SNSD je nanio štetu Srpskoj i BiH

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je sinoć u intervjuu za BHRT da će svi u BiH morati prihvatiti određene realnosti - Bošnjaci da neće ukinuti Republiku Srpsku, Srbi da neće ukinuti Bosnu i Hercegovinu, a Hrvati da neće napraviti treći entitet.

Bosna i Hercegovina 31.10.2014 | 12:11
SNSD je nanio štetu Srpskoj i BiH

- Unutar tih realnosti svi ćemo, živeći s druga dva etniciteta i snažnom grupom ostalih građana, morati praviti neka srednja rješenja - rekao je Izetbegović.

On tvrdi da će Dragan Čović svoje zahtjeve morati svesti u realne granice i nešto što je prihvatljivo i Bošnjacima, a to je mehanizam koji će Hrvatima omogućiti da izaberu koga hoće, ali ne nekom nacrtanom kartom ili izbornom jedinicom koja će segregirati nekoga.

Izetbegović je istakao da je najskloniji koaliciji na državnom nivou sa strankama iz porodice evropskih narodnih stranaka kojim pripadaju PDP, HDZ i SDA.

- Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo da li oni imaju snagu da naprave većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštovat ćemo volju naroda i sarađivati s SNSD-om i pokušati uticati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH ka NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Brisel, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim ko može pomoći Bosni i Hercegovini.

Komentarišući pojedine navode o njegovom servilnom odnosu prema Turskoj, Izetbegović je odgovorio da oni koji to tvrde na nespretan način pokušavaju biti “vazali Zapada” neosnovano vrijeđajući turske lidere koji su izlobirali MAP za BiH, koji BiH daju vrlo povoljne kredite, prijeteći arapskim investitorima da će provjeriti porijeklo njihovog kapitala, a da takvo dodvoravanje ni Zapad ne cijeni.

On smatra da vlast na državnom nivou može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na nivou Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost - Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata saradnji.

Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta - Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme "da se odmori".

- Prioriteti SDA će biti euroatlanske integracije, snažna borba protiv korupcije i ekonomski bum u BiH, ali za to joj, uz koalicione partnere, trebaju i poluge vlasti a to su premijerske pozicije i najjača ministarstva što nam kao izbornim pobjednicima pripada - rekao je Izetbegović.
 
Po njegovom mišljenju, prethodni saziv Predsjedništva BiH imao je dosta dobru saradnju, ali očekuje da će novi saziv biti bolji, te ističe da je jako važno popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata, iz čega će krenuti oporavak svega drugog u BiH.

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Mujo hrsuz

30.10.2014 07:35

Danas Baja svojim avionom ide u Mostar, Draganu u pohode da ga moljaka za malo vlasti.

ODGOVORITE
Name

Sfinga

30.10.2014 07:35

Prvi put sve ispravno od Bakira. Narodski rečeno, "Šta je tu je." Valja nama živjeti u bosanskom loncu, dok se geopolitički odnosi snaga ne promijene, interesi svetskih moćnika ne uskuvaju. Pa nam oni zaprže novu čorbu. Dakle, na niovu BiH formira se vlast od tih takozvanih narodnjačkih stranaka. Do sad smoih zvali nacionalnih stranaka. Ali eto "euvropa" nas sad uči drugačije. Promijenili su nam i sistem obrazovaj ai kriterijume pa su "nacionalne" stranke prašle u "narodnjačke". Sve usvemu nema nam više Milorada u vlasti, ni pod razno.

ODGOVORITE
Name

Sara

30.10.2014 07:37

Ako ovaj stvarno ovako misli ode Mileeee. DALEKOOO.

ODGOVORITE
Name

sansa

30.10.2014 08:05

Samo pametno ,Ivanic i Bosic sa kvalitetnim kadrovima da naprave vlast i da se odmah krene u akciju i rjesavanje milion problema Zlatkovih i Milovih koji su sve unistili.imate Pandurevicku,Vukotu,Babalja,Sarovica,Stanica...Borenovica,Crnadaka...normalno uz vodstvo Bosica,Tadica i Ivanica tu je i Cavic samo slozno i pametno i preuzimate sve i pokazete narodu da se moze i bolje i postenije vladati.

