Karadžić traži otvaranje dokaznog postupka

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, zatražio je od Haškog tribunala da ponovo otvori dokazni postupak odbrane kako bi uložio u spis dokument u vezi sa dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Republika Srpska 30.10.2014 | 13:41
Karadžić traži otvaranje dokaznog postupka

U podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Karadžić je zatražio da mu se dozvoli uvođenje u sudski spis dopisa bivšeg ambasadora Velike Britanije Ivora Robertsa iz 1996. godine upućenog Beogradu, a koji se tiče “uključenosti i znanja Dr Karadžića o ubistvima nakon pada Srebrenice”.

Karadžić je u podnesku pojasnio kako je dokument prvi put od Haškog tužilaštva, zbog njihove greške, dobio u avgustu ove godine, kada je već bio okončan dokazni postupak odbrane, te da zbog toga ovaj dokaz ranije nisu predložili da se uvede u spis.  

“Dopis bi bio uveden u spis ranije da Tužilaštvo nije prekršilo obavezu objelodanjivanja odbrani svih dokaza. Zbog toga, Karadžić ne bi trebao biti kažnjen jer je sada potrebno ponovno otvoriti dokazni postupak”, navodi se u podnesku.U podnesku stoji i da je Velika Britanija zatražila da se javno ne iznose detalji iz dopisa, te da bi, eventualno ispitivanje ambasadora Robertsa – ukoliko ga Sudsko vijeće pozove – bilo iznimno kratko.

Suđenje Karadžiću za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. i još nekoliko opština 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce počelo je 2009. godine.Odbrana je završila izvođenje svojih dokaza početkom godine, a završne riječi iznesene su prošlog mjeseca.

Presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine.U odvojenom podnesku, Karadžić se, takođe, obratio vlastima Sjedinjenih Američkih Država, zatraživši da mu dostave dopis tadašnjeg njihovog ambasadora u Jugoslaviji, Vorena Zimermana, iz maja 1992. godine.Kako navodi Karadžić, dopis bi mu mogao biti od koristi da dokaže sudijama “svoj stav o ratu u BiH, kako bi mogao uvjeriti Sudsko vijeće da nije bio član bilo kakvog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio uništenje bosanskih muslimana niti njihovog progona”.

Karadžić je rekao da je o ovom dopisu saznao tek ovog mjeseca, nakon što je o njemu čitao u knjizi profesora Roberta Donije “Radovan Karadžić: Arhitekt bosanskog genocida”.

Komentari / 0

Ostavite komentar