Narodnjaci će formirati vlast u BiH?

Moguća je koalicija narodnih stranaka na nivou BiH, izjavio je za BN TV predsjednik SDS-a Mladen Bosić, podsjećajući na Deklaraciju koju su u aprilu ove godine potpisali lideri SDS-a i PDP-a iz Republike Srpske i lideri SDA i dva HDZ-a iz Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina 26.10.2014 | 09:28
Narodnjaci će formirati vlast u BiH?

U deklaraciji su, kaže Bosić, sadržani univerzalni principi o priznavanju prava na različitosti u međusobnom uvažavanju i principi o razvoju tržišne ekonomije, koja će biti socijalno orijentisana i neće dozvoliti ogromne razlike između onih koji su previše bogati i onih koji su enormno siromašni.

“Tu se radi o pravnoj državi i zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije i državi, koja bi trebala biti podjednaka za sve. I u zadnjem članu deklaracije se govori o obavezi zajedničke saradnje u provođenju tih ciljeva. Mi ostajemo pri tome. Spremni smo da zajedno sa ostalim dogovorimo i provedeme te ciljeve. Koliko znam, četiri od pet potpisnika su se izjasnili da ostaju na tim principima. Mi čekamo na koji način će se prema tim obavezama i deklaraciji, koju je potpisao, HDZ sada odnositi. Tačno je da smo dobili pismo od predsjednika Evropske narodne stranke gospodina Dola, upućen svim potpisnicima te deklaracije, koji podsjeća na to šta smo dogovorili i sugeriše da se ta deklaracija ispoštuje. Mislim da bi i HDZ u skorije vrijeme trebalo da izjasni oko toga i to bi naišlo na podršku najjače evropske grupacije stranaka, koje dominiraju i u EU u ovom trenutku”, rekao je Bosić.

Narodne stranke u BiH već sada imaju potrebnu većinu za formiranje vlasti na nivou BiH i tu nema ništa sporno, kaže za BN TV lider PDP-a i budući srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Moje je duboko uvjerenje da ove partije narodnjačke orijentacije mogu formirati većinu, imaju dovoljan broj poslanika koji omogućava potpuno stabilnu i vrlo veliku većinu, i mislim da treba da naprave Savjet ministra iz dva razloga, jednog što postoji ta većina, a drugo što su tri člana Predsjedništva BiH iz tri partije narodnjačke orijantacije, iz PDP-a, HDZ-a i SDA. To je dovoljno da mi zajednički to napravimo, osim ako ne bude drugih nekih skrivenih posebnih razloga, mislim da je potpuno realno očekivati da će ove stranke napraviti većinu i to je nešto što je sasvim uredu”, kaže Ivanić.

Za hrvatske narodnjačke stranke deklaracija može biti polazna osnova, ali nije preduslov za formiranje vlasti.

“S obzirom da je izvjesno da su Izetbegović, Čović i Ivanić članovi Predsjedništva, normalno je da će se sarađivati u tom segmentu. S druge strane, I činjenica da su SDA i HDZ pobjednici na ovim izborima upućuje na našu buduću saradnju”, smatra potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

“Što se tiče povelje Evropske narodne stranke, sigurno smo spremni razgovarati sa ostalim potpisnicima o eventualnom konstituisanju vlasti po tim kriterijumima”, rekao je Ilija Cvitanović, glavni sekretar HDZ-a 1990.

I SDA podržava koaliciju sa strankama potpisnicima deklaracije, ali ipak će, kako kažu, sačekati koji će blok prevagnuti u RS, da li onaj sa SDS-om ili SNSD-om.

Nije isključeno i da, s obzirom na dobar odnos lidera SNSD-a i HDZ-a Milorada Dodika i Dragana Čovića, prevagnu lični interesi ili će Čović ipak izabrati da ostane doslijedan programskim ciljevima sadržanim u deklaraciji koju je HDZ BiH potpisao sa SDS-om, PDP-om, SDA i HDZ-om 1990.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

bluka

25.10.2014 18:31

LATINI SU CUDO JOS AKO JE U LOVI BIT ONDA NI BOG NEZNA KAKO CE POSTUPITI COVIC

ODGOVORITE
Name

Simo

25.10.2014 18:34

Formirati vlast naravno i pohapsiti lopove koji nas gule godinama. Samo napred,dosta je i terora Snsd.

ODGOVORITE
Name

Puna podrška

25.10.2014 18:58

Puna podrška koaliciji narodnih stranaka, da se ispoštuje deklaracija!

ODGOVORITE
Name

Mujo hrsuz

25.10.2014 19:13

Čović će sa onim koji ima avion i helikopter i ko je veći lopov od njega.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

25.10.2014 19:30

Nisam ljubitelj narodnjaka. Pripadam rock-u i urbanoj kulturi.

ODGOVORITE
Name

Mirko

25.10.2014 20:31

Deklaracija nije uopste obavezujuci akt! Ko ne vjeruje neka procita definiciju!

