NBA: Njujork pokvario feštu u Klivlendu

Sve je bilo spremno u Klivlendu za veliko slavlje. Posle četiri godine odsustva, tokom kojih je dvaput bio prvak sa Majamijem, Lebron Džejms se vratio u "svoj klub" za koji je trebalo da iznova debituje, baš pred navijačima Kavalirsa.

Košarka 31.10.2014 | 11:20
NBA: Njujork pokvario feštu u Klivlendu

Čitav grad je bio na nogama tokom čitavog dana, u halu su došli i mlada muzička zvezda Džastin Biber i jedna starija, Ašer, bili su tu i igrači NFL kluba iz istog grada, ali... bili su i Njujork Niksi. Otpisani, zbog tima za koji su stručnjaci rekli da ima male šanse da se domogne plej-ofa, otpisani i zbog svetkovine čiji su samo ukras trebalo da budu. A na kraju dana - u Klivlendu su se radovali samo ti otpisani: Niksi su pobedili Kavalirse u gostima sa 90:95, a Lebron je odigrao za zaborav.

Realno posmatrano, malo ko je uopšte davao šanse da će Niksi, koji su sezonu otpočeli debaklom pred svojim navijačima (80:104 protiv Čikaga i zbog toga bili čak i izviždani u Medison Skver Gardenu), uspeti da pruže iole dostojan otpor u Klivlendu. "A i kako će?", pitali su se mnogi koji bi pogledali startnu petorku u kojoj su, pored Karmela Entonija, još i bekovi Larkin i Šumpert, te Kvinsi Ejsi i Samjuel Dalember. A naspram njih - u spoljnoj liniji Kajri Irving, Dion Vejters, pa onda Lebron, Kevin Lav i Anderson Varežao.

Međutim, ne bi košarka bila to što jeste da uvek nadvlada individualni kvalitet. On je, bez ikakve sumnje, bio na strani domaćih Kavalirsa, ali je i psihički teret bio na istoj strani. Prvi meč u sezoni, prvi NBA nastup novoformiranog "strašnog trija", koji to zaista i jeste, Irving - Džejms - Lav, a i NBA debi evro-trenera Dejvida Blata. Dodate tome i šampionska očekivanja ne samo svih u hali, već skoro svih u gradu Klivlendu i državi Ohajo, i dobijete teret koji su Niksi sjajno iskoristili. Naročito kada je već Lebron možda i najviše "zaribao".

Najveća zvezda koju NBA trenutno ima postigla je pet pogodaka iz igre. A pritom je šutirala 15 puta. Džejms je izgubio loptu osam puta i više je bio neko ko izaziva nevericu pristalica Kavalirsa, nego neko ko pravi pobleme Njujorčanima. Niksi, koje je predvodio Karmelo Entoni sa 25 poena, a Ajman Šampert i Džejson Džejson Smit po 12, iskupili su se za očajno izdanje protiv Čikaga - sve vreme su bili pravi takmac velikom favoritu, da bi ga u završnici i definitivno nadigrali.

Entonijev koš je gostima doneo 77:86 na tri minuta pre kraja, pa iako je Irving uspeo da primakne Klivlend na 85:88 uz 1:43 na semaforu, usledio je kvalitetan finiš Njujorka. Džej-Ar Smit je pogodio koš domaćih, a posle Džejmsovog odgovora, Karmelo Entoni je upravo sa Lebronom ispred sebe uspeo da poentira. Bilo je to za vođstvo od 87:92, 25 sekundi pre kraja, od čega se Kavalirsi, za koje je Lebron ubacio 17, Irving 22, a Kevin Lav 19 poena, uz 14 skokova, nisu oporavili.

Dobri nastupi Vučevića i Pekovića, Oklahoma izgubila i Vestbruka

Pored pomenutog duela, minule noći su odigrane još četiri NBA utakmice. Minesota je savladala Detroit uz mnogo boju igru Nikole Pekovića od one na startu sezone, jer je ovoga puta, uz deset skokova, ubacio 17 poena i bio drugi strelac ekipe (sa dva manje od Janga) u trijumfu od 97:91 nad Detroitom za koji su briljirale rezerve, Keron Batler sa 24 i Di-Džej Augstin sa 20 poena.

Još jedan crnogorski centar je bio sjajan, istina u porazu svoje ekipe: Nikola Vučević je protiv Vašingtona, koji je pobedio sa 98:105, za Orlando postigao 23 poena i imao 12 skokova, tri asistencije i "krađu", no to nije bilo dovoljno da se nadigraju Vizardsi koje su predvodili nekadašnji prvi pik sa drafta, plej Džon Vol sa 30 poena i 12 asistencija, te Marcin Gortat sa 20 poena i 12 skokova.

Sa po 21 poenom, Dirk Novicki i Čandler Parsons predvodili su Dalas do pobede od 120:102 nad Jutom, u čijim redovima su se istakli Derik Fejvors sa 17, te Hejvord i Burk sa po poenom manje, dok je Oklahoma doživela i drugi poraz, 93:90 gostujući Klipersima, a pritom je doživela novi peh - posle Kevina Duranta, povredio se Rasel Vestbruk.

Tim iz Los Anđelesa je strepeo za trijumf sve dok Blejk Grifin, strelac 23 poena, nije svoja poslednja dva ubacio sa linije slobodnih bacanja pet sekundi pre završetka utakmice, posle čega je i Redik bio precizan u penal-završnici, potvrdivši pobedu Klipersa.

Vestbruk, lider Tandera u odsustvu teže povređenog Duranta, slomio je kost šake u drugoj deonici, kada se bacio ka publici u želji da stigne do lopte. Odigrao je do tada samo osam minuta i postigao dva poena, uz četiri asistencije. Povređeni tandem Oklahome odmenio je Peri Džons, sa 32 poena, dok je u pobedničkoj ekipi Grifinu od velike pomoći bio Kris Pol, strelac 22 poena, uz sedam asistencija i četiri skoka.

Rezultati:
Orlando - Vašington 98:105
Klivlend - Njujork 90:95
Minesota - Detroit 97:91
Dalas - Juta 120:102
LA Klipers - Oklahoma 93:90

Komentari / 0

Ostavite komentar