Tužba zbog namještenog tendera?

Zbog sumnje u korupciju prilikom izbora firme "Kaldera kompani" Laktaši kao najboljeg ponuđača za nabavku opreme za naplatu putarine na autoputu Banjaluka -Gradiška, konzorcijum firmi koji čini francuska kompanija "Sanef ITS Tehnologije" Split i  dva banjalučka preduzeća, najavio je podnošenje krivičnih prijava i tužbe Sudu BiH.

Republika Srpska 26.10.2014 | 09:18
Tužba zbog namještenog tendera?

Francuska kompanija "Sanef ITS Tehnologije"  neće odustati od namjere da opremi kućice na autoputu Banjaluka-Gradiška. Preko svoje splitske kancelarije podnijeće tužbu Sudu BIH, jer, kako kaže predstavnik te firme Branko Vujović, ima razloga za sumnju u odluku Kancelarije za žalbe BIH.

Ponuda francuskog konzorcijuma bila je povoljnija 123 hiljade maraka.
Međutim, ipak je na tenderu pobjedio zajednički nastup Instituta "Mihalo Pupin" i "Kaldere kompani". Za direktora Autoputeva Dušana Topića, tu nije bilo nikakve dileme. Kaže sve je po zakonu.  

Institut "Mihajlo Pupin" oprema kućice na autoputevima Srbije I Federacije BIH, a dobro je što će u ovaj posao, kako je obrazložio, biti uključena I jedna domaća firma, ali je pri tom zaboravio reći da je "Kaldera" Milenka Čičića vrlo bliska aktuelnoj vlasti.  

Za drugog ponuđača, Topić nije imao riječi hvale, iako "Sanef" radi na svim kontinetima. Kaže da se ne radi o francuskoj kompaniji "Sanef" nego o splitskoj kancelariji te kompanije i dvije banjalučke firme.

Vujović demantuje ove navode.

A to opasno može značiti da se nakon  gotovo godinu dana čekanja na početak naplate, ono prolongira  jer će "Sanef" tražiti suspenziju izvršenja ugovora sa Institutom "Mihajlo Pupin" I "Kalderom" do rješenja sudskog spora. Tako će najveći gubitnik biti, zapravo, Budžet RS, konstatovao je Vujović.

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

analiza

25.10.2014 14:55

počelo je počelo i kod nas!

ODGOVORITE
Name

Presuda protiv SNSD-ovog kadra Mlađena Božovića

25.10.2014 16:10

Dobila sam presudu Suda BiH, doduše prvostepenu. Fond za povratak BiH i Mlađen Božović dužni su mi isplatiti 30.000 KM na ime počinjene štete zbog mobinga i diskriminacije, sa zateznom kamatom od 2009. godine. Pored što sam postala, početkom ove godine, prva žena zaštićeni prijavitelj korupcije u BiH , sada sam i prvi slučaj presuđenog mobinga i diskriminacije na državnom nivou, protiv jednog visokopozicioniranog funcionera, člana jedene od navećih stranaka na vlasti, te države Bosne i Hercegovine. Sama sam pisala tužbe i sve podneske sudu. Nemam završen pravni fakultet, zbog dugogodišnjeg liječenja koje sam radila uporedo sa svim ovim, ali sam DOBILA DRŽAVU NA SUDU. Ponosna!“, napisala je danas na svome Facebook-u Irina Lovrić.

ODGOVORITE
Name

Mila

25.10.2014 16:14

Ne mogu da vjerujem da se nešto radi, da je tuzilaštvo počela čačkati, dosad nedodirljive.Ako bude pravde i pravednih sudija biće posla za gradj.radnike da naprave smještaje za krim inalce, jer kod nas u BiH toga ima dosta.

ODGOVORITE
Name

Kaldera

25.10.2014 16:40

Kaldera do 2008-e ne isplacuje plate radnicima, ne placa obaveze ( licno sam imao ogromne probleme sa naplatom od njih) A onda... Za sve pocinje kriza a Kaldera dozivljava renesansu . Da li ima veze sa SNSD ,IRB i budzetom samo budali nije jasno . Sve pare su u Kalderi , Krajini, Integralu, MG Mind, Lanaku i kod njihovih vlasnika i mentora. Hoce li ovaj narod cekati da oni to pretope u zlato ili nekretnine po svijetu izgleda da hoce.

ODGOVORITE
Name

borac rs

25.10.2014 17:11

Sveta srpska zemlja1

ODGOVORITE
Name

перионица пара

25.10.2014 19:36

зна ли ико каква је судбина наплатних кућица у Гламочанима прије Клашница, лично ми је речено да су оне илегално својевремено ту постављене, да ли су сада оне вишак, а из народних новаца су исто саграђене, јадни смо ми сви скупа са бајом и бајићима?????

ODGOVORITE
Name

RADE

26.10.2014 06:00

ZA ANALIZU-A STA JE TO POCELO OD1990SE BOGATE 25 GODINA A TI LUPAS NEMA OD TOGA NISTA

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.10.2014 08:20

Aj me slažite pa mi recite da Sanef ITS Tehnologije nije prvi pokušao da namjesti tender? Sad vam valjaju srpske pare, konkurišite u vašoj ljepoj!!!

ODGOVORITE
Name

Melica

08.12.2023 22:53

Uh sta je ona sve spremna, sta se moze procitati kako manipulira ljudima, kako ih koristi. Ona ne radi 10 godina a ugodno zivi, kako

ODGOVORITE