ODGOVORITE
Name

acoper

30.10.2014 08:08

Ovo je sasvim normalan čovjek.

ODGOVORITE
Name

sta je Tu je

30.10.2014 08:22

Ako je tako kako kaze a mislim da je u pravu,ne preostaje nista drugo nego se okrenuti jedni drugima za dobrobit svih.

ODGOVORITE
Name

dado

30.10.2014 08:33

Ja predlazem mihajlicu za premijera ha ha ha, on ce nam donijeti promjene garant

ODGOVORITE
Name

Branko

30.10.2014 08:36

Dobro je da SDA nikome nije nanijela štetu.

ODGOVORITE
Name

valter

30.10.2014 08:48

Nista ti ja ne vjerujem , ko onomad ni tvom babi , al hajd da i to vidimo ! !

ODGOVORITE
Name

Bosko Veljovic

30.10.2014 08:54

Jeli moguće da se ovde neki sa komentarima pecaju na jednu izjavu Bakira? Zar ste zaboravili šta je do juče govorio i uvek bio protiv ravnoteže i za dominaciju muslimana u BiH. Zar ste zaboravili ko mu je otac i na čemu je zasnovan program SDA? Njemu je islamska deklaracija Biblija i Kurhan. Još jednom ponavljam, nemojte se pecati.

ODGOVORITE
Name

Zaga

30.10.2014 09:08

Je li moguće da se tako ložite na svaku smišljenu izjavu nekog političara?! Kad mu to bude odgovoaralo, izjaviće nešto sasvim drugačije. Zaista ne mogu da vjerujem!

ODGOVORITE
Name

mk

30.10.2014 09:11

Svaka mu je na mestu

ODGOVORITE
Name

bravo Bakire

30.10.2014 09:16

Iskren čovjek! Kaže s kim bi radije volio praviti vlast, ali ne može! Dakle vlast na nivou BiH je SNSD/DNS, SDA/DF i HDZ! Interesantno

ODGOVORITE
Name

Pavlovič

30.10.2014 09:19

Ovoje sasvim realno,što prije prihvatimo prije čemo izači iz bjede i jada.

ODGOVORITE
Name

Glupost

30.10.2014 09:20

Znate li vi čitati između redova ili ste mentalno retardirani, lepo Vam je čovek rekao koga bi volio, a da je sasvim drugo koga će morati da uzme, uostalom to ga se neće ni pitati, jasno je da će morati slušati Čovića koji bi pre poginuo nego Baju izdao, to će Vam svaki Hrvat potvrditi. A o tome da Bošnjaci ne vole Baju je jasno ko dan, ali verujte da duplo više mrze SDS, znam jer živim sa njima, a to Bakir jako dobro zna!

ODGOVORITE
Name

entitetlija

30.10.2014 10:17

Ako sam razumio Bakir ce praviti vlast na nivou BiH sa onim partijama koje formiraju vlast na nivou entiteta.Logicno.

ODGOVORITE
Name

rodjo

30.10.2014 10:17

Dragi moji Srbi,podsjecam vas da je NJEGOS davno napisao ,,GORSKI VIJENAC,,

ODGOVORITE
Name

Dorijan Grej

30.10.2014 10:44

Nekima je i Bakir bolji nego Mile...

ODGOVORITE
Name

Anonimus

30.10.2014 10:55

Hajde Bakire mani se šuplje priče i ćorava posla. Nisi ti ništa bolji od tvog rahmetli babe. Bliži su ti Ankara i Teheran nego Srpska. Opet ćeš ti pod ruku sa svojim pajtosom Dodom... Jednostavno isti ste. Obojica volite devize.

ODGOVORITE
Name

Sudija

30.10.2014 10:59

Nema zivota u BiH dok vladaju oni koji su ratovali.

