Bijeljina: 32 slučaja malih boginja

Na području grada Bijeljina do danas su prijavljena 32 slučaja morbila ili malih boginja, što je pet više nego juče, rekao je zamjenik direktora bijeljinskog Doma zdravlja Srđan Mijatović.

Republika Srpska 30.10.2014 | 13:21
Bijeljina: 32 slučaja malih boginja

"Od 32 slučaja, sedam je potvrđeno serološki, putem analize krvi, a ostali su potvrđeni na osnovu kliničke slike", rekao je Mijatović na konferenciji za novinare. On je naveo da u posljednjih dvadesetak godina na području grada nije bilo slučaja morbila, a da najmlađi oboljeli još nema godinu, a najstariji ima 40 godina.

"U najvećem broju slučajeva riječ je o licima koja su rođena u ratnim godinama kada, vjerovatno, vakcinacija nije bila adekvatna, kao što, vjerovatno, ni hladni lanac nije poštovan kako bi trebalo", rekao je Mijatović. On je naveo da je prijava Institutu za javno zdravstvo dostavljena 27. oktobra, a da je prvi slučaj registrovan prije desetak dana.

"Nismo žurili sa prijavom epidemije, misleći da sve to neće ići u ovom pravcu, ali kad smo dobili serološku potvrdu za više lica odmah smo prijavili epidemiju", rekao je Mijatović. Epidemiolog Mladen Grujičić rekao je da su male boginje, morbili ili ospice veoma zarazno oboljenje koje se lako prenosi sa oboljele na osjetljive osobe, odnosno one koje nisu kompletno vakcinisane ili koje nisu preležale morbile.

"Vakcinacija protiv malih boginja na našem području počela je 1971. godine. Male boginje se karakterišu najprije povišenom temperaturom, kašljem, konjuktivitisom i curenjem iz nosa", rekao je Grujičić i dodao da se kasnije javlja osip koji se širi od glave prema donjim dijelovima tijela.

Grujičić je istakao da je pacijent infektivan za svoju okolinu četiri dana prije i nakon pojave osipa.

"To i jeste veliki problem jer ovo je prelazni period godine, a ljudi najčešće pomisle da obolijevaju od neke prolazne prehade sa povišenom temperaturom, suvim kašljem, ali već za to vrijeme dok se ne pojavi osip inficiraju mnoge ljude sa kojima su u bližoj okolini, one koji nisu preležali male boginje ili nisu vakcinsani", rekao je Grujičić.

On je napomenuo da Dom zdravlja preduzima protivepidemijske mjere.

"Najbolja mjera suzbijanja morbila je vakcinacija, a vakcina ima dovoljno u Domu zdravlja", rekao je Grujičić i apelovao da roditelji provjere da li su djeca primila vakcinu, a ako nisu da to učine.

Komentari / 0

Ostavite komentar