegovka

31.10.2014 15:24

Dejo i Stole, vasa sifra je: pomracenje uma.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.10.2014 15:30

Porodice evropskih narodnih stranaka... šta to bijaše. Jesu li to upravo one stranke koje se lijepo dogovoiše 1992. godine pa u naredne četiri godine napredovasmo u testiranju svih vrsta oružja. U pamet se braćo. Kombinacija koju pravo frau Angela Merkel je na našu štetu.

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

31.10.2014 15:40

Drzavni tv kanali (ARD i ZDF) sinoc su kratko izjavili da ce strucna grupa za Balkan za dva dana zauzeti stav o formiranju vlasti na drzavnom nivou u BiH..!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

31.10.2014 15:41

Kad su Njemci i Muslimani voljeli Srbe....

ODGOVORITE
Name

Narodne stranke?

31.10.2014 15:51

SDA,SDS...xa xa xa...je l' vi to ozbiljno?

ODGOVORITE
Name

Sad vam Merkelova...

31.10.2014 15:57

...dobra! E,Srbi jadni ste mi vi! Sramota me što imam tako nepismene sunarodnike.

ODGOVORITE
Name

tipična

31.10.2014 16:15

Identična priča kao i u Srbiji, šljam sa zapada se umješao da bi dokusurio Republiku Srpsku do kraja kao što su preko Vučića uništili Srbiju. A onda idu reforme u korist naroda i smanjivanje plata i penzija za 20 odsto i ostale blagodeti zapadne politike na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

vojnik

31.10.2014 16:17

Mozete se nadati jos koji dan da ce te doci na vlast al to je za sada nemoguce, zao mi je ovog saveza nadase se u Bakira, Merkelovu pa zavisi li bar sta od njih?

ODGOVORITE
Name

1389

31.10.2014 16:28

Za-Sad vam Merkelova dobra - Sto te sramota, sto smo nepismeni? Hahaha,pa kad si tako pismen-na, jel mozda znas kojim pismom pises, kojim jezikom pricas? Nije to tesko saznat, od koga potice i cije jezik SRPSKI. A tako i ti i od koga potices, istorija se ne smije zaboravit, ustvari istorija se vrti u krug, kao sto ce i ovom zlu doci kraj, tako ce doci i bolji dani.

ODGOVORITE
Name

KOZARSKA DUBICA

31.10.2014 16:32

DzABA VAM SVE,BAJA SE PITA!!!!!

ODGOVORITE
Name

bos

31.10.2014 16:39

Sta god izabrali crno nam se pise.Kao da su Bosic ili Ivanic bolji od Radmanovica ili Dodika?Ma daj.Njima svima je do Bosne ko do lanjakog snijega.Ni za pisljivu bobu nece se promjeniti stav ni jedne politicke partije iz RS spram BiH u pogledu napretka BiH prema evroatlanskim integracijama.Ovdje je borba za fotelje,moc i vlast Dodika,Bosica,Ivanica...Volio bi cuti jedan valjan razlog zasto bi Bosnjaci arbitrirali tj.nekom iz RS guzicu spasavali?Osim ako im neko iz medjunarodne zajednice ne zavrne ruku u laktu.

ODGOVORITE
Name

Srbin

31.10.2014 16:44

re1389 ne baljezgaj...nisi shvatio suštinu! Zar misliš da Merkelova obožava Srbe? Zaboravi ti brzo koliko nas švaba "voli"! Ne skoro je Srbija to osjetila! A to 1389 bi kao trebalo da znači da si ti kao veliki Srbin...čobane...

ODGOVORITE
Name

Mila

31.10.2014 16:45

Tako i treba. Podrzati i crnog djavola, ako ga ima, a ne kriminalce u SNSD.

ODGOVORITE
Name

re.1389

31.10.2014 16:49

1389 ti stvarno zivis u toj svojoj godini tu i ostani u proslosti i zivi od proslosti ,nisi dorastao ovom aktuelnom vremenu

ODGOVORITE
Name

he he

31.10.2014 16:52

Dodik je kralj,ne mogu mu nista na sve nacine pokusavaju da ga slome. Hoce SDS pa da ukinu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

bosnjak

31.10.2014 16:56

To su Angeline zelje. Ne moze se bez SNSD i SDA nista napraviti, a HDZ je samo privjesak. SNSD-u treba HDZ za drzavni nivo, SDA za federalni nivo nista manje i nista vise. To se vidjelo kada je SDP pravio vlast najbolje.