ODGOVORITE
Name

glupost

25.10.2014 21:38

Glupost je da gubitnici prave Savjet ministara, a SDS nek traži razloge debakla na izborima u svojim redovima

ODGOVORITE
Name

Klasik

25.10.2014 21:53

Narodnjaci nas vode, a ni mi nismo daleko od narodnjaka, dok napredni svijet naginje klasičnoj muzici.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

25.10.2014 23:00

HA, HA, HA.... VUČIĆ SLUŠA MERKELEVU I NE POSTAVLJA PITANJA, BAŠ BIH VOLIO DA ČOVIĆ SA DODIKOM FORMIRA VLAST NA SVIM NIVOIMA... ODUVAĆE IH SVE U PAKETU U ROKU OD SEST MJESECI, A ONI ĆE SA SOBOM POVUCI I SVOJE MARIONETSKE PARTIJE I KUCNE LIDERE KAKVE IMA SNSD... MARKO PAVIC JE PRVI PUT VRLO OPREZAN, A I ĐOKIĆ SE LOMI... ŠEKSPIR NIJE PRAVIO OVAKVE ZAPLETE....

ODGOVORITE
Name

Fritz

26.10.2014 07:35

Ma ne bih rekao da ćete vi formirati vlast na nivou BiH. Možda bi trebalo, ali uzalud se nadate, neće Čova izdići Dodika koji će mu se sigurno odužiti sa par miliončića iz budžeta Rs, ali i BiH. Nadam se da griješim ipak.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.10.2014 09:31

Jedino njemu vjerujem. I najviše ga cijenim. Zašto? Mladen "politiku" shvata na pravi način. Ako sam predsjednik stranke koja je dobila izbore, to ne znači da ja moram biti predsjednik Vlade. To ne znači čak ni da kandidat SDSa mora biti predsjednik vlade. SDS kao strankau poziciji želi vladu eksperata. Osnovna stvar je da time sprečava ulazak foteljaša i bagrova u stranku a posebno u vrh iste. Ovo rukovodstvo SDSa dokazuje da hoće da se bavi politikom koja stvara uslove za normalan život. Ovo rukovodstvo SDSa se trudi da dokaže da imaju obraz. Od svih stranaka, SDS je uvijek bio najviše spreman drugom dati odredjenu funkciju a Mladen je to konačno stavio u prvi plan. To je odgovorno ponašanje. Mladen hoće stručnjaka na čelu Vlade, hoće iste takve ministre, a ne svog rodjaka, ne svog poltrona. S druge strane, sve i jedan drugi političar, čim mu stranka pobijedi, odmah je on i predsjednik vlade. Mladen je u prvi plan istakao upravo ovu razliku u odnosu na sve ostale a posebno u odnosu na SNSD i Milorada Dodika. Dodik je lider upravo takvog ponašanja, potpuna je suprotnost Mladenu Bosiću. Zašto takvi kao što je Dodik trče da budu predsjednici vlade? Zato da bi imali moć da sve tokove u državi podrede svojim ličnim interesima. U tome, Dodik je ekstrem. Čak i zakone prepravljaju da bi sebi stvorili uslove da mogu raditi šta god hoće. U SNSDu, ako nisi član i poslušnik, ne možeš biti ništa. SNSD je stranka mobera i teškog mobinga. Ako jesi član i poltron, onda ti je sve dozvoljeno, samo ne smiješ pomisliti da si pametniji od glavnog dona. Evo u SNSDu su optužili neke kandidate da su se na izborima borili za sebe a ne za Milorada i Željku. Pa su navodno Milorad i Željka prošli lošije nego su trebali. Odvratno. Kao da smo u 1966 godini. Odnosno oni u svojim glavam ai jesu u 1966 godini a možda i u srednjem vijeku. Feudalac Dodik može da radi šta god hoće. Isto je pokušao i onaj mali prco Džombić. Nadam se da će Mladen upjeti dogovoriti vlast i na nivou BiH i na nivou RS i da ćemo dobiti stabilnu vladu koja će ući u odlučujuću borbu protiv korupcije i organizovanih kriminalaca koji svoje utočište imaju u pojedinim političkim strankama. Da će Mladen ponuditi sve funkcije s ciljem da budu imenovani eksperti u to ne sumnjam. Sve s ciljem da se RS konačno pokrene u pravom smjeru. Ne očekujem nikakav ekonomski bum. Medjutim, ne želim svaki dan sretati tajkune koji ne znaju šta će od para, opljačkanih para u sprezi sa mIloradom i ostalim visoopozicioniranim "političarima" iz SNSDa i DNSa. Ako se BiH i RS konačno počnu uredjivati, nije nemoguće da ovdje dodju odredjene investicije i iz SADa, Japana, Kine i EU, prave investicije a ne kojekakvi bjelosvjetski hoštapleri s kojim je mIlorad dogovarao kako da pljačka sve nas.

ODGOVORITE
Name

sansa

26.10.2014 11:02

Mladene svaka cast pokazo si dostojanstvo, i da ti nije stalo do funkcija, samo izdrzi, ne mogu ti nista prodane duse Krajisnik i ekipa, Biljana, hadzije i takvi. Pokazo si cast kada nisi prihvatio tiraninov poziv. Istorija ce te pamtiti ko covjeka. Jos malo izdrzi jer te podrzavaju svi koji hoce promjena i bolje drustvo,a bolje neka su se onakvi izofirali i pokazali pravo lice. Ne pada snjeg da pokrije brjeg nego da svaka zvjer ostavi svoj trag. Sve je na tvojoj strani osim prodanih dusa, a njima je jadnim najgore.

ODGOVORITE