Pariz je najjeftiniji grad za mlade

Pariz je, među 25 svetskih metropola, najjeftiniji grad za život mladih uzrasta od 16 do 29 godina, na drugom mestu je Toronto, a na trećem Los Anđeles.

Putovanja 31.10.2014 | 07:24
Pariz je najjeftiniji grad za mlade

Rezultati istraživanja kanadske agencije Decode specijalizovane za trižište mladih iznenadili su javnost, budući da se prema rang-listi najskupljih gradova sveta, koju je u martu objavio britanski magazin Ekonomist, Pariz nalazi na visokom drugom mestu.

Na četvrtom mestu rang-liste najpovoljnijih svetskih gradova za mlade je Čikago, na petom Berlin, a na šestom Dalas, prenosi francuski list Tribin. Sledi Rim na sedmom, Njujork na osmom mestu, dok se Tokio našao na devetoj, a London na desetoj poziciji liste, sastavljene na osnovu cena u devet različitih kategorija najznačajnijih za život mladih, kao što je prosečna cena hamburgera, stanarina, javni prevoz, školarina, ulaznice za bioskop, pozorište ili koncert, kao i minimalna cena rada po satu.

Minimalna cena rada po satu u proseku je najviša u Parizu i iznosi 12,84 dolara, sledi Berlin sa 11,86 dolara po satu, a na trećem je Rim sa 11,12 dolara, dok su najmanje plaćeni mladi u Kinšasi 0,14 dolara po satu, Najrobiju 0,19 dolara i Meksiko Sitiju 0,53 dolara.

Kada je reč o prosečnoj stanarini za smeštaj mladih, najjeftiniji je Berlin, u kome za prosečnu kiriju treba 115 sati rada, na drugom mestu je Rim, gde treba raditi 185 sati, na trećem je Čikago sa 189 sati, a Pariz je na šestom mestu, navodi Tribin, ali ne precizira koliko je sati rada potrebno u francuskoj prestonici da bi se platila kirija.

Prosečna cena hamburgera u Parizu je, imajući u vidu zarade mladih, jedna od najnižih, s obzirom na to da je za takav obrok potrebno 42 minuta rada. Ulaznice za koncerte su veoma prihvatljive za mlade Parižane, jer oni treba da rade 5,65 sati da bi kupuili ulaznicu za neki od koncerata.

U Buenos Ajresu je najjeftiniji javni prevoz i tamo mladi treba da rade 2,62 sata da bi nabavili mesečnu kartu za vožnju gradskim prevozom, a Pariz se nalazi na četvrtom mestu. Na 20. mestu najjeftinijih gradova sveta za mlade je Sao Paulo, na 21. je Mjanmar, a slede Šangaj, Meksiko Siti, Najrobi, dok se na začelju, na 25. poziciji nalazi Kinšasa.

Komentari / 0

Ostavite komentar