ODGOVORITE
Name

heo

31.10.2014 17:07

Srbi iz Srpske su izmedju cekica i nakovnja ali narod koji ne zna sta mu je dobro i koji ne zna proslost onda nece znati sta mu je dobro u buducnosti. Samo se budala uci na svojim greskama a mi smo ispod nivoa jedne budale. Jos je Santic pjevao "Ostajte ovdje" ali dzaba budali govoriti kad je budala umnija od Santica i jednostavno vise voli Dodika i da zivi kao beskucnik.

ODGOVORITE
Name

1389

31.10.2014 17:12

Re-Potpuno si u pravu, nisam dorastao ovom ,,aktuelnom" vremenu, niti zelim da dorastem, budem moderan, da mi bude normalno ono sto je nenormalno. Sto se tice vremena u kojem zivim, glupo je i pisat, jos nekom ko misli i vjeruje, da je sve ovo normalno i civilizovano, recimo da ti sin bude peder, kcerka lezbejka, normlno da se drogiraju itd. Svi znamo odakle ta zla dolaze. Zelim ti puno civilizovanog, modernog zivota. A sto se tice proslosti, normalno da ne zivim u proslosti al je necu ni zaboravit, jel ne zivim od danas do sutra a proslost je ipak nesto ucinila, pre svega, proslost su nasi preci. Covjek koji nema proslost, nema ni buducnost a ti izgleda od svega toga nemas nista.

ODGOVORITE
Name

1389

31.10.2014 17:30

Srbin- ja vrlo dobro znam sta znaci 1389,kao sto znam sto pisem il napisao.Gdje sam napisao da Merkelova voli Srbe?Vidim da imas,dosta bogat rijecnik,kao da nisi coban a bitno je da se predstavljas,kao Srbin,Srbenda.Nisi smijesan,nego za zaljenje si.

ODGOVORITE
Name

HAHaha

31.10.2014 17:46

PA DAJDE NARODE MOLIM VAS! MERKELOVA IMA PAMETNIJA POSLA NEGO SE BAVITI GLUPOSTIMA POPUT SAVEZA ZA PROMJENE I BAKIRA! CUJ ONA ZNA KO JE SAVEZ ZA PROMJENE, DA NECETE RECI DA ZNA I MILANKA MIHAILICU IZ NOVOG GRADA. JA GA ZNAM,SRS NIKADA U NJEGOVOM RODNOM SELU KRSLJE NIKAD NIJE POBJEDILA. STA TO GOVORI O NJEMU? ALI DOBRO MOZDA I MERKELOVA DODJE U KRSLJE, AKO ZNA ZA SAVEZ, ONDA ME NE BI NISTA CUDILO. SMIRITE STRASTI, PUSTITE POLITIKU IMAMO LI ISTA DRUGO CUTI SEM OVOGA. NEMAMO NIKAKVE KORISTI OD NJE A ISKRVICEMO SE DOK SE ONI OBILAZE I SMIJU NAM SE U LICE. EEE NARODE!

ODGOVORITE
Name

Geography

31.10.2014 17:52

Jedino ako frau Merkel stisne Čovića ovaj će koalirati sa SDS/PDP.

ODGOVORITE
Name

slobo

31.10.2014 18:20

Pa sta vi podrzavate da njemacki(fasisticki) tenkovi dovedu Savez za promjene na vlast.

ODGOVORITE
Name

ALO BRE

31.10.2014 18:22

Čim Njemačka neće Dodika onda sve treba da bude jasno.Srbi dozovite se pameti.

ODGOVORITE
Name

posmatrac

31.10.2014 19:31

komentar na Banja Luka! Zato su Covic i Hrvati ludi od ljubavi prema Srbima!?

ODGOVORITE
Name

hercegovka

31.10.2014 19:43

dragi moji ljubitelji imena i djela Milokrada Laktasenka,jeste li to zaboravili sta su nam sve braca krvati radili kroz istoriju, a vodja je u ljubavi s njima pa ce cak i da im pomogne oko stvaranja sopstvenog entiteta, monstruozno! Nijemci su bili male mace spram ustasa! Vise vjerujem Merkelovoj nego Covicu i Milokradu!

