Od januara Euro 4

Od Nove godine u BiH će biti moguć uvoz samo onih vozila koja zadovoljavaju Euro 4 standard. Šta to znači za obične gradjane? Razgovarali smo sa ovlaštenim uvoznicima i stručnjacima za homologaciju vozila.

Bosna i Hercegovina 25.10.2014 | 15:05
Od januara Euro 4

Od prvog januara 2015 godine u BiH će biti dozvoljen uvoz samo onih vozila koja zadovoljavaju standard Euro 4. Prema sadašnjim propisima u zemlju je moguće uvesti vozilo starije od 14 godine. Uvodjenjem obaveznog standarda Euro 4 ipak neće biti dramatičnih promjena kada je starost vozila u pitanju pojašnjavaju stručnjaci. Za benzince sve ostaje gotovo isto starosna granica malo se pomijera kod dizelaša.

Jedna od novina nove odluke jeste da bi se od naredne godine trebalo da vrši i homologacija odnosno provjera uskladjenosti sa standardima i za uvezene dijelove. Na taj način predviđa se spriječavanje uvoza falsifikovanih i dijelova sumnjivog kvaliteta.

Kada su vozila u pitanju sve će kao i do sada raditi ovlašteni servisi.

U upravi za indirektno oporezivanje pojasnili su da će oni svoj posao oko uvoza vozila završavati nakon što od uvoznika dobiju potvrdu da uvezeno vozilo zadovoljava standarde euro 4. Saopštavaju i da je Bosna i Hercegovina na uvoz polovnih vozila ove godine za sada potrošila 375 miliona maraka.

„U 9 mjeseci ove godine u BiH je uvezeno ukupno 47 897 putničkih motornih vozila ukupne vrijednosti 375 miliona maraka. U ukupnom uvezenom broju putničkih motornih vozila u BiH u sedam mjeseci 2014-te godine više od 90 odsto se odnosi na polovna vozila"- podaci su Uprave za indirektno oporezivanje.

Od 1 januara 2011 godine u BiH je moguće uvesti vozilo koje ispunjava Euro 3 standard. Prije toga godinama je važilo pravilo o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina. To pravilo ukinuto je pod pritiskom Evropske unije.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

СС

25.10.2014 13:10

Правило укинуто под притиском ЕУ, јојо. Добро дошли драги гости у ЕУ.

ODGOVORITE
Name

srbin

25.10.2014 14:52

sve ide po EU samo plate ne. Izjednacite vi plate po EU pa onda uvodite kakve hocete standarde..

ODGOVORITE
Name

Re Srbin

25.10.2014 16:41

U Bugarskoj i Rumuniji plate su 300 eura tako da ne zaostajemo puno za EU

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.10.2014 13:08

Klipani koji imaju dobre plate a ne vrijede ni doručka samo izmišljaju koješta. Treba ih rastjerati i vratiti staro pravilo da se može uvesti EURO3. Mi u BiH nemamo ni približno vozila kao jedna Njemačka. Oni u Njemačkoj mogu voziti i Euro 1 ako hoće a mi samo EURO 4. Al' nas zajebavaju!

ODGOVORITE