EL: Valensija pala pred punom Arenom!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom ostvarili su drugu evroligašku pobedu, savladavši u 3. kolu elitnog takmičenja Valensiju sa 76:63 (21:16, 18:10, 26:16, 11:21) u beogradskoj Areni, u kojoj je u apsolutnog miljenika navijača crveno-belih izrastao Markus Vilijams, plejmejker domaćih koji je meč završio sa 14 poena i osam asistencija, od kojih su neke bile i za TV špice.

Košarka 30.10.2014 | 20:29
EL: Valensija pala pred punom Arenom!

Taktički vrlo zanimljiva borba se vodila u najvećoj srpskoj sportskoj dvorani još od samog početka ovog duela. Valensija je pokušavala da nametne svoj stil, igru na raspoloženog crnogorskog centra Dubljevića i, kada to nije moguće, klasičnu "pik-en-rol" ofanzivu, a Radonjić je, sa malo izmenjenom petorkom u odnosu na uobičajenu, jer se u njoj našao i Branko Lazić, uz Vilijamsa, Dangubića, Mitrovića i Marjanovića, forsirao upravo gorostasnog centra.

Ta nastojanja nisu donela željenu dominaciju, igra se razvijala na mahove, pa je tako čas vodila Zvezda, čas uzvraćala svojom serijom Valensija čije je plejmejkere odlično čuvao najpre Lazić, pa Blažič. A nakon što se Dubljević u tri od četiri navrata prilično poigrao sa rezervistom Cirbesom, domaćin je rešio da se ipak okrene svom najvišem igraču na mestu centra, te da Jovića, koji je privremeno odmenio Amerikanca na mestu pleja, ostavi više na klupi jer je Markus Vilijams posle dodatnih instrukcija počeo da izrasta u apsolutnog lidera na parketu.

Posle dobre minijature Blažiča, koji je prodorima doneo 19:12 domaćinu pred kraj prve deonice, u kojoj je Zvezda apsolutno dominirala u skokovima (13:6) ali i više gubila loptu od rivala, Vilijams je uzeo sve konce igre u svoje ruke. Iako su gosti iz Španije popravili igru u reketu, povratak "Bobija" Marjanovića onemogućio je da "čišćenje strane" za centra, tzv. "fleks" akcija u kojoj se krilo izvuče ka plejmejkeru, a lopta stigne za najvišeg igrča koji onda igra "1-na-1". Jednostavno, zid je bio podignut pred Zvezdinim košem, Dubljević je morao da odustane od svojih namera i često pokušava sa distance. I to toliko, da više ni jedan jedini put nije probao da poentira za dva poena. A Viliajms? On se za to vreme naslađivao sopstvenim dobrim rešnjima u ofanzivi.

Do poluvremena je postigao 11 poena, uz trojku, tri skoka i isto toliko asistencija, a onda je samo "ubacio u sledeću brzinu" po povratku iz svlačionica.

U prvih šest minuta treće četvrtine Markus Vilijams je ostvario četiri proigravanja saigrača koji su odmah potom poentirali, što je uz jednu njegovu trojku bilo dovoljno i za ogromnih 62:36 na semaforu, ali i za ovacije kada ga je trener pozvao na klupu da predahne u 27. minutu. A tada je cela ova priča i bila gotova, bar kada je reč o tome kome će pripasti oba boda sa ove utakmice.
Ostalo je, međutim, još dosta da se igra. I, ma koliko ljudi u Srbiji voleli da gledaju takmičarsku košarku, od nje nije bilo skoro ništa. Jer, Zvezda se zabavljala, čineći publiku presrećnom ma ko da je bio u petorci na parketu, a ekipa Velimira Perasovića tragala za načinom da poraz učini blažim od onog koji bi se nazvao debaklom.

No, debakl Valensije se i desio, bez obzira na konačnu razliku, ali ne zbog nedostatka kvaliteta u njenoj ekipi, koliko zbog izuzetno nadahnute igre crveno-belih, njihovog lidera, ali i publike koja je nosila svoje ljubimce ka drugoj pobedi u Evroligi. Prilika za treću je narednog četvrtka, kada Zvezda dočekuje Olimpijakos.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

smor

31.10.2014 00:50

Ovi titoistički Srbijanski klubovi su baš smor, ostaće tamošnji naš narod i bez gaća dajući u te rupe bez dna. Napred Borac, Borac Banja Luka

ODGOVORITE