ODGOVORITE
Name

Uz tebe smo Presednice

31.10.2014 20:14

Gospodo Bez Baje nema vlasti .silom ili milom

ODGOVORITE
Name

Branko

31.10.2014 20:17

Hecegovka je u stvari Eva Braun

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

31.10.2014 21:15

Korupciji i pljački nogom za vrat stati, eto to je najsvetija dužnost onih koji hoće politikom da se bave, da rade u korist naroda i dobro njegovo. Da i narod, bez obzira koje vjere i nacije bio, napokon progleda nakon 20 i kusur godina rata, ratne i poslijeratne bijede, ratne profiterije i zatim neviđene bezobzirne korupcije, beznađa, obmane i prevare.

ODGOVORITE
Name

Pljuvač

31.10.2014 21:26

Hercegovko...sjedi 1...iz istorije! Pa,šta bi bile ustaše bez nijemaca? Da li bi postojali? Šta misliš?

ODGOVORITE
Name

Adnan

31.10.2014 21:32

Bravo, Anđela! :D

ODGOVORITE
Name

djavo dodje po svoje

31.10.2014 22:08

pa kako su doda doveli tako ce ga i odvesti tj sprovesti

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

31.10.2014 22:15

Dodik i nema ništa da ponudi osim laprdanja da je cijeli svijet protiv Srpske a on će je odbraniti. Ako je Merkelova rekla Bakiru da zaboravi na Dodika, onda će to Bakir kao džentlmen morati ispoštovati. Koliko volja Merkelove tek znači Čoviću, ne treba objašnjavati. Sve u svemu, na nivou BiH su u vlasti iz Fed: BiH SDA 9, FRONTA 5, HDZ 4, iz RS: SDS 5, PDP 1, SDA 1. ukupno: 25. Dovoljno.

ODGOVORITE
Name

1389

31.10.2014 22:15

U ovom teskom vremenu,teskom za nas Srbe,koji smo navikli da od Zapada i Amerike nista dobro nemogu da nam ponude,kao sto su nam ti isti postavili Dodika,sad ga skidaju,zavrsio je sto je trebao.Nisam pristalica ove Vlade al se pitam,zasto to oni nama hoce da pomognu? Ako su htjeli da nam pomognu,sto su Dodika postavili?Ima ona stara izreka,nicija do zore,nije sijala. Posle kise,sunce sine al pitam se,dal je to sad?Ubijedjen se da ce i nama sunce sinut,da zivimo bolje,svojim radom,kao nekada.

ODGOVORITE
Name

heo

01.11.2014 00:19

@pljuvac zasto se ti bavis necim sto nemas pojma. ja ne pravim kolace niti mjesim pitu.pricaj ono sto znas a sto ne znas ostavi drugima,pametnijima.ako ne razumijes onda budi poslusan autoritetu.

ODGOVORITE
Name

Vlasenica

01.11.2014 07:47

Znam u Vlasenici svi teško zive sem Miće >Kraljevića, Mladena Popovića, i još par da ih ne nabrajam, ali znam sigurno da većeg kriminalca od Miće Kraljevića nema. VLASENICO, BUDI SRETNA ŠTO ĆE KAO KRIMINALAC OTIĆI U ZABORAV, ALI SIGURNO I ODGOVARATI ZA SVOJE KRIM.RADNJE.

ODGOVORITE
Name

mn

01.11.2014 10:19

daj boze da vlast bude sastavljena na osnovu programa,buducnosti,konstruktivnih i stabilnih rjesenja po narod u bih.da se prestane s svadjama,opstrukcijama,ucjenama i to sve po ledjima obicnog covjeka.vrijeme prijetnji,haosa,uvreda,ponizenja treba ostati iza nas.omoguciti ljudima zivot dostojan covjeka svugdje i u svakom cosku bez obzira na vjersku i bilo koju drugu pripadnost.ovi iz sda ako se budu imalo vodili interesima bosnjaka u rs vjerovatno nece s snsd-om koalirati jer posljednje godine i problemi povratnika s vlastima u rs neidu tome u prilog.