ODGOVORITE
Name

Md

30.10.2014 14:06

Jest Bakurcic premazan svim bojama,sad kad jos nezna sa kim ce da pljačka daje izjave da bi covjek zaplakao,borba protiv korupcije ekonomski bum u bih,nema ukidanja entiteta itd ,a sam je upetljan u svakakve afere sa Turcima pa arapima pa domacim politicarima i mafijom,a vjerujem kad bude znao sa kim ce da pljačka bice ponovo izjave koje je stalno ponavljao,ukidanje entiteta oni koji nece u bih nek se sele itd itd,nismo mi jos to zaboravili

ODGOVORITE
Name

MD

30.10.2014 16:36

Nadam se da Srbi nece nasjesti na njegovu pricu.Suncokret je to,babin sin.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

30.10.2014 18:08

E nece moci Bakire. Dosta smo mi ko ovce bili u nacionalnim torovima a ti i takvi ko ti manipulisali s nama. Tako je pocelo i '91. Hocemo normalnu gradjansku evropsku sekularnu drzavu. A ti idi u Tursku pa palamudi nekom drugom.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

30.10.2014 19:47

Može li Bakir na nivou BiH sa Savezom za promjene i Frontom sklepati skupštinsku većinu? Ako ne, koliko im fvali?

ODGOVORITE
Name

Simo

31.10.2014 08:23

Samo lud Srbin moze vjerovati Bakiru. Nema drzave dok njom vladaju ratni profiteri, nacionalisti i ubice. Nama trebaju mladi, skolovani i pametni politicari da bi drzava funcionisala.

ODGOVORITE
Name

jk

31.10.2014 14:13

Za gradjanina: Sve stranke su nacionalističke i najlakše je vladati kada jedne druge plaše negativnim nacionalizmom !

ODGOVORITE
Name

OKСИГЕН

31.10.2014 14:43

Definitivno su u pravu svi oni koji u komentarima tvrde da ovom prepredenjaku ne treba vjerovati, bez obzira što mu je priča sada mnogo me(h)ka... Ovaj čovjek sebe vidi u ulozi turskog vazala i to mu niko ne spori, osim Srba i (vjerovatno) Hrvata, dakle hrišćana u većinski hrišćanskoj zajednici. Ali, mnogima je promaklo da on pominje nekakve 'evroatlanske' integracije, svjesno prenebregavajući činjenicu da Srbi nisu za NATO... Drugim riječima, Bakiraga bi sa Turcima bio, ako već ne može u istoj državnoj zajednici - barem u NATO savezu, gdje zemlja koju on doživljava svojom - Turska, igra značajnu ulogu! Ovaj baštinik 'Islamske deklaracije' - životnog projekta svoga babe, je u stvari tu i najopasniji, jer prizivajući NATO, Srbima gura prst u oko, jer, opšte je poznato, ako se Srbi, bez izuzetka, u nečemu slažu - to je da nema ulaska u NATO bez referenduma i ako i Srbija ne bi bila u tom, vrijeme sve više potvrđuje, - agresivnom vojnom savezu. Stav Srbije je svima poznat i on će se bazirati na distanci od bilo kakvih vojnih saveza... Kako Bakirbeg misli Srbe odobrovoljiti da na eventualnom referendumu glasaju ZA??? ...osim ako ne računa na preglasavanje kao onomad 1990. godine, što je ozakonio njegov babo i time 'Jugoslaviju u malom' uveo u krvavi građanski i međuetnički rat!!! Tačka.

ODGOVORITE
Name

СС

31.10.2014 15:06

Враћају се 90-те само мало модификоване.

ODGOVORITE
Name

Мојсије са истока

31.10.2014 15:12

Шта овај прича јуче а данас састанчи са Милокрадом у Зворнику, куд иде овај свјет.

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

31.10.2014 15:51

TO BAKIRE POSTENJACINO ... TI I TVOJA PORODICA ODNIJELI IZ BIH MILIJARDE DONACIJA IZ KATARA I OSTALIH ISLAMSKIH DRZAVA ... TI SI SA SVOJIM TATICOM POKRAO I SAM SEBE .... ALI TREBA DANAS DA OBJASNIS MILIM SRBIMA KO JE KRAO PO REPUBLICI SRPSKOJ .... MOLIM TE OTVORI NAM OCI , JER MI TO NE VIDIMO.

