Sokolac: Pad prihoda od šuma jedan od uzroka deficita

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas odluku o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, u iznosu od 2 650 000 konvertibilnih maraka, dok su budžetski izdaci za isti period iznosili oko 3 miliona i 600 000 KM.

Republika Srpska 30.10.2014 | 17:14
Sokolac: Pad prihoda od šuma jedan od uzroka deficita

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica tvrdi da je deficit u budžetu za prvih šest mjeseci ove godine od oko milion konvertibilnih maraka uzrokovan neispunjenim obavezama koje je sadašnja vlast zatekla još 2012. godine, a koje su se morale izmiriti u prethodnom periodu, kao i da je opština morala izmiriti obaveze po kreditima iz protekle godine.

Neplanirane troškove izazvale su i štete od poplava, od oko 300 000 KM, koje su se morale sanirati, a situaciju je pogoršao pad prihoda od šuma.

"U 2012. godini prihod od šuma iznosio je oko 1 300 000 KM, dok je u 2013. prihod bio 1 580 000 KM. Na osnovu tog izvršenja iz 2013. godine mi smo planirali budžetska sredstva za 2014. godinu, ali zbog poplava i kišnih dana nije se moglo raditi ni u šumi, pala je zainteresovanost za kupovinu drvnih asortimenata, tako da ćemo za najmanje 40 odsto imati pad prihoda po osnovu prihoda od korišćenja šumskog materijala na području naše opštine", napominje Bjelica.

Klub odbornika SNSD-a glasao je protiv odluke o izvršenju budžeta, zbog, kako tvrde, činjenice da je kasnilo raspravljanje o budžetu kako bi vladajuća koalicija u opštini Sokolac, prije izbora sakrila od građana katastrofalno stanje u budžetu.

"Imamo rasipničko ponašanje načelnika i službi koje su vezane za kabinet načelnika, gdje su imali deficit od oko 950 000 KM samo za ovu godinu. I u prošloj godini je ostvaren deficit, o čemu se nije raspravljalo ni danas niti su imali rješenja kako rješiti taj problem", tvrdi odbornik SNSD-a Mirko Čolović.

Izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci ove godine podržao je klub odbornika PDP-a, ali uz napomenu da treba ući u rebalans budžeta.

"Ne smatramo da je ovo katastrofa, niti da opština ide u bankrot. Ono što mislimo jeste da treba ići u rebalans budžeta, te da se moraju uskladiti rashodi sa prihodima", ističe odbornik PDP-a Dragiša Delić.

Načelnik Bjelica poručio je odbornicima da opština vodi jednu odgovornu socijalnu politiku, te da radi na privlačenju investitora i stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganje, što će se posebno primijetiti i u
narednom periodu.

BN TV



Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

неутрални

30.10.2014 17:01

Зар је овај Чоловић још увијек на слободи?

ODGOVORITE
Name

rajko

30.10.2014 17:13

Nema vise lopovluka da Duca i Colovici mogu krasti od ovog nesretnog naroda !

ODGOVORITE
Name

beti

30.10.2014 17:58

Ja ne znam da je u Sokocu bilo poplava. Nesto malo u Podromaniji i to poplavile one livade. A sta si ti Cicko sanirao sa tolikim parama pitaj boga. a i ti Colovicu cuti ziv bio ti si gori od Cicka sto puta. Sto se suma tice moraju biti u deficitu kad svi kradu. vozikaju se po citav dan autima iz sumarstva i to u privatne svrhe. Gorivo se iz niva presipa u kante. Ma sve lopov do lopova. Najgori su upravnici u tom sumarstvu.

ODGOVORITE
Name

nn

30.10.2014 18:30

Opet pitam kad gospodin Bjelica planira isplatiti volontere pa da mogu polagati strucni ispit. Na kraju cemo se naci na sudu. Kaze da vodi odgovornu politiku e pa gospodine budi odgovoran prema omladini i izmiri svoje obaveze dok nisam poceo pisati mnogo gore stvari.

ODGOVORITE
Name

rodjo

30.10.2014 20:09

Sta cete kad isijecete i te SUME,sto su posle II svjetskog rata otete od ljudi DOMACINA.Fukari i prokletom nikad dosta. Kad sve isijecete, zasadite barem po jednu SLJIVU,neka se preostala braca imaju gdje okupiti. Kremaljsko Prorocanstvo.

ODGOVORITE