ODGOVORITE
Name

Ljubljana

01.11.2014 11:00

RE: Bijeljina. Kako to da narod mrzi bivšu vlast , a opet su ih izabrali?

ODGOVORITE
Name

hercegovka

01.11.2014 13:00

PLJUVACU, manje pljj, vise citaj! Zbog neznalica poput tebe stradamo!

ODGOVORITE
Name

baš baš

01.11.2014 17:47

hercegovka, tačno je tako!

ODGOVORITE
Name

Boris

02.11.2014 07:38

Baja nema razloga za brigu, zna se ko je glavni partner u ekonomiji sa Njemačkom e upravo sad taj partner razgovara sa Merkelovom da ponovo nazove Bakira i kaže mu: "Ipak podrži Dodika"!

ODGOVORITE
Name

Srbin ali pravi

02.11.2014 09:28

Mozemo mi mrziti Merkel koliko hocemo oni su sila i moc a mi smo primitivna nacija koja se ponosi sa bagrom i kriminalcima koji se bore samo za vlast i kradu.Pa ljudi vi ste slijepi kod ociju zar ne vidite kako vam zive kao neke vođe, imaju vece bogastvo od mnogih zapadni politicara.Na zapadu oni to dobro prate i zna se da su izbori pokradeni i kupljeni, a ovo su zadnji trzaji MILOKRADA I NJEGOVE ODMETNICKE SEKTASKE BAGRE. DACE SVE SAMO DA OSTANE NA VLASTI.Sta mi mozemo ponuditi tom TRULOM ZAPADU SAMO LOPOVE I KRIMINALCE,mi nemamo industriju,kadar,pamet znaci samo hranu prozvoditi, a sa tim lopovima za 30 godina nece ni postojati srpska nacija jer nemamo ni programa ni plana.Narode birali ste sad ne kukajte ko prezivi pricace svojim unucima da smo imali MILOKRADA KOJI ZIVI U DVORCU OD ZLATA, A NAROD JEDE IZ KONTEJNERA TO JE PONOS I DIKA NASEG LAZNOG PROPALOG CARA KOJI GLUMI PUTINA.NAPACENI NARODE NEKA VAM JE BOG NA POMOCI JAKO SE SAOSJECAM SA VAMA,A JA SAM NAPUSTIO SVOJU OTADZBINU ZBOG TAKVIH.

ODGOVORITE
Name

Kolega

02.11.2014 11:31

SDS I PDP I OSTALI TREBAJU NAPRAVIT VLADU SA SNSD,TADMOGU DA IH UMAJU U ŠACI I DA IM NE DAJU DA ,,KRADU,,AL ONI TO NEĆE,JER BI IZGLEDA I ONI MALO DA UZMU ZA SEBE OVO ŠTO JE OSTALO OD OVI SADA,VIŠE BI VOLJELI MUSLIMANE NEGO SRBINE UZ SEBE.KAKO RADIMO,TAKO NAM I BOG POMAŽE,VIDI SE TO VEĆ...U PAMET BRAĆO SRBI,JEDNOM SE SLOŽITE

ODGOVORITE
Name

Slepi

02.11.2014 12:47

Samo slepi ne vide da je ovo čista borba ko će da nastavi da krade, prepucavanje dva bloka i poslednje šanse i jednima i drugima jer ko se ne dočepa vlasti nadrljao je, čini mi se da će nama običnima ipak daleko gore biti sa ovim iz SZP, jer je očigledno da su izgubili kompas, sa đavolom bi pakt pravili samo da isteraju svoje a ne narodno kako su u kampanji govorili! Neka nam je bog na pomoći, jer je bog od ovih davno ruke digao!

ODGOVORITE
Name

Marko

02.11.2014 14:04

Cim se merkelova kao kancelar drzave koja predstavlja jednog od najvecih srpskih neprijatelja i zemlje koja je htjela tri puta u svojoj istoriji da obrise Srbe sa lica zemlje, mjesa i sugerise ko treba s kim da ide, jasno je kao dan da Dodik vldi ispravnu politiku koja je u interesu RS jer ga bas zato dNjemacka ne zeli vec svoje poslusnike koji treba da razgrade RS onako kako je to Vucicu sugerisano od strane te iste Njemacke.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.11.2014 15:32

Bitno je da su saglasni da Dodik ne valja, hm!?

ODGOVORITE