Obustavljen još jedan predizborni projekat

Još jedan predizborni projekat Vlade Republike Srpske neslavno je okončan.

Republika Srpska 30.10.2014 | 14:49
Obustavljen još jedan predizborni projekat

Destak dana uoči izbora Agencija za vode u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži ozvaničila je početak radova na regulaciji korita rijeke Željeznice u okviru projekta,,Hitne pomoći zaštite od poplava''.

Rok za završetak radova bio je 6 mjeseci, ali su radovi nakon 15 dana zaustavljeni.Mještani naselja Vojkovići sada su izloženi većem riziku od poplava nego prije početka radova.

Rijeka Željeznica godinama pravi probleme stanovnicima Mjesne zajednice Vojkovići u opštini Istočna Ilidža, a prije nekoliko godina nabujala rijeka odnijela je most koji to naselje spaja sa ostatkom opštine.Prošle godine urađen je projekat rekonstrukcije korita rijeke,vrijedan 800 hiljada maraka,koji se trebao finansirati iz kreditnih sredstava Evropske razvojne banke u okviru projekta Hitne pomoći zaštite od poplava.

Baš uoči ovogodišnjih opštih izbora radovi su svečano otvoreni, ali već posle nekoliko dana ništa od projekta.

Izvođač radova 24.oktobra obavijestio je opštinu Istočna Ilidža da je Javna ustanova Vode Srpske 8.oktobra suspendovala sve radove na regulaciji korita rijeke Željeznice.U dopisu izvođača radova navodi se da je projekat obustavljen u skladu sa podklauzulom 8.8.ružičastog FIDIC-a,dopisom SAFEGE-a kao i upisom nadzora u građevinski dnevnik.

Šta to znači Opštini nije poznato, ali znaju da je korito rijeke,u kojem su počeli radovi, sada gore nego što je bilo i da će malo obilnije padavine donijeti probleme.

"Sada imamo situaciju da je veći dio naselja Vojkovići ugrožen ukoliko dođe do visokih voda Željeznice. Ugrožen je i most na rijeci Željeznici,koji je nedavno napravljen jer je stari most pao u poplavama.Sada možemo da ostanemo i bez mosta i bez dobrog dijela privrede i individualnih stambenih objekata koji se nalaze pored rijeke Željeznice'', kaže načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač.

Rekonstrukcija korita rijeke Željeznice trebala je biti finansirana iz kreditnih sredstava za koji se zadužila Vlada Srpske.

Šta je sa tim sredstvima, da li su potrošena ili će nekom drugom prilikom biti iskorištena za sanaciju korita Željeznice i kada bi to moglo biti niko ne zna.

Ono što znaju u Opštini jeste da su stanovnici Mjesne zajednice Vojkovići ugroženi te da je opština potrošila 100 hiljada maraka na eksproprijaciju zemljišta jer je to bila njena obaveza po ugovoru.

,,Očito je da institucije Republike Srpske ne rade svoj posao kako treba već javni novac koriste za ličnu promociju i predizbornu kampanju'', kaže načelnik Kovač.

Iz opštine dodaju da od Javne ustavove Vode Srpske nisu dobili odgovor šta je sa radovima na sanaciji korita rijeke Željeznice, zašto su radovi obustavljeni i kada će biti nastavljeni?

U rijeku Željeznicu slivaju se oborinske vode sa svih okolnih planina, pa je stanovnicima Vojkovića ostala samo nada da ove jeseni i zime neće biti velikih padavina.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Maja

30.10.2014 13:55

Strasno! Nije to samo u Vojkovicima,po cijeloj drzavi je tako. Zapocnu radove prije jednih,a zavrse prije drugih izbora. Moraju sjeci vrpce i za dvije godine!

ODGOVORITE
Name

x25

30.10.2014 15:01

Izvođač radova RADIS d.o.o., kada je odlazo nije zaboravio da odveze i šljunak koji je izvadio iz korita rijeke Željeznice i to u koritu gdje je vršena hitna, preventivna, sanacija oštečenja obala rijeke u cilju zaštite njiva i izgrađenih objekata, sredstvima građana koji gravitiraju uz samu rijeku.

ODGOVORITE
Name

Valter

30.10.2014 17:19

Za svake izbore je isto i to godinama...zivio SKJ

ODGOVORITE
Name

obavjestajac

30.10.2014 17:33

Nadam se da ce „slijepci" napokon progledati.

ODGOVORITE
Name

KGB

30.10.2014 20:08

Bitno je da se Andjelicev kandidat slikao i davao izjave kako su krenuli radovi... sve u cilju dobijanja sto vise glasova doticne dame... tek ce ba bude ovakvih primjera! Ovo je tek pocetak.

ODGOVORITE
Name

velja

30.10.2014 20:28

Andjelic ce to da rijesi, nema problema, a tek Rada kad krene u projekat "opasno"!

ODGOVORITE
Name

Obren

30.10.2014 23:46

Ma svi su isti pred izbore obecanja a posle .... bice svega

ODGOVORITE
Name

(ne) "iznenadjen"

31.10.2014 18:06

Ovo nesto kao Sojiceva fabrika na "magarecim livadama".

ODGOVORITE