Sve manje novca za sport

Sve je manje novca za sport i ta slaba ulaganja pokazuju rezultate.

Republika Srpska 30.10.2014 | 15:01
Sve manje novca za sport

Sport nam je na sve nižim granama. Ponekad se u nekom pojedinačnom sportu pojavi šampion ali ni njegovi rezultati ne budu adekvatno nagradjeni. Obrazloženje je gotovo uvijek isto, nedovoljna punjenja budžeta.  

Andrea Dukić je karate juniorski svjetski prvak u katama i juniorski  vicešampion svijeta ekipno u borbama. Ove uspjehe mlada banjalučanka ostvarila je na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Poljskoj. Ono što je nevjerovatno je to da Andrea do posljednjeg dana nije znala hoće li uopšte zbog finansija da ode na prvenstvo sa kojeg se na kraju vratila kao šampion.

„Do posljednjih časova pred odlazak na prvenstvo nisam znala hoću li ići.Tek pred sam polazak je javljeno da su uplaćena neka sredstva“, priča juniorski prvak svijeta.

Andrea je od ministra sporta dobila obećanje da ubuduće takvih problema ne bi trebalo da bude. Planira i da finansijsku pomoć traži i od grada Banjaluka koji kroz budžet za sport finansira sportiste u gradu.Koliko od grada može dobiti novca teđko je pretpostaviti. Budžet za sport u Banja Luci sve je manji.

„Budžet za sport u gradu Banjaluka ove godine je manji za pola miliona u odnosu na prošlu godinu i iznosi 1,5 miliona KM. Medjutim sad nam slijedi rebalans budžeta i s obzirom na deficit budžeta grada treba očekivati dodatna umanjenja“, rekao je član gradskog Savjeta za sport i odbornik u Skupštini Banjaluke Milenko Jaćimović.

Na nedovoljno sredstava od grada žale se gotovo konstantno svo sportski klubovi na teritoriji grada. Gradske vlasti malo novca za sport pravdaju nedovoljnim punjenjem budžeta.

Prošle godine plan finansiranja sporta ispoštovan je samo u procentu od 42 odsto.

U Savjetu za sport uvjeravaju kako plan koji oni sačine preko Odjeljenja za društvene djelatnosti na kraju završava u Odjeljenju za finansije gdje se priča obično po sport nepovoljno završava.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sirogojno

30.10.2014 15:27

Koliko sportskih klubova ima u Banjaluci to samo dragi bog zna, a vlasnici klubova samo trljaju ruke jel se bogate a porez ne placaju. Clanarina je od 40 KM pa navise a dvorane, bazene il vec sta placaju minimalno pa sad izracunaj te ako ima 100 clanova i vise pa vidite...a samo traze jos para od grada.

ODGOVORITE
Name

Sportista

30.10.2014 15:47

Ha ha ministarstvo reklo da ubuduće neće biti problema. Pa naravno da neće biti jer će neko konačno smijeniti dvojac Raca- Tešanovićka. Dvojac nesposobnjakovića koji se nije miješao u svoj posao. Poltroni koji su za ove četiri godine radili samo na primanju i uhljebljavanju svoje djece kumova rođaka snaja i koga sve ne još. Sport im je poslužio samo za ostvarivanje ličnih ciljeva. Sada to ministarstvo broji 40 ljudi koji ne mogu da vode trafiku a kamo li takvu instituciju. Pitajte kada su zadnji put imali sastanke sa Sportskim Savezima i bavili se problemima . Ministru Tešanovićki je samo bitan pozitivan revizorski izvještaj. A znate ko joj je radio taj izvještaj pa naravno bivša profesorica i radna kolegica iz ekonomske škole . E jadna nam majka sa ovakvima

ODGOVORITE
Name

zagor tenej

30.10.2014 16:36

Sport u BL je davno umro. Najvise zahvaljujuci vlasnicima raznih klubova u kojoj nam djeca treniraju. Oni non stop kukaju i krive grad, a sami nece nista da urade. U BL imate bar 10 kosarkaskih klubova a oni nisu u stanju da se dogovore i organizuju grsdsku ligu ili nesto slicno, nego samo gledaju djecu preko clanarine i blate saveze, grad, ministarstva...

ODGOVORITE
Name

roditelj

30.10.2014 18:31

Ovdje se zamjenjuju teze. Ja svoje dijete vodim na košarku i plaćam 35 KM i zadovoljan sam radom, ali glavno je pitanje šta grad Banjaluka radi na tome da djeca treniraju a o uslovima koje grad obezbjeđuje, pardone čini ništa ako nije FK Borac ili Igokea, a da ne govorimo KK Borac nektar. Koliko samo grad iznajmljuje dvoranu i normalno je da djeca idu u privatne škole košarke ili rukometa u salama osnovnih škola a siguran sam kada bi inspekcija malo pročešljala direktore škola utvrdili bi koliko je tih termina sakriveno i pare idu direkno direktorima u džep.

ODGOVORITE