ODGOVORITE
Name

Adnan

31.10.2014 21:18

Hladna glava i promišljeno uvažavanje drugoga i drugačijega, jasno razumijevanje onoga što je i legalno i legitimno - osobine su onih koji razumijevaju da je korak naprijed ka normalizaciji života u Bosni i Hercegovini moguć isključivo i samo sa Koalicijom koju podržava Evropa. Go EPP!

ODGOVORITE
Name

mn

01.11.2014 10:35

stvarnost je upravo to da niko bez obzira na zelje nemoze niti ukinuti rs,niti razbiti bih ,niti praviti neke nove podjele,entitete i sl.i kada svi budemo svjesni realnosti te pocnemo raditi umjesto na podjelama,opstrukcijama,pogresnim stavovima samo da napakostimo onom drugom,ova zemlja ce krenuti naprijed.sta to ima srpski narod od toga sto vlast zabrani bosnjackoj djeci ucenje bosankog jezika,ili sta to bosnjaci imaju od tog sto izaberu hrvatskog predstavnika u vlasti,sta bosnjaci dobijaju blokiranjem proekata koji dolaze iz rs-a?politikanske igre kako bi se narodi drzali u vjecitom strahu a onda se nase baje pojavljuju kao narodni spasioci i zastitnici a u stvari su nam najveci neprijatelji svojim djelovanjem ili bolje reci nedjelovanjem....

ODGOVORITE
Name

rodjo

01.11.2014 23:56

Sto balonje lupaju minuse,nevole NJEGOSA.Nazalost i Srbi malo znaju o njemu.

ODGOVORITE
Name

Лија

02.11.2014 08:01

Кога год са Српске стране изабере за коалиционог партнерана нс нивоу БиХ,овај ће рећи да је од два зла изабрао мање.Срби у памет се,доста је понижавања.

ODGOVORITE
Name

moke iz tuzle

02.11.2014 08:17

Od pojave demokratije svi smo taoci desetak jakih porodica u BiH. I dok se država i narodi svakodnevno siromaše ovi su sve bogatiji. Smiješno mi je čitati ove dubokoumne komentare ljudi sa sve tanjim šlajbukom, sve debljim kreditnim portfoliom. Poslije ovih izbora ode moke učiti njemački jezik pa što prije u mrsku švabiju da čistim parkove, a svoju diplomu ekonomiste poklanjam kome treba.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

02.11.2014 09:20

To je nespojivo, u isto vrijeme nanijeti stetu BiH i Republici Srpskoj nije moguce...

ODGOVORITE
Name

Narodnjak

02.11.2014 13:12

Ovakvi nam politicari trebaju. Treba biti posten pa jasno reci: - Nema otcjepljenja Republike Srpske - Nema unitarne BiH - Nema hrvatskog entiteta Oni politicari koji huskaju narod na sve tri strane pricom da ce BiH biti bez entiteta, da ce Srpska bit nezavisna i da ce Hrvati dobit entitet to rade samo da bi dobijali mandate, a svjesni su da se nista sto se tice postavki drzave nece ni za jotu promjenit jer Amerika, Francuska, Britanija, Njemacka i Rusija stoje iza Dejtona. U Ustavu treba napisat ove tri fraze i onda se usmjerit na ekonomiju, saradnju izmedju ljudi, trgovinu, kulturnu razmjenu, jedan ljepsi zivot. Cestitam Bakiru na pomirljivom tonu!

ODGOVORITE
Name

Vizionar

02.11.2014 13:20

U naredne cetiri godine u BiH ce vladat narodnjacka vlast pod patronatom Evrope: Predsjednistvo BiH: Ivanic, Izetbegovic, Covic Vlast na nivou BiH: SDA/DF, HDZ, SDS/PDP Vlast na nivou RS: SDS/PDP/NDP, SP, Domovina Jedini izuzetak je Predsjednik RS: Dodik, ali nece vise moc da pljacka i arci preduzeca jer nece imat protocnost kakvu je imao ranije.

ODGOVORITE