Otkriven spomenik heroju Trebinja

Na platou ispred kancelarije trebinjske mjesne zajednice Pridvorci otkrivena je spomen-bista Dušku Pujiću, jednom od 273 poginula borca Trebinjske brigade.

Republika Srpska 25.10.2014 | 21:48
Otkriven spomenik heroju Trebinja

Duško Pujić, pripadnik Trećeg bataljona poginuo je 25. oktobra 1992. godine braneći svoj grad, a radi se o hrabrom junaku koji je tog kobnog dana dovezao osam ranjenika sa ratišta, smjestio ih u bolnicu, a potom obišao sve kuće u naselju Pridvorci kako bi obavjestio mještena da nema potrebe za strahom i da Trebinje neće pasti.

Duško je iza sebe ostavio ženu i dva sina, Nikolu i Duška, koji danas uzdignutog čela čuvaju uspomenu na oca i supruga.
 
“Ovo je velika čast za moju familiju. Puno sam zahvalan mjesnoj zajednici, gradu Trebinju za ovo što su radili za moju porodicu, za mog pokojnog oca. Velika je čast i ponos biti sin Duška Pujića, pogotovo velika. Ne znam kako da vam to objasnim. To se ne može baš tako lako objasniti”, kaže sin Nikola.

Spomen-bistu Dušku Pujući podigli su njegovi zahvalni Pridvorčani, uz učešće Pujićevih saboraca iz Trećeg bataljona Trebinjske brigade, a kao spomen na njegovu hrabrost, požrtvovanje i vojničku čast, po kojima je ostao upamćen među mještanima i ratnim drugovima.

„Kada je poginuo bio sam u bolnici u Risnu i saznao sam preko radija. Taj dan iz naše jedinice ranjeno je osam saboraca, on ih je sve odveo u bolnicu, smjestio, vratio se u Mjesnu zajjednicu, počev od moje kuće pa do njegove, obratio se ženama, nejakim, djeci da Trebinje pasti neće, da se ne boje. Pozdravio se u kući sa svojim sinom Nikolom i otišao na položaj i nažalost poginuo“, priča Pero Mišeljić iz Boračke organizacije Trebinje.

„Duško Pujić je bio heroj. Jedan borac bez straha. Ne može se opisati. Kada je on bio na čuki nikoga nije bilo strah. Svi su imali u njega sigurnost“, sjeća se jedan od saboraca Savo Škero.
 
Osveštanje spomenika Dušku Pujiću obavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, a pored velikog broja mještana Prodvoraca ovom činu prisustvovali su i predstvanici grada Trebinja, kao i javnih preduzeća iz centra istočne Hercegovine.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

16 garava

25.10.2014 20:38

Slava mu i laka zemlja..

ODGOVORITE
Name

ssss

25.10.2014 22:16

Slava ti I hvala, Junace !!!

ODGOVORITE
Name

Ferdo

26.10.2014 05:54

Ja sam pomislio da su digli spomenik HEROJU SRĐANU ALEKSIĆU.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.10.2014 06:31

Za koga? Za Dodika?

ODGOVORITE
Name

Лија

26.10.2014 06:38

Слава му и хвала,као и свима онима који дадоше свој живот за слободу Српског рода.

ODGOVORITE
Name

Patriota

26.10.2014 07:01

Neka mu je vječna slava i laka Srpska zemlja . A mi trebamo da je čuvamo i cjenimo njihovo zrtvovanje za to .

ODGOVORITE
Name

Zašto smo se ćerali?

26.10.2014 08:19

Ratovali smo jedni protiv drugih,komšija protiv komšije, radni kolega protiv radnog kolege,školski drug protiv školskog,kum protiv kuma,zet protiv familije punca i punice, protiv familije svoje supruge i tome slično i tome slično?I od koga smo se u cijeloj BiH "oslobađali"?Od "drugih naroda"?Bošnjaci tjerali Srbe i Hrvate, Hrvati tjerali Srbe i Bošnjake, a Srbi tjerali Bošnjake i Hrvate?!

ODGOVORITE
Name

PAJO

26.10.2014 08:38

Sta tu radi zastava srbije. Jel to provokacija kao i albanska u Beogradu

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

26.10.2014 09:29

Хвала и слава ти јуначе што си нам подарио слободу и ову нашу једину Републику Српску.

ODGOVORITE
Name

Re ferdo i pajo

26.10.2014 12:28

Srdjan nije heroj on je budala sto je dao zivot za takvog kao sto si ti,a Pajo da nisi mozda mislio da ce biti zastava crna sa bijelim natpisom islamske drzave

ODGOVORITE