Od 2015. u Sikstinsku kapelu sa 3D naočarima

Od sledeće godine posetioci će freske u Sikstinskoj kapeli moći da razgledaju uz pomoć trodimenzionalnih naočara.

Putovanja 29.10.2014 | 10:52
Od 2015. u Sikstinsku kapelu sa 3D naočarima

"Zahvaljujući naočarima, posetioci će ulaskom u kapelu moći da se udube u njenu istoriju," izjavio je upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluki, a prenosi list La Repubblica.

Ideja trodimenzionalnih naočara predstavljena je zajedno s novim konceptom osvetljenja i klimatizacije za Sikstinsku kapelu. Detalji freski osvetljeni su sa 7.000 LED svetiljki. Sistem za klimatizacu, star 20 godina, zamenjen je novim, koji sprečava dizanje prašine, dok temperatura i vlažnost vazduha ostaju uvek na jednakom nivou.

Broj posetioca, ipak, biće ograničen na najviše 20.000 dnevno, dok će ih u isto vreme unutar prostora moći da bude do 2.000, prenose italijanski mediji. Inače, Sikstinsku kapelu godišnje poseti gotovo šest miliona ljudi.

Sikstinska kapela (ital. Cappella Sistina) je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji papa u Vatikanu. Čuvena je po svojoj arhitekturi i fresko dekoraciji koju su radili najveći majstori renesanse: Mikelanđelo, Rafael, Bernini i Botičeli. Pod patronatom pape Julija II, Mikelanđelo je od 1508. do 1512. oslikao 1100m² tavanice Sikstinske kapele. Danas se ona smatra Mikelanđelovim najznačajnijim slikarskim dostignućem.

Kapela je dobila ime po papi Sikstu IV, koji je restaurirao staru Veliku kapelu između 1477. i 1480. Tokom ove restauracije Pjetro Peruđino, Sandro Botičeli i Domeniko Girlandajo su naslikali niz fresaka koje opisuju Mojsijev i Hristov život.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar